Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un apropiat al preşedintelui, acuzat de luare de mită

Ziarul de Vrancea
3 apr 2015 395 vizualizări
La o lună după ce a părăsit fără explicaţii Palatul Cotroceni, un fost consilier al lui Klaus Iohannis este cercetat pentru că ar fi primit mită 170.000 de euro într-un dosar funciar n banii ar fi fost disimulaţi printr-un contract de publicitate, în campania electorală din 2008

Fostul consilier prezidenţial George Scutaru a fost pus sub control judiciar şi este urmărit pentru luare de mită şi spălare a banilor. El ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro încasată de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.
Potrivit procurorilor, în anul 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţătoare în cauză, a pretins şi primit aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, de la o persoană care i-a cerut să o ajute în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren din municipiul Buzău. Din banii primiţi, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-ar fi dat lui Scutaru suma de 170.000 de euro, "provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian", au precizat procurorii. "Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008", arată procurorii.
George Scutaru a fost vineri la DNA, el nefăcând declaraţii nici la intrare şi nici la ieşirea din sediul Direcţiei. Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru ar fi fost citat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al judeţului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.
În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.
George Scutaru, fost lider al deputaţilor PNL, a fost jurnalist până în 1998, când a devenit consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu, formaţiune politică la care şi-a depus şi adeziunea. În 2001, Scutaru devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, şi obţine în 2002 funcţia de preşedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 şi până anul acesta a condus organizaţia judeţeană a PNL Buzău. Scutaru a deţinut trei mandate consecutive de deputat şi s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucureşti.
În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională.
În 6 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui George Scutaru, şeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.

PSD îi cere lui Predoiu să demisioneze din funcţiile deţinute în PNL

PSD a cerut, vineri, demisia lui Cătălin Predoiu din funcţiile deţinute în PNL, în urma dezvăluirilor referitoare la susţinerea campaniei sale electorale din 2008, social-democraţii arătând că Predoiu trebuie să îşi asume participarea într-o ”campanie finanţată din corupţie”.
Social-democraţii arată că George Scutaru a intrat în atenţia procurorilor anti-corupţie, pentru modul în care a finanţat campania din Buzău, în anul 2008. ”Conform procurorilor DNA, există suspiciuni că respectiva campanie electorală a fost finanţată din mită. PSD reaminteşte că unul dintre candidaţii PNL la Buzău, în 2008, a fost nimeni altul decât Cătălin Predoiu, cel care deţine astăzi funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL. PSD solicită acestuia demisia din funcţia politică deţinută şi asumarea participarii la o campanie electorală finanţată din corupţie. De asemenea, PSD îi solicită acestuia să raspundă pentru folosirea acestor bani pentru campania sa electorală”, se mai menţionează în comunicatul PSD.

O provocare "bărbătească" pentru Ponta

Liderul PNL Cătălin Predoiu a reacţionat pe Facebook la acuzaţiile PSD.
"Am luat la cunoştinţă insinuările calomnioase şi solicitarea obraznică PSD – Victor Ponta. Le resping categoric. Nu am săvârşit vreodată vreo faptă de corupţie şi nici nu am avut cunoştinţă de vreuna", spune Predoiu. Adresându-se şi lui Victor Ponta, liderul liberal afirmă că va pleca "pe loc din viaţa publică", dacă va fi declarat suspect într-un dosar de corupţie şi îi cere lui Ponta sa facă un gest similar, având în vedere "campaniile mizerabile" duse de şeful guvernului. "Îl chem şi eu pe Victor Ponta la o provocare bărbătească, pentru că nu a răspuns niciodată pentru campaniile sale mizerabile (găini moarte şi atacuri mincinoase). Să nu mai procedăm ca în cazurile Şova şi Vosganian! Pe scurt, Victore, dacă eu sunt declarat suspect, subliniez, suspect, într-un dosar de corupţie, plec pe loc din viaţa publică, chiar înainte de decizia unei instanţe. Dacă nu, să îţi asumi faptul că românii s-au săturat de calomnii şi de mizerii, şi să pleci tu din viaţa publică printr-un gest de onoare!", mai scrie Predoiu.

Peste 72.000 de români, diagnosticaţi cu Parkinson

Peste 72.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar în ultimii ani s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată, una din 20 de persoane afectate prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani, a precizat, vineri, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson România.
Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer, fiind cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina (substanţa neurotransmiţătoare responsabilă de capacitatea organismului de a-şi controla mişcările).
La nivel mondial sunt diagnosticaţi peste 6,4 milioane de pacienţi cu boala Parkinson, estimându-se că numărul acestora va ajunge la 9,3 milioane până în 2030. Conform datelor înregistrate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), numărul pacienţilor cu boala Parkinson aflaţi sub tratament în 2014 a crescut cu 4.000, în timp ce în 2013 numărul acestora a crescut cu 9.000.
Specialiştii spun că se consideră că simptomele devin manifeste atunci când nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50 la sută faţă de valorile normale şi, de cele mai multe ori, primele simptome al bolii apar între 50 -70 de ani.
Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România, a precizat că principalele simptome ale bolii Parkinson sunt cele motorii: tremuratul necontrolabil al mâinii, braţului, picioarelor sau bărbiei, rigiditate musculară, dureri musculare, mişcările lente, mersul şovăitor, limitat la paşi mici şi repezi, urcarea scărilor sau ridicarea de pe scaun/din pat necesitând un efort adiţional, incapacitatea de a face orice mişcare, precum şi pierderea echilibrului şi a coordonării.
Băjenaru a mai explicat că depistarea cât mai timpurie a bolii şi urmarea tratamentului recomandat de medic îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului, însă, de cele mai multe ori, pacienţii ignoră primele simptome şi se prezintă la medic abia atunci când apar probleme motorii.
Neurologul Amalia Ene a declarat, vineri, că nu există tratament curativ în acest moment, ceea ce înseamnă că boala Parkinson nu poate fi tratată, dar nici oprită din evoluţie. Ceea ce pot face medicii şi medicamentele existente în prezent este să influenţeze simptomele şi să îmbunătăţească calitatea vieţii bolnavului.

Ivan: Mă voi lupta cu Ponta pană la capăt

Europarlamentarul Cătălin Ivan susţine că este încă membru PSD şi că va prezenta, la Congres, un proiect de modernizare a partidului la care vor adera foarte mulţi colegi, inclusiv şefi de filiale judeţene. "Mă voi lupta cu ei până la capăt pentru că modul în care Victor Ponta şi Liviu Dragnea conduc partidul este un mod total greşit şi ne condamnă la mulţi ani de opoziţie de acum încolo. Voi prezenta la viitorul congres un proiect de modernizare a formaţiunii, la care vor adera foarte mulţi colegi, inclusiv şefi de filiale judeţene. S-a încercat suspendarea mea din PSD, nu au reuşit. Sunt membru la Dobrovăţ, o comună din judeţul Iaşi, acolo m-am transferat şi sunt membru acolo. S-a dizolvat organizaţia PSD sector 1, toată organizaţia, numai ca să poată să mă excludă pe mine. Am depus contestaţie la partid. Dacă nu primesc răspuns, probabil în perioada următoare, imediat după sărbători, voi acţiona şi în instanţă", a declarat Ivan, vineri, la RFI. El a adăugat că se consultă cu socialiştii din Franţa, Germania şi Marea Britanie în privinţa proiectului său de modernizare a PSD. Întrebat cine îl susţine în PSD, eurodeputatul a spus că "foarte mulţi colegi". "Eu nu sunt nou în partid, eu am 12 ani de politică în PSD şi am fost în toate funcţiile posibile, de la nivel local până la nivel european, deci am foarte mulţi colegi cu care am lucrat, din eşalonul doi, din eşalonul trei, chiar din liderii care conduc acum organizaţii judeţene sunt oameni care mi-au spus că susţin proiectul şi că sunt de acord că trebuie să se facă această schimbare. Nu pot să dau nume dintr-un singur considerent: pentru că aşa am convenit, având în vedere cât de abuziv este condus PSD-ul în acest moment, le fac un rău dacă le dau numele, pentru că după aceea, nu ştiu, riscă să fie suspendaţi, excluşi, scoşi din funcţii, li se poate întâmpla orice, doar pentru faptul că zic că sunt de acord cu proiectul meu", a menţionat Ivan.

Yassin, reţinut după ce ar fi cerut mită pentru eliberarea lui Hayssam

Mohamad Yassin a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a unei pedepse cu închisoarea, surse judiciare declarând că s-ar fi cerut banii pentru o posibilă eliberare a lui Hayssam.
DNA arată că a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Mohamad Yassin, pentru trafic de influenţă, şi a lui Tahli Fadel, pentru complicitate la această infracţiune. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct şi prin intermediul lui Tahli Fadel, a pretins de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influenţa organe judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunţătorii din acest dosar. Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunţat pe Mohamad Yassin şi Tahli Fadel.
Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.