Național

Băsescu recidivează, CSM reacţionează

Ziarul de Vrancea
7 apr 2015 405 vizualizări
După ce marţi şi-a exprimat "sila" faţă de conducerea DNA, SRI şi a instanţei supreme, Traian Băsescu a reluat ieri atacurile la adresa justiţiei care "se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului" n CSM a sesizat din nou Inspecţia Judiciară

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu, care spunea că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu "din silă", pentru că sunt "artizanii" unui "mod răvăşit de a face justiţie". Ieri dimineaţă, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a răspuns atacurilor fostului şef al statului, spunând că acestea fac ca România să piardă credibilitate şi că "foarte rar" ea s-ar putea lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni. "Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca ţară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca ţară din partea altor state şi cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, îşi exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraţilor. Foarte rar, şi cred că veţi vedea, că preşedintele Înaltei Curţi - şi aici, sigur, vorbesc în nume personal - m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu", a spus preşedintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Distanţa de la televizor până în stradă poate fi foarte mică"

Traian Băsescu a revenit ieri cu o postare pe Facebook în care şi-a reluat acuzaţiile la adresa sistemului judiciar. "Nu cred în justiţia care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului. Ce vedem mult prea frecvent: - inculpaţi scoşi în cătuşe, cu presa anunţată din vreme; - inculpaţi sub presiunea publică şi nepublică a celor mai puternice instituţii ale statului (procurori, SRI, poliţie, Curte de Conturi etc.); - inculpaţi condamnaţi de televiziuni înainte de a fi judecaţi în baza denunţurilor şi a delaţiunilor din dosare date «pe surse» chiar de procurori; - inculpaţi încarceraţi înainte de a fi judecaţi pentru a-i zdrobi psihic şi pentru a le diminua şansele la apărare; - inculpatul nu are voie să se apere public, chiar în condiţiile în care procurorii dau ei înşişi la presă date trunchiate din dosar; - acte de acuzare în care probele în favoarea inculpatului sunt înlocuite cu consideraţii, adesea politice, şi cu justificări legate de opinia publică pe care tot unii procurori o «montează» prin documente selectiv «scăpate» din dosar către presă; - avocaţi care sunt persiflaţi, atenţionaţi şi, «la nevoie», reţinuţi dacă îndrăznesc să-şi apere clienţii. Sunt doar câteva elemente ale modului de a face justiţie în ultimele şase luni de către unii procurori", susţine Băsescu, într-o postare pe Facebook. Fostul preşedinte consideră că, "dacă nu a ucis, dacă nu a violat, dacă nu a falsificat probe, dacă nu s-a sustras urmăririi penale, omul trebuie judecat neîncarcerat", el opinând că "doar aşa justiţia va fi credibilă". Potrivit lui Băsescu, "în libertate inculpatul se poate apăra", însă "încarcerat preventiv are şanse minime la apărare şi zero la păstrarea demnităţii". "Vă amintesc faptul că în timpul mandatului meu au fost judecaţi şi condamnaţi Voiculescu, Năstase, Mureşan (fost ministru), Remeş (fost ministru), Codruţ Sereş (fost ministru), Nagy (fost ministru), Fenechiu şi mulţi alţii. Toţi au fost anchetaţi şi judecaţi în libertate (nu este meritul meu, ci al justiţiei), cu respectarea integrală a drepturilor, inclusiv a demnităţii lor. De aceea şi pedepsele aplicate de justiţie au fost credibile", continuă el. Traian Băsescu mai susţine că "acum se face justiţie şi la televizor pentru că unor lideri ai justiţiei le convine politic acest lucru". "Aveţi însă grijă că distanţa de la televizor până în stradă poate fi uneori foarte mică", adaugă el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.