Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Doi foşti miniştri PNL, daţi pe mana procurorilor DNA

Ziarul de Vrancea
14 apr 2015 564 vizualizări
Guvernul va sesiza DNA pentru încălcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengeşti-Sebeş ("Transalpina") cu firma Romstrade, arătând că proiectul a fost promovat de foştii miniştri PNL Ludovic Orban şi Varujan Vosganian şi a generat pagube de peste 388 milioane lei. Firma Romstrade era condusă şi atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fapte de corupţie în acest contract.

Într-o notă redactată de către Corpul de Control al premierului, inspectorii arată că Ludovic Orban, atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce a generat o pagubă de 388,7 milioane lei.
Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Astfel, în şedinţa de Guvern din 18 septembrie 2008, Ludovic Orban ar fi solicitat includerea pe lista suplimentară a agendei de lucru a unei hotărâri prin care se prevedea ca modernizarea Transalpina să se realizeze de bugetul de stat, prin bugetul Transporturilor.
Corpul de Control arată că hotărârea nu a fost semnată de ministrul de resort, ci de secretarul de stat Septimiu Buzaşu, deşi nu fusese emis niciun act administrativ având ca obiect preluarea atribuţiilor ministrului Transporturilor de către secretarul de stat. Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.

Nelu Iordache judecat în dosar

Potrivit Guvernului, la scurt timp, în sedinţa de Guvern din 4 noiembrie 2008, a fost adoptată, tot prin introducerea pe lista suplimentară a agendei de lucru, o nouă hotărâre care o modifica pe cea anterioară şi stabilea ca finanţarea proiectului să se realizeze şi din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Autostrăzi Drumuri Naţionale. Noua hotărâre a fost semnată de secretarul de stat Barna Tanczos, deşi nici în acest caz nu a fost emis niciun act administrativ pentru preluarea atribuţiilor ministrului Transporturilor şi nici nu a fost supusă avizării Ministerului Economiei şi Finanţelor, potrivit legii, mai arată Corpul de Control al Guvernului.
După aprobarea Guvernului, CNADNR a achitat 49,9 milioane lei, reprezentând de asemenea o pagubă la buget. Conform Corpului de Control al Guvernului, executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor a fost dispusă de Ludovic Orban înaintea aprobării celor două hotărâri de Guvern, respectiv în urma unei discuţii cu conducerea CNADNR, discuţie menţionată într-o notă a companiei din 14 februarie 2008.
Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, aflată în insolvenţă, este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din Transalpina. Alături de acesta sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

Nou-născut dus la spital într-o pungă de către mama sa

O femeie din Constanţa care a născut singură, în maşină, în a doua zi de Paşte, a mers cu copilul într-o pungă la Urgenţa Spitalului Judeţean. Bebeluşul a fost preluat imediat de cadrele medicale pentru a i se acorda îngrijirile necesare, el având o greutate de 2,8 kilograme, iar când a ajuns la spital era în hipotermie. Medicii au făcut eforturi pentru a-i salva viaţa bebeluşului, iar prima noapte din viaţă - luni spre marţi - şi-a petrecut-o în Secţia de Terapie Intensivă, sub supraveghere. Mama copilului a avut şi ea nevoie de o intervenţie chirurgicală, deoarece naşterea nu a avut loc sub supraveghere. După aproximativ 24 de ore de la internare, potrivit cadrelor medicale, starea celor doi este stabilă, dar vor rămâne în continuare sub supraveghere medicală.

Oficial muntenegrean: "Dacia nu este potrivită pentru un preşedinte municipal"

Un oficial local din nord-estul Muntenegrului a refuzat să folosească un autoturism marca Dacia primit cadou de la un om de afaceri, argumentând că "maşinile româneşti nu sunt potrivite pentru un preşedinte municipal".
Preşedintele Consiliului municipal din Petnjica, Adnan Muhovici, care conduce Partidul Bosniak, a refuzat să folosească autoturismul Dacia şi a optat în schimb pentru un Opel, potrivit cotidianului muntenegrean Vijesti.
"O maşină ca Dacia nu este potrivită pentru un preşedinte municipal", a explicat Muhovici. El a adăugat însă că o maşină românească ar fi suficient de bună pentru "poliţia locală şi pentru (vânzătorii de) aspiratoare Rainbow". Autoturismul Dacia era un cadou din partea omului de afaceri sloven Izet Rastoder, originar din Petnjica. Rastoder i-a transmis lui Muhovici, prin intermediul presei, "să returneze maşina dacă nu i se potriveşte".

Precipitaţii zilnice după 20 aprilie

Regimul termic va fi oscilant în următoarele două săptămâni, perioadă în care temperaturile maxime vor ajunge în unele zone în jurul valorii de 23 de grade Celsius, iar cele minime coboară până la minus două grade Celsius, în timp ce ploile vor fi prezente aproape zilnic în cea de-a doua săptămână de prognoză, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 13 - 26 aprilie.
În Moldova, după o primă zi caldă, cu maxime termice de 20 de grade, în medie, vremea se va răci brusc, până la valori de 12 — 14 grade Celsius pe 14 şi 15 aprilie. Pe 16 aprilie, temperaturile vor creşte din nou, spre 20 — 21 de grade, iar la finalul primei săptămâni de prognoză o nouă răcire va scădea media maximelor, spre 14 — 15 grade pe data de 18 şi 19 aprilie. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 1 şi 7 grade în prima săptămână, cu cea mai rece noapte pe 15 aprilie şi cea mai caldă pe 17 aprilie. A doua săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de un regim termic fără variaţii importante, maximele diurne
urmând a se încadra între 14 şi 16 grade, iar minimele nocturne între 3 şi 5 grade. În intervalul 17 — 26 aprilie vor fi ploi la nivel local, posibil mai importante cantitativ pe 17 şi 21 aprilie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.