Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Analiză Reuters: Dacă Grecia va cădea, nimeni nu vrea să aibă amprentele pe arma crimei

Ziarul de Vrancea
26 apr 2015 617 vizualizări
Jocul de-a şoarecele şi pisica dintre Grecia şi creditorii internaţionali se transformă într-un joc vicios al acuzaţiilor, pe măsură ce statul elen se apropie de faliment, liderii europeni şi cei eleni fiind de acord asupra unui singur lucru, să nu aibă amprentele pe arma crimei, comentează Reuters.

Dacă Atena va rămâne fără bani şi va intra în incapacitate de plată în următoarele săptămâni, ceea ce pare tot mai posibil, nimeni nu vrea să fie acuzat că a împins ţara în prăpastie sau că nu a reuşit să o salveze.
Guvernul de stânga al Greciei a identificat deja vinovatul, Germania, cel mai mare contributor al Europei, acuzată că a impus grecilor politici de austeritate toxice, provocând o criză umanitară. Guvernele din zona euro pregătesc terenul pentru a da vina pe guvernul fără experienţă al premierului Alexis Tsipras pentru că nu a reuşit să îşi respecte angajamentele şi a evitat deciziile dificile. "Facem tot posibilul să salvăm Grecia de ea însăşi, dar în final depinde de ei", este mesajul venit de la Berlin, Bruxelles şi sediul FMI din Washington.
Tsipras şi vocalul ministru de Finanţe Yanis Varoufakis au încercat la început să formeze o coaliţie împotriva Berlinului, cu turnee în Franţa, Italia, Marea Britanie, Bruxelles şi studiourile de televiziune, după ce au fost aleşi, dar nu au obţinut niciun sprijin în afara presei.

Se prefigurează unul dintre cele mai dificile momente din istoria UE

Premierul a reluat cererile de despăgubiri pentru ocupaţia nazistă a Greciei din perioada 1941-44, evaluate de guvernul elen la 279 miliarde de euro, sumă mai mare decât ajutorul de 240 de miliarde de euro din partea zonei euro şi a FMI. Berlinul a răspuns că a despăgubit deja victimele, iar un acord din 1990 cu cele patru puteri victorioase în Al Doilea Război Mondial, referitor la unificarea Germaniei, a pus capăt cererilor în acest sens. Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat bunăvoinţa şi a încercat să construiască o relaţie de încredere cu Tsipras, dar a insistat în acelaşi timp că Grecia trebuie să respecte condiţiile creditorilor, care includ reducerea pensiilor şi reforme ale legislaţiei muncii. "Trebuie făcut tot posibilul pentru ca Grecia să nu rămână fără bani. Germania este gata să ofere tot sprijinul care va fi solicitat. Dar reformele trebuie făcute", a spus Merkel după discuţile cu Tsipras de săptămâna trecută.
Investitorii au sperat pentru scurt timp că angajamentul lui Merkel poate fi similar cu cel al preşedintelui Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, din 2012, că instituţia va face tot ce va fi necesar pentru menţinerea zonei euro. Dar comentariile cancelarului german pot fi interpretate şi ca un exerciţiu de evitare a asumării vinovăţiei.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble este în mod deschis sceptic că Atena poate evita ieşirea din zona euro.
Miniştrii de Finanţe din zona euro au arătat clar, la întâlnirea de la Riga de vineri, că sunt departe de un acord cu Grecia, au respins categoric solicitarea lui Varoufakis pentru acordarea unor fonduri anticipate pentru reforme parţiale şi au refuzat să discute despre finanţarea pe termen lung şi acordarea unor termeni mai favorabili de plată a datoriilor, până când Grecia nu va semna şi implementa un plan complet de reforme.
Varoufakis susţine că statele europene au ajutat Grecia pentru a-şi salva de fapt băncile care au acordat împrumuturi riscante şi a extins vina şi asupra BCE, pe care o acuză că asfixiază statul elen prin privarea băncilor de lichidităţi şi limitarea finanţării pe termen scurt a guvernului.
Preşedintele BCE Mario Draghi a replicat în Parlamentul European că sprijinul instituţiei destinat Greciei s-a ridicat la circa 110 miliarde de euro, iar legislaţia nu îi permite să finanţeze guverne.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unul dintre părinţii monedei unice, vrea să sprijine Grecia până în ultimul moment. Plecarea unui membru al zonei euro ar fi o lovitură dureroasă pentru poziţia uniunii monetare la nivel mondial şi un precedent periculos, încurajând investitorii să speculeze împotriva unor alte state membre, în cazul unor crize viitoare.
Chiar dacă Grecia va rămân în zona euro, un default al acesteaia ar fi unul dintre cele mai dificile momente din istoria Uniunii Europene.

Grecii vor ca ţara lor să rămană în zona euro

În marea lor majoritate, grecii doresc ca autorităţile de la Atena să ajungă la un acord cu creditorii ţării, Grecia să rămână în Uniunea Europeană, păstrând şi moneda comună, euro, şi, deşi speranţele în guvernul lui Alexis Tsipras s-au mai redus, partidul aflat la guvernare, Syriza, continuă să se bucure de încrederea grecilor.
Potrivit unui sondaj de opinie al institutului Kappa Research, apărut ieri în publicaţia To Vima, 71,9% dintre cetăţeni s-au pronunţat în favoarea ajungerii la un acord cu instituţiile internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), în timp ce 23,2% ar prefera ruperea relaţiilor cu aceste organisme. Totodată, potrivit aceluiaşi sondaj, 72,9% dintre greci doresc menţinerea ţării în zona euro, iar 20,3% ar dori o revenire la drahmă. În plus, 36,1% dintre persoanele intervievate consideră că ţara este în pragul falimentului, faţă de 32,7% care cred contrariul. Sondajul mai relevă că 79,4% dintre cei chestionaţi doresc ca Grecia să rămână membră a UE, iar un procent de 73,7% au aceeaşi părere în ceea ce priveşte NATO. Doar 17,2% doresc o ieşire din UE şi 22% ar fi de acord ca Grecia să se retragă din Alianţa Nord-Atlantică.

Philip Morris caută alternative la ţigaretele tradiţionale

Grupul Philip Morris International (PMI) caută alternative la ţigaretele tradiţionale bazate pe arderea tutunului şi a investit peste două miliarde dolari în ultimii şapte ani în cercetare şi dezvoltare, compania susţinând că testele clinice pe care le efectuează sunt încurajatoare. "Nicotina este cea care dă dependenţă, dar de fapt substanţele care provoacă în principal bolile foarte grave asociate fumatului sunt aproximativ 100 din cele câteva mii de substanţele generate prin arderea tutunului. Vrem să dezvoltăm o gama de produse care să înlocuiască ţigaretele bazate pe arderea tutunului şi am derulat cercetari extinse în acest sens, dar încă nu am finalizat toate studiile pe care le considerăm necesare pentru a trage concluzii referitoare la expunere redusă sau risc redus. Rezultatele de până acum sunt însă încurajatoare", a declarat Tommaso Di Giovanni, Director de Comunicare, Produse cu Risc Redus la Philip Morris.
El spune că există o cerere în creştere pentru alternative la ţigaretele bazate pe arderea tutunului de către persoanele care nu pot sau nu vor să renunţe la fumat, dând ca exemplu ţigaretele electronice, care în unele state europene ajung şi la ponderi de peste 10% din totalul pieţei şi la peste 90% notorietate în rândul fumătorilor. Valoarea pieţei de ţigarete electronice a ajuns la circa 2,5 miliarde de dolari la nivel mondial, numai in principalele pieţe.
Dezvoltarea de astfel de produse vine şi în contextul în care majoritatea statelor la nivel mondial adoptă măsuri pentru descurajarea fumatului, precum interzicerea acestuia în spaţiile publice, ambalaje cu peste 70% avertizări pentru sănătate, supraccizarea produselor din tutun. Bolile cauzate de fumat, precum cancerul de plămâni, ucid peste 5,4 milioane de oameni anual la nivel mondial.
În ultimul trimestru al anului trecut, compania a lansat conceptul iQOS, un dispozitiv electronic şi rezerve cu tutun, care încălzeşte tutunul la temperaturi mult inferioare punctului de ardere şi realizează livrarea unui aerosol de nicotină, generând o aromă şi o experienţă asemănătoare fumatului, în Italia (Milano) şi în Japonia (Nagoya), două dintre cele mai mari pieţe internaţionale ale PMI, iar rezutatele sunt potrivit oficialilor companiei peste aşteptări.

România şi Italia au semnat o convenţie pentru evitarea dublei impuneri privind impozitele pe venit

România şi Italia au semnat, sâmbătă, la Riga, o convenţie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pentru prevenirea evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Convenţia dintre România şi Italia a fost semnată, sâmbătă, în marja reuniunii ECOFIN de la Riga (Letonia), de ministrul român al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi de ministrul italian al Economiei şi Finanţelor, Pier Carlo Padoan. "Prin convenţie sunt stabilite cote de impozit şi un tratament fiscal în avantajul contribuabililor din ambele state cu privire la impunerea, printre altele, a veniturilor din dobânzi, redevenţe, dividende, salarii, pensii, respectiv a veniturilor obţinute de studenţi, stagiari, profesori, cercetători, artişti de spectacol şi sportivi, dar şi a veniturilor obţinute din valorificarea capitalului. Totodată, aceasta reglementează şi aspectele referitoare la schimbul de informaţii, metodele de eliminare a dublei impuneri, nediscriminarea, procedura amiabilă, intrarea în vigoare şi denunţarea convenţiei", se arată în comunicat.
Acest document va înlocui Convenţia aflată acum în vigoare, în acest domeniu, semnată în 1977.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.