Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iohannis: Romanii au o părere bună despre turci

Ziarul de Vrancea
1 apr 2015 487 vizualizări
Preşedintele roman s-a întalnit, ieri, la Bucureşti cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan

Agenţia de presă turcă Anadolu a publicat, înaintea vizitei făcute ieri în România de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, un interviu acordat de şeful statului român, Klaus Iohannis. Potrivit lui Iohannis, datele economice arată că Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene, al cincilea partener de export şi al 11-lea de import, iar valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la şase miliarde de dolari, ţinta pentru următorii patru-cinci ani fiind de 10 miliarde de dolari. Preşedintele Klaus Iohannis mai spune că investiţiile firmelor turce în România se cifrează la peste 5,5 miliarde de dolari, însă potenţialul nu este epuizat, existând loc de creştere la nivel bilateral, dar şi în cooperarea în proiecte economice în pieţe terţe din Asia Centrală, Caucaz, Africa şi Orientul Mijlociu. ”Dincolo de legăturile istorice, avem un atu important în dialogul bilateral: imaginea pozitivă pe care o avem unii despre alţii în prezent. Românii au o părere bună despre turci şi cred că şi reciproca este valabilă. Pe o asemenea bază se poate construi foarte bine”, mai spune Iohannis, precizând că în România trăiesc peste 50.000 de etnici turci şi tătari, care beneficiază de una dintre cele mai generoase legislaţii din Europa privind drepturile minorităţilor.
Întrebat despre proiecte necesare celor două ţări şi despre posibilităţi de cooperare în domeniul energiei, Klaus Iohannis a apreciat că în domeniul energiei România este interesată să dezvolte proiecte de interconectare la Marea Neagră. " domeniul energiei suntem interesaţi să dezvoltăm proiecte de interconectare la Marea Neagră. Un astfel de proiect ar fi cablul submarin de interconectare electrică, prin intermediul căruia s-ar putea deschide calea spre construcţia altor inter-conectări între diferite ţări din regiunea Mării Negre”, afirmă preşedintele Iohannis. El mai spune că România sprijină în mod activ Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană, care nu este unul uşor, fiind necesare ”reforme curajoase, ample, care să genereze schimbări profunde şi ireversibile în beneficiul cetăţenilor”.

Liber pentru armata americană pe teritoriul Romaniei

Parlamentul a abrogat, ieri, o hotărâre din mai 2007 care limita la 3.000 numărul maxim al forţelor SUA care se pot afla la un moment dat pe teritoriul României, pe motiv că această prevedere este desuetă.
În expunerea de motive a proiectului de abrogare se arată că Hotărârea din 2007 privind aprobarea intrării şi staţionării forţelor SUA pe teritoriul României prevedea faptul că numărul maxim al membrilor forţelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăşi 3.000. Ulterior a fost adoptată Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 care implementează un regim juridic general, făcând distincţie între scopurile diferite şi actori juridici diferiţi care aprobă intrarea, staţionarea şi tranzitul forţelor armate pe teritoriul naţional, fără a impune o limitare a numărului de militari. Potrivit expunerii de motive, din interpretarea celor două acte normative reiese diferenţa de tratament între forţele armate ale statelor membre NATO şi aliate în sensul că doar pentru forţele aparţinând SUA există un plafon numeric.

Prejudiciul estimat în dosarul lui Georgescu, majorat la 84 milioane de euro

Prejudiciul estimat de procurori în dosarul în care fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu, este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, a fost majorat, în urma calculelor făcute de DNA, cu aproximativ zece milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, prejudiciul a fost calculat, iniţial, de DNA, ca fiind de 75 de milioane de euro. Ulterior, în urma adunării mai multor informaţii şi date, procurorii au stabilit că statul a fost păgubit cu aproximativ 84 de milioane de euro.
Fostul şef al ANI a fost adus, ieri, din Arestul central al poliţiei la DNA, pentru a i se comunica modificarea prejudiciului. Horia Georgescu se află în arest din 18 martie, în urma unei decizii a instanţei supreme.
În acelaşi dosar, Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu, foşti colegi ai lui Georgescu în comisia de la ANRP, şi Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, experţi evaluatori, sunt şi ei arestaţi preventiv.

Senatul a încuviinţat arestarea preventivă a lui Vâlcov

Potrivit rezultatului oficial anunţat în plen, în urma votului, Senatul a aprobat, ieri, cererea de continuare a urmăririi penale şi a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Darius Vâlcov. Astfel, rezultatul votului în cazul cererii DNA a fost 120 de voturi ”pentru”, 18 voturi ”împotrivă” şi 1 vot anulat. Numărul total al votanţilor a fost 139, din totalul de 168 se senatori. ”Ca urmare a faptului că în urma votului a fost întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, conform articolului 15 din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, precum şi cele ale articolului 150, alineatul 3 din Regulamentul Senatului, Senatul adoptă cererea de efectuare în continuare a urmăriririi penale a senatorului Darius Vâlcov”, se precizează în hotărârea citită în plenul Senatului.
Rezultatul votului secret cu bile exprimat cu privire la solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatourlui Darius Vâlcov a fost 106 voturi ”pentru”, 28 de voturi ”contra” şi 1 vot anulat. ”Întrucât cererea DNA a întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, în conformitate cu art 173 din Regulamentul Senatului, Senatul încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Darius Vâlcov”, se precizează în hotărârea citită în plen.

ANM: Precipitaţii mixte şi vânt puternic, până vineri seară

Meteorologii au avertizat că de miercuri până vineri seară vor fi precipitaţii mixte în aproape toată ţara, vântul va atinge la rafală viteze de 55-60 de kilometri pe oră, iar la munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă.
Potrivit informării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de miercuri, ora 13.00, până vineri, la ora 18.00, vântul va avea intensificări în toate regiunile, iar în zona montană va sufla tare, pe creste depăşind la rafală 90 de kilometri pe oră. La munte vor predomina ninsorile, în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Occidentali, izolat, cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat şi se va depune strat nou de zăpadă, iar în anumite intervale ninsoarea va fi viscolită. În Maramureş, Transilvania, Crişana, local în Moldova şi în zonele deluroase din restul ţării, trecător, precipitaţiile, în general slabe cantitativ, vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, mai ales în noaptea de joi spre vineri şi în cursul zilei de vineri.

O femeie s-ar fi spanzurat după ce a fost amendată de ANAF

O femeie în vârstă de 42 de ani din Baia Mare a fost găsită spânzurată, ieri, în sediul firmei sale dintr-un centru comercial din oraş, surse judiciare afirmând că societatea acesteia fusese amendată recent de ANAF cu 10.000 de lei, pentru nereguli. Femeia a fost găsită într-o boxă închiriată în centrul comercial Center din Baia Mare, unde îşi are sediul firma acesteia.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, Dumitriţa Rus, a declarat că nu au fost găsite urme de violenţă pe corpul femeii, trupul neînsufleţit al acesteia fiind transportat la Institutul de Medicină Legală, pentru necropsie. "Poliţia a fost sesizată, miercuri, că într-o boxă dintr-un centru comercial din Baia Mare a fost găsită decedată o femeie în vârstă de 42 de ani, care s-a spânzurat. Nu au fost constatate urme de violenţă pe cadavru, corpul neînsufleţit fiind transportat la Morgă pentru necropsie. Poliţia cercetează cauzele care au dus la producerea decesului", a spus Rus.
Surse judiciare au declarat că din primele cercetări reiese că femeia ar fi recurs la acest gest ca urmare a unor probleme financiare pe care le avea firma pe care o administra, după ce fusese amendată recent de ANAF cu 10.000 de lei, ca urmare a unor nereguli.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.