Național

Previziune mai optimistă privind economia Romaniei

Ziarul de Vrancea
5 mai 2015 444 vizualizări
Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările de creştere economică a Romaniei în 2015 şi 2016, la 2,8%,respectiv 3,3%

Comisia Europeană a îmbunătăţit marţi estimările de creştere economică a Romaniei, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 şi cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorită consumului intern solid şi revenirii investiţiilor, potrivit prognozei de primăvară a instituţiei. "Economia Romaniei a crescut cu 2,8% în 2014. Principalul motor de creştere a fost consumul privat, cu contribuţii marginale din partea exporturilor nete şi a stocurilor. Creşterea PIB va rămane solidă şi peste potenţial, de 2,8% în 2015, susţinută în primul rand de consumul privat şi investiţii. Creşterea cererii interne, susţinută din nou de reducerea taxelor indirecte, ca şi mediul extern favorabil, vor accelera creşterea PIB la 3,3% în 2016", se arată în raportul CE. Comisia menţionează faptul că încrederea consumatorilor se află la cel mai ridicat nivel post-criză, iar creşterile de salarii anticipate, însoţite de reducerea TVA la alimente din iunie 2015, perspective mai favorabile pe piaţa muncii şi nivelul scăzut al inflaţiei vor mări veniturile disponibile ale populaţiei. După doi ani de evoluţie negativă, investiţiile au încheiat anul 2014 cu o creştere de 1,4% în trimestrul patru, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Investiţiile private sunt aşteptate să crească în intervalul analizat, susţinute de scăderea costurilor împrumuturilor, exceptarea fiscală a profitului reinvestit şi perspectivele solide de creştere economică şi un nivel de încredere în economie aflat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Investiţiile publice vor creşte la randul lor în 2015, odată cu creşterea absorbţiei fondurilor europene, dar în 2016 vor scădea, anticipează Comisia. Contribuţia exporturilor nete la creşterea economică a scăzut aproape la zero în 2014, în timp ce creşterea importurilor s-a accelerat. Pentru 2015, CE prognozează intrarea în teritoriu negativ a contribuţiei exporturilor, care va rămane redusă şi în 2016. Exporturile vor continua să crească în 2015 şi 2016, dar într-un ritm mai lent, în timp ce cererea internă va susţine creşterea mai rapidă a importurilor. Deficitul de cont curent s-a îmbunătăţit la 0,5% în 2014, dar va creşte în 2016 şi 2016, la 0,8%, respectiv 1%, reflectand deteriorarea balanţei comerciale, alimentată de importurile mai mari. Inflaţia a încetinit semnificativ în 2014, la o medie de 1,4%, iar pentru 2015 Comisia anticipează continuarea acestei tendinţe, inflaţia medie anuală urmand să ajungă la 0,2%, ca urmare a reducerii TVA la alimente, a preţurilor scăzute ale energiei şi a persistenţei inflaţiei scăzute în Uniunea Europeană. Creşterea cererii interne va exercita presiuni de accelerare a inflaţiei în 2016, dar reducerea cu patru puncte procentuale a TVA, la nivelul de 20%, va acţiona într-o direcţie opusă, rezultand o inflaţie medie anuală de 0,9%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.