Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Senatul va tranşa soarta lui Şova

Ziarul de Vrancea
19 apr 2015 582 vizualizări
Senatul urmează să stabilească, astăzi, în Biroul Permanent, parcursul privind adoptarea hotărarii în urma votului privind încuviinţarea arestării preventive în cazul lui Dan şova, după ce vineri a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale la sesizarea CSM, admisă de judecătorii constituţionali

Alte teme pe agenda Senatului de săptămana viitoare sunt legate de transmiterea către DNA a înscrisurilor şi documentelor cerute de procutori, în cazul şova şi al tuturor senatorilor pentru care s-a cerut încuviinţarea urmăririie penale şi a arestării preventive, în 2014 şi 2015, dar şi stabilirea întalnirii informale dintre Senat şi CSM, pe tema relaţiilor interinstituţionale.  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara, miercuri, după reluarea activităţii de către senatori în urma vacanţei de Paşte, că Senatul va emite hotărarea în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan şova doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale (CC). ”Pană nu apare motivarea scrisă a Curţii Consttuţionale, publicată în Monitorul Oficial, nu putem spune că suntem în faza de comunicare oficială, interinstituţională, în aşa fel încat să ne permitem o anumită poziţie şi reacţie”, afirma Tăriceanu, întrebat cand va redacta Senatul decizia în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan şova, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Vineri, Curtea Constituţională a dat publicităţii motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, arătand că această Cameră trebuie să redacteze hotărarea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan şova, întrucat, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Va fi înfiinţat un fond pentru salvarea Institutului Cantacuzino

Academicianul Constantin Ionescu-Targovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Romane, spune că va fi înfiinţat un fond pentru salvarea Institutului Cantacuzino, unitate medicală strategică de care Romania are nevoie mai ales în contextul apariţiei unor boli noi, precum Ebola. "Am decis înfiinţarea unui fond pentru salvgardarea institutului. Am fost impresionat de reacţia studenţilor de la Medicină, care au acolo cursuri de Microbiologie. Institutul este un brand asociat cu Institutul Pasteur. Face vaccinuri de pe 100 de ani, şi nu numai vaccinuri", a spus profesorul Constantin Ionescu-Tîrgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Romane, fost director al Institutului "Nicolae Paulescu". Potrivit medicului, problemele au început atunci cand "cineva" din Ministerul Sănătăţii a oprit vaccinurile antigripale, pe care le-a considerat neconforme. "Criza a început cand institutul a făcut vaccinuri antigripale şi cineva din Ministerul Sănătăţii a considerat că nu corespund, şi s-a dat dispoziţie să se importe din străinătate. Loturile de vaccinuri romaneşti au fost aruncate. Deci, pagubă de două ori. Cred că Institutul Cantacuzino este un institut totalmente strategic. Studiile epidemiologice şi bolile apărute în ultimii ani - Ebola, viruşi de tot felul, H5N1, gripa aviară - arată că avem nevoie urgentă de institut care trebuie să producă pentru noi şi care poate şi exporta. Nu să importăm noi pentru că am distrus ceea ce aveam", a adăugat academicianul Constantin Ionescu-Tîrgovişte. Fostul director al Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" a mai spus că toate institutele strategice trebuie eficientizate. "Tot ce este strategic trebuie adus la parametrii normali de funcţionare. Trebuie eficientizat totul. şi trebuie puşi la conducere manageri competenţi, cu forţă şi viziune. De la profesorul Ștefan Combiescu încoace, Institutul nu a mai fost condus aşa cum trebuie. Iar managerul trebuie să se bată cu cei care iau decizii pe hartie, în birourile din ministere", a mai spus academicianul.

Ponta după aterizarea cu emoţii: A fost chiar rău!

Avionul cu care premierul şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-au întors sambătă în Bucureşti a ratat iniţial aterizarea din cauza vremii, Ioana Avădani, director CJI, aflată în avion, spunand că 10% dintre pasageri "au borat", iar Ponta precizand că "într-adevăr a fost rău". Avionul s-a întors de la Cluj-Napoca, unde Ponta şi Tăriceanu au participat, vineri, la Congresul UDMR, premierul avand, sambătă, şi o acţiune la Zalău, şi a aterizat cu dificultate la Bucureşti, conform acestei relatări. "The bumpiest flight I've ever had! Smucituri şi goluri de aer, derapaje (da, şi avioanele pot derapa pe aer), all that jazz. Cam 10% la sută din pasageri au borat. Pe bună dreptate, aş zice. Stewardesa ne-a spus-o pe aia cu "stimaţi pasageri, vă rugăm, păstraţi-vă calmul". Am ratat aterizarea din cauza vantului. În aceste clipe de restrişte, mă gandeam că, dacă e vreo vecinătate care să aducă un dram de alinare, d-apoi cea a marilor oameni de stat e aceea. În fine, am aterizat şi, credeţi-mă, piloţii şi-au meritat aplauzele! La debarcare, delegaţia oficială s-a suit în microbuzul de protocol. Mai puţin premierul, care s-a alăturat pasagerilor de rand, boratori, palizi şi razand isteric, ca oamenii care tocmai au învăţat că viaţa e importantă", a scris Avădani pe Facebook. Problemele au fost confirmate de premierul Victor Ponta. "Da, este totul adevărat", a spus Ponta, adăugand că zboară atat de mult încat poate să realizeze că într-adevăr "a fost rău". Reprezentanţii companiei aeriene Tarom susţin că ratarea iniţială a aterizării de către avionul cu care s-au întors la Bucureşti premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este normală şi face parte din procedura stabilită în manualul de zbor în anumite condiţii meteo.

Iohannis începe a treia rundă de consultări cu partidele

Preşedintele Klaus Iohannis va începe, astăzi, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultări cu partidele pe tema reformei electorale şi a stadiului acestui pachet de legi în Parlament, alte subiecte de discuţie fiind blocarea cererilor justiţiei de către Legislativ şi votul pentru diaspora. Administraţia Prezidenţială a anunţat că cea de-a treia serie de consultări preşedinte-partide va viza "stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al romanilor care trăiesc în afara graniţelor". De asemenea, pe agenda întalnirilor se vor mai afla "discuţii referitoare la procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public". Discuţiile de la Palatul Cotroceni vor avea loc între orele 10.00 şi 17.00. La fel ca la precedentele consultări, este posibil ca, la finalul discuţiilor cu partidele, preşedintele Klaus Iohannis să susţină o declaraţie de presă.

Urmează o lună de foc pentru elevi

Elevii s-au întors astăzi la şcoală, după vacanţa de primăvară din acest an şcolar, în mai vor fi evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este programată în 22-24 iunie, iar Bacalaureatul, în 8 iunie-3 iulie. Semestrul al doilea a început în 9 februarie şi se va încheia vineri 19 iunie. În perioada 11-19 aprilie, elevii au avut vacanţă de primăvară, iar de luni 20 aprilie revin la şcoală. După o lună de cursuri vor avea loc evaluările la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, programate în perioada 18 mai - 3 iunie. Elevii clasei a II-a vor avea în 18 mai proba scrisă la Limba romană, în 19 mai - proba de citire la Limba romană şi de scriere şi citire la Limba romană pentru minorităţile naţionale, pe 20 mai - la Matematică, pe 21 mai - scris Limba maternă, iar pe 22 mai - citit Limba maternă. La sfarşitul clasei a IV-a, evaluarea este programată astfel: 26 mai - Limba romană, 27 mai - Matematică, 28 mai - Limba maternă. Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a începe pe 2 iunie cu proba de Limbă şi comunicare şi se încheie pe 3 iunie cu proba de Matematică şi ştiinţe ale naturii. Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost introduse din anul şcolar 2013-2014.  Tot în luna mai, elevii din clasele V-XII vor da tezele din semestrul al doilea, care ar trebui să se încheie pană în 22 mai.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.