Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Situaţia mamelor din România, cea mai proastă din UE

Ziarul de Vrancea
6 mai 2015 474 vizualizări
România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al ţărilor cu cele mai bune condiţii oferite mamelor, fiind pe ultimul loc în topul ţărilor din Uniunea Europeană şi sub alte ţări cu posibilităţi reduse, precum Belarus sau Serbia, rezultă dintr-un raport al organizaţiei "Salvaţi Copiii".

Dintre cele 179 de state incluse în raport, Norvegia ocupă prima poziţie în clasament, urmată îndeaproape de alte ţări nordice, în timp ce Somalia se află pe ultimul loc pentru al doilea an consecutiv. Capitalele cel mai bine clasate în acest top sunt: Praga (Cehia), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Tokyo (Japonia) şi Lisabona (Portugalia).
În România, se constată un decalaj clar al performanţelor privind rata mortalităţii infantile, în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, aceasta este constant mai ridicată în mediul rural - 10,4 la mie, în 2013 – în comparaţie cu cea din mediul urban - 6,8 la mie. Rata mortalităţii infantile se păstrează peste media naţională în anumite regiuni ale României, respectiv 20,1 la mie în Nord-Est, 19,3 la mie în Sud şi Muntenia şi 18,2 la mie în Sud-Vest.
"Raportul din acest an scoate în evidenţă însă şi disparităţi majore în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate, între pacienţii bogaţi şi cei săraci din marile oraşe din întreaga lume, constatând că simpla localizare în mediul urban nu reprezintă o garanţie pentru viitoarele mame. Pentru prima dată în istorie, mai mult de jumătate din populaţia globului trăieşte în mediul urban, însă oraşele nu reuşesc să ţină pasul cu afluxul de populaţie şi să acopere nevoile de bază pentru milioane de mame şi copiii acestora", se arată în documentul citat.

Suspansul se prelungeşte în cazul Dragnea

Instanţa supremă a amânat ieri, pentru 15 mai, pronunţarea sentinţei în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane sunt judecaţi pentru fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia nu va fi definitivă, ci va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ.
Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, spunea, marţi, că are emoţii, dar este "absolut convins" de nevinovăţia sa şi crede că nici instanţa nu a identificat "vreo probă serioasă", ci doar afirmaţii şi deducţii. Întrebat ce va face dacă va fi condamnat, Liviu Dragnea a spus: "Ştiţi bine ce voi face, numai că n-am vrut să răspund niciodată la întrebarea asta din superstiţie. Răspunsul e inclus în întrebare, ştiţi bine ce voi face".
Acuzarea a cerut instanţei, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare, fără a menţiona şi cuantumul pedepsei.

Băsescu, urmărit penal pentru retrocedarea unor imobile când era primar

Judecătoria Sectorului 5 a confirmat, la sfârşitul lunii aprilie, redeschiderea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu la plângerea Ioanei Preda contra lui Traian Băsescu, pentru retrocedarea unor imobile de către acesta când era primar al Capitalei. Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5, a confirmat redeschiderea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar deschis la plângerea Ioanei Preda. Decizia este definitivă.
Ioana Preda a declarat, marţi seară, la Antena 3, că a făcut plângerea în 2008 - 2009 contra lui Traian Băsescu, pentru retrocedarea unor imobile, în 2003, către Nicholas Jordan. Preda a mai precizat că din unul din aceste imobile din sectorul 4 a fost evacuată în urmă cu doi ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.