Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Tăriceanu despre aviz în cazul Şova: "Oamenii sunt născuţi liberi şi trebuie să trăiască liberi"

Ziarul de Vrancea
16 mar 2015 547 vizualizări
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova a ajuns la Senat şi va merge la Comisia juridică.

Chestionat despre cum va vota în plen legat de acest subiect, el a evitat să dea un răspuns şi a menţionat că aşteaptă un punct de vedere de la Comisia juridică. "Comisia juridică, mai ales când e vorba despre o măsură atât de gravă, trebuie să nu se pripească, pentru că nu ne jucăm cu libertatea oamenilor. Aici nu este fabrică de trimis la eşafod, ca să fie bine înţeleasă chestiunea", a spus el. Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că măsura arestării este cea mai gravă măsură care se poate lua, de restrângere a libertăţii, iar oamenii sunt născuţi liberi şi trebuie să trăiască liberi.
Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului  PSD în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Liberalii condamnaţi definitiv îşi pierd calitatea de membru

Biroul Permanent Naţional al PNL a decis, ieri, o serie de modificări la Statut, din perspectiva integrităţii, stabilindu-se că reprezentantul PNL arestat preventiv să fie suspendat din funcţie, iar cel condamnat definitiv să îşi piardă calitatea de membru. Modificările la Statut au fost anunţate de copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Potrivit liderului liberal, modificările aduse Statutului se referă la toate etapele pe care un membru al PNL le poate parcurge, în cazul în care începe împotriva sa un proces penal sau o cercetare judiciară. ”În cazul în care, împotriva unui membru al PNL, este dispusă o măsură preventivă, şi aici este cazul arestului preventiv, fie efectiv sau la domiciliu, în acest caz, persoana respectivă este suspendată din funcţia pe care o deţine în PNL”, a anunţat Gorghiu. Ea a mai arătat că o altă modificare prevede ca atunci când membrul PNL este trimis în judecată, este suspendat din funcţia deţinută în partid. Pentru situaţia în care repezentantul PNL este condamnat în primă instanţă, Alina Gorghiu a afirmat că s-a lărgit sfera infracţiunilor săvârşite cu intenţie, de la faptele pentru corupţie, la toate faptele săvârşite cu intenţie. În acest caz, persoanei respective îi este suspendată calitatea de membru al PNL. O altă prevedere nouă este ca, în cazul condamnării definitive a persoanei respective, aceasta să îşi piardă calitatea de membru al partidului şi va fi radiată. Alina Gorghiu a mai declarat că o altă dispoziţie care nu exista în Statut, iar realitatea ”îi constrânge să discute despre aceste lucruri şi să updateze statutul conform celor întâmplate recent”, este ca ”toate persoanele care sunt susţinute de partid în administraţia centrală, şi împotriva acestora începe urmărirea penală, să îşi piardă sprijinul politic al PNL”.

Românii consideră că regionalizarea ar fi un lucru benefic

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate în cazul unui studiu, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategii (IRES), consideră că prin regionalizare s-ar îmbunătăţi modul de gestionare a treburilor publice ale ţării şi că regionalizarea ar fi mai degrabă un lucru bun pentru ei. Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate consideră că prin regionalizare s-ar îmbunătăţi atragerea de fonduri europene şi cooperarea cu alte comunităţi din ţară şi Uniunea Europeană.
De asemenea, calitatea serviciilor publice, crearea de locuri de muncă, finanţarea proiectelor de infrastructură, nivelul de trai şi drumul parcurs de cetăţean pentru rezolvarea unor probleme s-ar îmbunătăţi, în opinia a mai mult de patru din zece respondenţi. În plus, peste 30% dintre intervievaţi cred că reducerea birocraţiei şi resursele bugetare la nivel local s-ar îmbunătăţi în urma regionalizării.
Desfiinţarea judeţelor în cadrul regionalizării este privită ca fiind o opţiune proastă sau foarte proastă de 54% dintre cei care au participat la studiu, doar 37% considerând că aceasta ar fi o decizie bună sau foarte bună. Un procent semnificativ din respondenţi, şi anume 67%, consideră că atribuţiile pe care instituţia prefectului le are ar trebui diminuate în cazul regionalizării, iar aproximativ o cincime dintre cei care au fost intervievaţi cred că această instituţie ar trebui desfiinţată.

Vreme se răceşte în următoarele două săptămâni

Vremea se va răci în următoarele două săptămâni în majoritatea regiunilor, revenind, astfel, la valorile normale din punct de vedere climatologic sau chiar sub aceste valori în anumite regiuni, în timp ce precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, potrivit estimărilor meteorologilor pentru următoarele două săptămâni (16 - 29 martie).
În Moldova, în prima jumătate a acestei săptămâni, valorile termice vor scădea treptat, de la maxime, în medie regională, de 11 grade, până la 5 grade pe 18 şi 19 martie, când vremea va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă. Apoi, până pe 22 martie, temperaturile vor creşte semnificativ, cu 6...7 grade. În tot acest interval, minimele nocturne se vor menţine negative, între—4 şi—2 grade. Săptămâna viitoare, regimul termic va marca o nouă scădere, până la valori medii diurne de 8 grade între 23 şi 26 martie. Pe fondul nebulozităţii accentuate, în timpul nopţilor temperaturile se vor menţine mai ridicate, oscilând în jurul valorii de 0 grade Celsius. În intervalul 18-20 martie, pe spaţii extinse, sunt estimate precipitaţii slabe mixte. Din 22 martie şi până la sfârşitul lunii, vor cădea ploi slabe şi, doar trecător, lapoviţă.

Membru CSM: "Mica corupţie" este, de fapt, mai mare decât "marea corupţie"

Societatea românească nu este măcinată numai de "marea corupţie", ci şi de "mica corupţie", iar aceasta este, de fapt, mai mare decât marea corupţie, a declarat ieri, la o conferinţă a Transparency International, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El a spus că, din punct de vedere penal, legislaţia românească a progresat extrem de mult după anul 2000. "Ştiţi foarte bine că, sub o formă sau alta, am «importat» din alte legislaţii cunoscute ceea ce am crezut la momentul respectiv că a fost mai bun. Am modificat şi am corectat pe parcurs, în raport cu evoluţia societăţii şi, mai ales, în raport de practica judiciară. Pot spune că, la momentul actual, cu toate criticile care există, avem o lege care protejează drepturile şi libertăţile fundamentale atât ale unei persoane care sub o formă sau alta se face vinovată de comiterea unei fapte, cât şi ale părţii vătămate", a spus Muscalu. Acesta a atras atenţia că deşi toată lumea vorbeşte de marea corupţie, fenomenul este mult mai amplu în cazul micii corupţii. "Poate că priviţi marea corupţie, dar din punctul meu de vedere, ca practician, societatea românească nu e măcinată numai de marea corupţie, ci de ceea ce impropriu numim «mica corupţie», şi vă spun că această mică corupţie, de fapt, este mai mare decât marea corupţie", a precizat Gheorghe Muscalu. În opinia sa, evoluţiile altor instituţii au condus, într-o formă sau alta, la eliminarea aproape totală a corupţiei din anumite zone, dând exemplu eliberarea paşapoartelor şi înmatriculările auto.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tristorianu e., acum 3325 zile, 8 ore, 9 minute, 13 secunde
Domnule Tăriceanu, să zicem și că oamenii s-au născut necinstiti sau hoti si trebuie sa traiasca necinstiti si hoți si pe deasupra liberi, chiar de s-ar duce de râpă această tara?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.