Național

Dosarul Georgescu, deschis în urma denunţurilor lui Cocoş

Ziarul de Vrancea
17 mar 2015 390 vizualizări
Horia Georgescu a fost înscris la Fondul Proprietatea şi a beneficiat, pe lângă despăgubiri, de acţiuni pe care le-au valorificat pe bursă, arată procurorii DNA în dosarul în care fostul şef ANI este acuzat de abuz în serviciu

Dosarul în care Horia Geogescu a fost reţinut pentru abuz în serviciu a fost deschis de procurorii DNA în urma unor denunţuri formulate de Dorin şi Alin Cocoş, legate de presupuse fapte de corupţie care au avut loc la ANRP, potrivit referatului cu propunere de arestare. Conform sursei citate, în 4 martie, în urma denunţurilor formulate de Dorin şi Alin Cocoş, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită, constând în primirea de către Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a sumei de 400.000 de euro pentru urgentarea soluţionării a patru dosare. În cazul acestuia, procurorii DNA au deschis un nou dosar, pentru luare de mită.
După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la şase zile distanţă, Guvernul a transmis Raportul de control al Corpului de control al primului-ministru privind verificările făcute la ANRP în legătură încălcarea legii în cazul unor imobile retrocedate.
În urma analizării celor două sesizări, precum şi a celei făcute de ANRP în luna ianuarie privind retrocedarea unor imobile şi terenuri, procurorii au deschis un dosar penal.

"Au furat bugetul statului"

Horia Georgescu, dar şi Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu au acceptat să rămână în comisia ANRP, deşi nu erau interesaţi de atribuţii, motivând că vor să evite tensiunile politice, mai arată DNA. "Cei patru inculpaţi au acceptat să rămână în comisie, deşi nu erau interesaţi de atribuţiile profesionale, argumentele fiind mai degrabă de tipul: «am rămas să evit tensiunile politice», ca şi cum scopul ar fi fost de a nu supăra, de a nu-şi fragiliza poziţia personală, de a-şi conserva poziţia, şi nu acela de a-şi îndeplini îndatoririle profesionale acţionând în folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilităţii producerii rezultatului infracţional", se arată în referat. Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că Georgescu, Iuoraş, Popa-Mocanu şi Canangiu au "furat bugetul statului român prin deciziile abuzive" luate cu încălcarea legii.
Astfel, descriu anchetatorii, dacă unul dintre experţii evaluatori, Alexandru-Florin Hanu, a primit mită 10.000 de euro, "alţi membri ai aceleiaşi comisii au obţinut foloase de natură profesională", iar cei patru - Horia Georgescu, Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu - au obţinut foloase de natură materială. "Toţi patru au fost înscrişi la Fondul Proprietatea şi au beneficiat, pe lângă despăgubiri, de acţiuni pe care le-au valorificat pe bursă", potrivit referatului DNA.

ANI a rămas fără şef

Horia Georgescu a demisionat ieri de la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). El a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de trei fapte de abuz în serviciu, pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Georgescu a fost dus ieri la instanţa supremă, care urma să judece propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Pană la închiderea ediţiei, instanţa nu s-a pronunţat asupra cererii DNA.
În acelaşi dosar a fost reţinută, luni, şi fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, ea fiind suspectată că a participat, alături de alţi membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro. De asemenea, fostul preşedinte al ANRP Ingrid Zaarour a fost pusă sub control judiciar, după ce a fost audiată la DNA.
Şi deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a fost audiat luni la DNA, unde a fost dus cu mandat, la fel ca şi Horia Georgescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.