Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un infractor la Ministerul de Externe

Ziarul de Vrancea
21 apr 2015 975 vizualizări
Fostul premier şi ministru de Externe Adrian Năstase, care are două condamnări la închisoare cu executare, a revenit la Guvern, mai exact la Ministerul Afacerilor Externe. El şi alţi zece foşti miniştri de Externe au participat vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Consiliul Consultativ al MAE la nivelul foştilor miniştri ai afacerilor externe ai României, reunit la invitaţia ministrului în exerciţiu, Bogdan Aurescu.

"Domnul Năstase face parte din Consiliul consultativ şi a fost de faţă. Singurul criteriu după care s-a făcut invitaţia a fost calitatea de fost ministru de Externe, nu au fost alte condiţii", a declarat, ieri, pentru HotNews, purtătorul de cuvant al MAE, Raluca Lunculescu. Ea a precizat că ministrul Aurescu i-a invitat la reuniunea Consiliului Consultativ al MAE pe toţi foştii miniştri de externe de după Revoluţie. În calitate de fost ministru de Externe, la reuniune de la MAE a fost şi Adrian Severin, trimis în judecată încă din septembrie 2013, sub acuzaţii de corupţie, în dosarul "Mită contra amendamente în Parlamentul European". Au mai răspuns invitaţiei lui Aurescu şi foştii miniştri de Externe care au organizat votarea la alegerile prezidenţiale pentru alegătorii romani din străinătate, din 2014, în turul întai şi turul al doilea, Titus Corlăţean, respectiv Teodor Meleşcanu.
Consiliul Consultativ al MAE s-a reunit vineri pentru prima dată în ultimii 5 ani, vizand "priorităţile de politică externă ale României în raport cu vecinătatea estică", a precizat MAE.
Conflictul din Ucraina a constituit tema centrală a discuţiei de la MAE.
Consiliul Consultativ este definit de MAE drept "o platformă de dialog informal, reunită în scopul valorificării expertizei existente la acest nivel înalt pentru consolidarea şi dezvoltarea procesului de reflecţie strategică a MAE asupra temelor de actualitate de politică externă".

Peste 2,3 milioane de români nu au medic de familie

Aproximativ 300 de localităţi din ţară nu au medic de famile, la nivel naţional existând aproape 2,3 milioane de români care nu figurează pe lista niciunui doctor, a anunţat, ieri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. "În Deltă, sporul este foarte mare, dar au mai rămas doi medici. Unul are 4.500 de pacienţi, altul 5.500 de pacienţi", a spus Ciurchea. El a precizat că se încearcă implicarea atorităţilor locale pentru a-i ajuta pe medicii din aceste zone. Totodată, preşedintele CNAS a spus că aproape 2,3 milioane de români nu se regăsesc pe lista niciunui medic de familie, fiind vorba despre persoane care fie se află în străinătate, fie nu au avut nevoie de medic.

Elena Udrea, trimisă în judecată în dosarul "Gala Bute"

Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest din 25 februarie, a fost trimisă în judecată, ieri, de procurorii anticorupţie, în dosarul "Gala Bute", ea fiind acuzată de luare de mită. Alături de Udrea, în faţa instanţei vor ajunge şi fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.
Fostul ministru Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului "Gala Bute" de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. De asemenea, Udrea va fi judecată şi pentru spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.
Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu.

Cardul de sănătate poate fi activat şi peste doi ani

Cardul de sănătate poate fi activat şi peste doi ani, chiar dacă el devine obligatoriu de la 1 mai, dacă asiguratul nu are nevoie de servicii medicale până la acel moment, a declarat, ieri, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
"Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi. Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul. Iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Vasile Ciurchea a adăugat că persoanele care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul şi care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate.
De asemenea, cei care, până la 1 mai, nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate. În cazul în care asiguraţii constată nereguli privind utilizarea cardului, aceştia pot face reclamaţii la numărul de telefon, scris pe cardul de sănătate.

DNA cere arestarea preventivă a unui deputat PSD

DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi, el fiind suspectat că în perioada în care a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a aprobat contracte cu dedicaţie. Ion Ochi este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în a doua jumătate a anului 2011, Ion Ochi, în calitate de vicepreşedinte al CJ Braşov, a convenit cu omul de afaceri Cristian Dorin Nica, inculpat şi el în acest dosar, ca firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparaţii ale drumului judeţean DJ 112D. Astfel, parlamentarul a urmărit să obţină foloase materiale necuvenite, precum şi capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urma cărora a şi devenit deputat. Aceste lucrări au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60%, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier. "Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii", susţin anchetatorii. Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma lui Nica a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, instigat fiind de Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată. Prin acest mecanism, firma beneficiară a obţinut un folos necuvenit în valoare de peste 2,5 milioane de lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Braşov.
Ion Ochi a declarat ieri că în acest dosar s-au mai făcut cercetări şi în 2012, când procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.