Național

Povestea primului cu transplant de ficat realizat în ţară

Ziarul de Vrancea
19 apr 2015 430 vizualizări
„Viaţa e frumoasă, un dar de la Dumnezeu”, spune acum Gheorghe Penea

Gheorghe Penea este primul caz reuşit de transplant de ficat din Romania. În urmă cu 15 ani îşi număra zilele pe care le mai avea de trăit. După operaţia de transplant, viaţa lui a devenit "mai frumoasă, mai preţioasă, cel mai mare dar de la Dumnezeu". Gheorghe Penea a serbat împreună cu cel care i-a dat şansa la o nouă viaţă, profesorul doctor Irinel Popescu, dar şi cu alţi pacienţi transplantaţi, 15 ani de cand pentru prima dată în Romania s-a deschis o nouă eră în chirurgia transplantului de ficat. Îşi aminteşte fiecare clipă din zilele în care i s-a propus să facă transplant. Emoţiile, temerile, dar şi bucuria revenirii la viaţă îi sunt mereu vii în memorie. Nu uită nicio clipă să mulţumească familiei tanărului de 33 de ani de la care a fost prelevat ficatul care i-a redat viaţa, atunci aproape de ultimele clipe. Nu uită să aprindă o lumanare şi să vorbescă, privind spre cer, cu cel care l-a salvat. "Era în 15 aprilie 2000, acum 15 ani şi trei zile. Life is good! Viaţa este foarte frumoasă! Este cel mai mare dar de la Dumnezeu, cel mai mare dar de la Dumnezeu", spune Gheorghe Penea, privind undeva în trecut. "În acea perioadă sufeream de ciroză într-un stadiu terminal. Nu mă puteam obişnui cu gandul că mi-am încheiat socotelile pe acest pămant. Aveam 47 de ani. Eram internat într-un spital din provincie. Am fost trimis la Bucureşti. Am aflat ce urma să se întample. Am aflat şi că un tanăr va pleca la cer, dar îmi va lăsa mie ficatul lui sănătos. În primele zile, sau poate în prima săptămană după transplant, mi-am pus tot felul de probleme, am avut tot felul de vise. Înţelegeam ce s-a petrecut cu mine, dar nu înţelegeam exact cum funcţionează toată povestea asta şi mă chinuia, pe de o parte, întrebarea cum este posibil, pe de altă parte, mă gandeam şi la cel de la care aveam acest ficat. Îmi doream foarte mult să-i cunosc familia, să le spun cat de mult le mulţumesc pentru ceea ce au făcut pentru mine. Să le spun tot ceea ce aveam de spus în legătură cu gestul lor minunat", povesteşte Gheorghe Penea. Cu gandul la cel care i-a oferit o nouă viaţă, a făcut toate demersurile să-i găsescă familia."M-am întalnit cu familia, i-am căutat pană cand i-am găsit. Sunt nişte oameni extraordinari din Braşov, familia Papuc. Donatorul avea doar 33 de ani, a suferit un atac cerebral. Era căsătorit şi avea o fetiţă de 10 ani atunci cand a murit. Familia lui m-a primit cu mult drag. Simţeam pe chipul lor tristeţea şi jalea pricinuite de dispariţia celui drag, dar totodată bucuria că el trăieşte prin mine, că nu a plecat de tot", îşi aminteşte bărbatul, în timp ce ochii îi sunt plini de lacrimi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.