Național

Salvarea corupţilor de cătuşe, prioritate pentru social-democraţi:Un lider PSD atacă CSM: O crasă incompetenţă, nu îmi mai daţi lecţii!

Ziarul de Vrancea
21 apr 2015 911 vizualizări
Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat observaţiile CSM la propunerea sa legislativă care prevede eliminarea corupţiei dintre infracţiunile pentru care se poate dispune arestarea n el a spus că precizările magistraţilor sunt "de o crasă incompetenţă" şi că instituţia nu are dreptul să-i predea lui "lecţii"

Comisia juridică a Senatului a amânat, ieri, cu o săptămână, un vot pe raportul privind propunerea de modificare a Codului de procedură penală inţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede, între altele, eliminarea corupţiei dintre infracţiunile pentru care se poate dispune arestarea.  Senatorii jurişti au decis ca senatorul PSD să modifice textul propunerii legislative, în concordanţă cu observaţiile primite din partea Guvernului şi a instituţiilor din domeniul justiţiei, iar săptămâna viitoare să se reia dezbaterea pe noul text al iniţiatorului.
Dezbaterile din cadrul Comisiei juridice au provocat un schimb de replici între Şerban Nicolae şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai CSM. Şerban Nicolae a declarat că propunerea legislativă a făcut-o imediat ce s-a pronunţat decizia Curţii Constituţionale care a constatat că inexistenţa unei durate în timp pentru măsura preventivă a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune este neconstituţională.
Senatorul PSD a afirmat că propune ca măsura controlului judiciar să se dispună pe o durată de cel mult 60 de zile, care poate fi prelungită succesiv, dar nu poate depăşi 180 de zile în cursul urmăririi penale respective 3 ani în cursul judecăţii, iar fiecare prelungire să se instituie pe 60 de zile. "Existau vremuri când anchetele se desfăşurau chiar fără măsuri privative şi restrictive. Existau şi vremurile astea. Existau vremuri când măsura arestării preventive nu era cerută, musai, pentru 30 de zile, nu era dispusă pentru perioada maximă. Noi am ajuns la nişte formule aberante", a afirmat Şerban Nicolae, precizând că s-a pierdut din vedere scopul măsurii, care în prezent este că "e bine să îl ţii într-un fel, legat". "Din punctul meu de vedere, e o măsură foarte restrictivă, şi aici aş vrea să fac o precizare: Nu propun nimic care îi vizează pe parlamentari, gândiţi-vă că ceea ce propunem şi ceea ce va hotărî Parlamentul, care încă mai are, pentru nu ştiu câtă vreme, autoritatea de a fi unica putere legiuitoare a ţării, afectează pe oricine în ţara asta, pe toată lumea", a mai arătat senatorul social-democrat.

Nicolae, magistraţilor: Dacă eraţi aşa deştepţi…

Şerban Nicolae a criticat, în comisie, observaţiile făcute de CSM la propunerea sa legislativă. "Ceea ce CSM a scris aici este de o crasă incompetenţă, incalificabilă incompetenţă. Eu nu vorbesc despre persoane condamnate care sunt reţinute sau arestate preventiv în alte cauze. Să fiţi foarte sănătoşi, nu puteţi să spuneţi la propunerea mea că dumneavoastră aveţi în vedere altceva. Ceea ce mi-a trimis CSM la propunerea mea este de o crasă incompetenţă, ca să nu spun că e o formulă de aroganţă absolut inexplicabilă faţă de o propunere legislativă făcută de un senator în limitele constituţionale. Eu, din politeţe, am vrut să consult şi CSM. Dumneavoastră mi-aţi trimis în bătaie de joc", a spus senatorul PSD. Reprezentantul CSM prezent la discuţiile din Comisia juridică, judecătorul Andreea Uzlău, i-a replicat senatorului: "Să păstrăm limitele discursului instituţional. Nu putem vorbi despre incompetenţă când facem observaţii tehnice. V-aş ruga să aveţi în vedere toate aspectele". Şerban Nicolae a continuat: "Aţi explicat prost. Dacă eraţi aşa deştepţi, aţi fi observat că lucrurile alea care au fost deja declarate neconstituţionale... Nu îmi mai daţi lecţii, vă rog eu foarte mult! Articolul pe care l-aţi citat nu există. Puţin îmi pasă ce aveţi dumneavoastră în vedere, eu nu mă refer la persoane condamnate. Eu m-am bătut atunci când a ieşit legea CSM să aibă independenţă şi să fie garantul independenţei justiţiei, dar observ că dumneavoastră ne ironizaţi, ne luaţi în băşcălie şi ne mai şi certaţi".
În finalul dezbaterilor, senatorul PSD Ioan Chelaru a cerut ca în cazul unor astfel de propuneri legislative importante privind modificări la Codul penal sau cel de procedură penală, la dezbaterile din Comisia juridică să se prezinte factori decidenţi din instituţiile care transmit puncte de vedere pe marginea acestor legi.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus la începutul anului propunerea legislativă pentru modificarea Codului de procedură penală, care prevede că inculpatul arestat preventiv nu este încătuşat sub nicio împrejurare, cu excepţia infracţiunilor prin violenţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.