Național

Patru "terorişti" de la Revoluţie, despăgubiţi de CEDO

Ziarul de Vrancea
6 mai 2015 471 vizualizări
Confundată cu teroriştii lui Ceauşescu, o turistă ucraineancă a fost ucisă de militarii romani după ce nu a răspuns somaţiilor în limba romană

Patru ucraineni care au căzut victime zvonurilor din timpul Revoluţiei privind venirea teroriştilor să reinstaureze regimul comunist vor primi 60.000 de euro de la statul român, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Reclamanţii sunt Rostislav Ivanovich Melnichuk şi Alla Rotislavovna Lyana, tată şi fiică, şi Valeriy Valentinovich Shpartak şi Sofiya Filipovna Demchuk, soţ şi soţie, toţi de naţionalitate ucraineană.
Ei s-au plâns de lipsa unei investigaţii efective în ceea ce priveşte o operaţiune armată ce a avut loc în decembrie 1989 în România, în urma căreia a fost ucisă soţia lui Melnichuk, iar Sofiya Demchuk şi Valeriy Shpartak au fost grav răniţi. În decembrie 1989, Rostislav Melnichuk şi soţia sa, Nadejda Melnichuk, erau în România, într-o maşină, în drum spre URSS, după o vacanţă în Iugoslavia. La momentul respectiv fostul lider Nicolae Ceauşescu fusese înlăturat de la putere şi circulau zvonuri conform cărora teroriştii încercau să reinstaureze fostul regim.
Melnichuk şi soţia erau într-o coloană de cinci maşini, alături de soţii Demchuk şi Shpartak. Poliţia de frontieră notificase o unitate militară din Craiova că spre oraş se îndreaptă un convoi de maşini străine. Bănuind că ar putea fi terorişti, comandantul unităţii a trimis un grup de soldaţi să îi oprească. În satul Brădeşti, coloana a fost oprită iar pasagerilor li s-a spus în română să se dea jos din maşini şi să se predea. Aceştia nu au înţeles ce le spuneau soldaţii şi au rămas în vehicule. Soldaţii au deschis atunci focul asupra celor din maşini, nimerind şi un autobuz care era în spatele coloanei. Soţia lui Melnichuk a fost ucisă, iar soţii Demchuk şi Shpartak au fost răniţi. După patru zile, cetăţenii din URSS au făcut o plângere la Ambasada URSS din Iugoslavia. Un procuror militar de la Craiova a deschis de asemenea o anchetă. De-a lungul anilor, dosarul a fost transferat de la un procuror la altul, închis şi redeschis de mai multe ori, notează curtea. În 2007, cazul a fost conexat unui dosar mai mare, privind sutele de victime ale evenimentelor violente ce au avut loc între 21 şi 30 decembrie 1989.
În 2010 procurorul militar a decis să întrerupă procedurile cu privire la incidentul de la Brădeşti, dar decizia a fost casată şi un nou dosar privind incidentul a fost înregistrat în 2011 la instanţa supremă. Cercetările în acest caz continuă şi acum.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.