Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Vreme schimbătoare în mini-vacanţa de 1 Mai

Ziarul de Vrancea
29 apr 2015 551 vizualizări
Mini-vacanţa de 1 Mai va veni cu o vreme schimbătoare la nivelul întregii ţări, în sensul că nu vor lipsi intervalele cu soare şi temperaturi plăcute, dar nici cele cu ploi, a declarat, ieri, Gabriela Băncilă, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM)

 "Pentru ziua de 1 Mai, adică vineri, se anunţă o vreme plăcută din punct de vedere termic, cu temperaturi specifice acestei perioade — anume cu 16 grade în Delta Dunării şi în partea de est a Transilvaniei, până la 25 de grade în extremitate sudică a Munteniei şi a Olteniei. De asemenea, vom avea în jur de 23 de grade în Capitală, în timp ce pe litoral vor fi cam 18-20, chiar 21 de grade. La munte, în staţiuni, sunt aşteptate temperaturi situate între 13 şi 16 grade", a precizat Băncilă. Potrivit specialistului ANM, deşi ziua de 1 Mai se anunţă una destul de frumoasă, vor apărea şi câţiva nori ce se vor dezvolta în zona centrală a Dobrogei, poate şi pe la munte.
Prognoza de specialitate relevă faptul că, în a doua parte a zilei de vineri, spre seară, norii încep să se înmulţească în regiunile nord-vestice. Acest proces semnifică începutul unei instabilităţi atmosferice mai accentuate în vestul, nordul şi centrul ţării. "Cei care se vor afla la munte în ziua de sâmbătă trebuie să ştie că nu va fi o vreme foarte plăcută. În celelalte zone din ţară, şi mă refer la partea de sud a ţării, adică Oltenia, Muntenia, zona Dobrogei, inclusiv litoralul şi sudul Moldovei, înnorările îşi vor face apariţia după-amiază şi în cursul serii şi vor aduce ploi de scurtă durată. Asta înseamnă că după-amiază şi spre seară, atât în Capitală, cât şi pe litoral, vor fi câteva reprize de ploaie. Până atunci, însă, soarele va fi prezent şi aşteptăm în Bucureşti temperaturi undeva spre 22-23 de grade. Pe litoral, sâmbătă, vom avea valori termice maxime de 18-19 grade, iar la nivelul întregii ţări am prognozat valori maxime de la 14 grade, în estul Transilvaniei, până la 24 de grade, în extremitatea sudică a Olteniei şi Munteniei. Cât priveşte regimul termic de la munte, acesta se va încadra între 13-14 grade pe Valea Prahovei şi nu va depăşi 11 grade la Păltiniş, de exemplu", a afirmat specialistul ANM.
În ceea ce priveşte ziua de duminică, datele relevă că vremea se va ameliora semnificativ în comparaţie cu ziua anterioară, iar temperaturile vor fi destul de ridicate, respectiv în jur de 23 de grade în Capitală şi între 18 şi 21 de grade pe Litoral.

Senat: Minorii până în 16 ani nu mai au voie să intre neînsoţiţi în baruri şi discoteci

Plenul Senatului a adoptat, ieri, o propunere legislativă de instituire a unor măsuri de protecţie pentru minori, iniţiată de senatorul PNL Sebastian Grapă, potrivit căreia minorii până în 16 ani nu mai au voie să intre, neînsoţiţi, în cluburi, baruri şi discoteci. Comisia de muncă a votat un raport de admitere, fiind votat în plen cu 72 de voturi ”pentru” şi 2 împotrivă. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 74 de voturi favorabile.
Guvernul a transmis, iniţiat, un punct de vedere negativ la propunerea legislativă, ulterior revenind asupra deciziei şi dând un aviz favorabil.
Propunerea legislativă prevede, la sancţiuni, posibilitatea suspendării activităţii localului pe o perioadă de 30 de zile, pentru comercializarea de astfel de produse către minori. La capitolul amenzi, încălcarea legii se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1500 de lei.
Propunerea legislativă va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Indemnizaţiile veteranilor de război vor fi majorate cu 75%

Indemnizaţiile veteranilor de război vor fi majorate cu 75%, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern ieri, de Ziua Veteranilor de Război, măsura urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2015.
Premierul Victor Ponta a precizat că termenul de "veteran" se aplică şi celor care au fost implicaţi în teatre de operaţiuni recente. "Termenul de veteran nu mai e similar doar cu cineva foarte în vârstă, de acum mulţi ani, şi avem militari care au fost în teatre de operaţiuni şi pe care îi numim de asemenea veterani", a spus Ponta.
Veteranii de război au dreptul la rente lunare acordate în funcţie de importanţa ordinelor şi medaliilor conferite. Cuantumul acestora se raportează la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins între 148 de lei şi 296 de lei, cu excepţia celor şapte veterani de război Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale căror rente lunare ajung la 850 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pe lângă rentele lunare menţionate, veteranii de război au dreptul la un spor de front, stabilit în raport cu durata participării la război.

Macovei: Dacă nu ne plac cătuşele, putem folosi eşarfe din mătase

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că propunerile privind eliminarea încătuşării arestaţilor non violenţi în spaţiul public şi posibilitatea executării arestului la domiciliu la locuinţa pe care cel în cauză o indică şi o poate dovedi ca locuinţă permanentă, avansate de senatorul PSD, Şerban Nicolae şi acceptate de Comisia juridică din Senat, "nu sunt necesare şi utile luptei anticorupţie", ci sunt "măsuri de protecţie a celor anchetaţi".
''Sunt convinsă că dlui Şerban Nicolae şi celorlalţi politicieni nu le pasă de oameni, ci le pasă de ei. E vorba de protecţia lor, a politicienilor. Cătuşele sunt folosite în momentul în care o persoană este arestată (...) pentru imobilizare. Fiindcă datorită tulburării, supărării, emoţiei din acel moment, poate că se răneşte pe sine, poate că răneşte pe altcineva sau pe cei care pun în aplicare un mandat de arestare emis de judecător. Dacă nu ne plac cătuşele, putem să găsim alt mod de imobilizare. Cu altceva, nu ştiu ... eşarfe din mătase, dar care să reziste. Important este că e un mijloc de imobilizare şi nu de intimidare sau altceva. Cineva care este în stare de arest preventiv trebuie să fie imobilizat pe timpul transportului sau în momentul în care este arestat preventiv, nu contează ce infracţiune a comis'', a declarat Monica Macovei, ieri, la RFI.
Totodată, ea a subliniat că domiciliul dintr-o carte de identitate "devine important atunci când eşti arestat la domiciliu, pentru că eşti supravegheat în acest timp". "Ei, dacă au cinci case sau zece sau cine ştie pe unde prin lume, ne trezim că pleacă şi stau pe oriunde, în fiecare noapte în altă parte, tocmai ca să nu poată fi supravegheaţi. Or, în perioada de arest de domiciliu trebuie să fii supravegheat, că nu eşti la închisoare, dar nu trebuie să te întâlneşti cu anumiţi martori, nu trebuie să pleci din localitate, nu trebuie să, de exemplu, ajungi în anumite birouri pentru a nu distruge probe, ai tot felul de interdicţii", a explicat fostul ministru al Justiţiei.
Comisia juridică a Senatului a aprobat, marţi, propunerea senatorului Şerban Nicolae de modificare a Codului de procedură penală care prevede ca încătuşarea să fie "o măsură excepţională" care nu se poate impune în cazul suspecţilor de corupţie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.