Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Datele economice din SUA, cele mai dezamăgitoare din lume

Ziarul de Vrancea
15 mar 2015 512 vizualizări
Datele economice publicate săptămâna trecută în Statele Unite, precum vânzările de retail şi încrederea în economie, au ratat estimările analiştilor cel mai mult în ultimii şase ani şi au fost cele mai dezamăgitoare la nivel mondial, potrivit Bloomberg.

ECO U.S. Surprise Index, calculat de Bloomberg, care măsoară dacă datele oficiale depăşesc sau ratează estimările analiştilor, a scăzut la cel mai redus nivel din 2009, când Statele Unite se aflau în cea mai gravă recesiune după Marea Depresiune. Singura excepţie, şi una importantă, este cea referitoare la angajări. Companiile americane au creat 295.000 de locuri de muncă în luna februarie şi 1,3 milioane în ultimele patru luni, reflectând revenirea pieţei muncii şi scăderea ratei şomajului la cel mai redus nivel în aproape şapte ani. În schimb, numai pentru luna februarie datele privind veniturile personale şi cheltuielile, producţia industrială, măsurată de Institute for Supply Management, vânzările auto, comenzile fabricilor şi vânzările de retail au fost uşor sub aşteptările analiştilor.
Potrivit unui indice privind surprizele din economie la nivel mondial, calculat de Citigroup, datele din economia americană au fost cele mai dezamăgitoare în raport cu estimările analiştilor, urmate de datele din America Latină şi Canada.
Totuşi, scăderile surprinzătoare din SUA nu înseamnă neapărat că cea mai mare economie din lume are probleme, ci doar că unele aşteptări au fost exagerate.
În schimb, economia Suediei a depăşit cel mai mult aşteptările pieţei. Jack Ablin, director de investiţii la BMO Private Bank în Chicago, a spus că urmăreşte indicii privind surprizele din economie pentru a afla momentele în care evoluţia unei economii se inversează. "Este un indiciu privind creşterea activităţilor economice", a explicat el. Preşedinta Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, nu s-a arătat îngrijorată în timpul audierilor recente din Congres, în care s-a referit la îmbunătăţirea generală a perspectivelor economice, susţinute de scăderea preţurilor petrolului.
Estimările privind evoluţia economiei americane în primul trimestru continuă să fie revizuite în scădere şi, ca şi anul trecut, vremea nefavorabilă este unul dintre motive.
JPMorgan Chase a redus estimarea de creştere economică a SUA în primul trimestru de la 2,5% la 2%, Barclays la 1,5%, iar Macroeconomic Advisers la 1,7%

Cu cat se vor ieftini vacanţele dacă scade TVA

Vacanţele interne şi externe se vor ieftini cu până la 10% dacă TVA pentru turism va scădea la 9% în următoarea perioadă, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
"Pentru agenţii, scăderea TVA ar însemna un lucru extraordinar. Nivelul actual de 24% este mult prea mare şi ne termină. Nu ne rămâne nimic ca să ne putem dezvolta. Cei care aduc turişti în ţară, în proporţie de 80%, sunt agenţiile. E bine că sprijinim hotelurile, iar legea voucherelor de vacanţă ajută în primul rând hotelurile, pentru că se întâmplă în România. Şi reducerea TVA la pachetele de servicii ajută tot hotelurile, însă scăderea TVA la agenţiile de turism s-ar simţi atât în preţul vacanţelor interne, cât şi al celor externe", a spus Burcea.
Guvernul ia în calcul scăderea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului, a promis joi premierul Victor Ponta la deschiderea Târgului de turism, el precizând totodată că, în scurt timp, Ministerul Finanţelor va înainta şi normele de aplicare necesare emiterii tichetelor de vacanţă.
Burcea crede că scăderea TVA ar fi un ajutor care ar lăsa la dispoziţia agenţiilor de turism nişte reusurse cu care să se poată dezvolta. "Pentru turism, noul Cod Fiscal este ca un dar de la Dumnezeu, pentru că propune reducere de TVA la agenţii, reducerea TVA la alimentele de bază, care va ieftini mâncarea în staţiuni, şi reduceri de CAS, care înseamnă că oamenii vor avea mai mulţi bani. Dacă oamenii vor avea mai mulţi bani în buzunar, o parte din ei se vor duce şi pe turism", a afirmat oficialul ANAT. El a adăugat că, în aceste condiţii, vacanţele se vor ieftini cu peste 10%, în condiţiile în care în străinătate turismul se scumpeşte permanent. "Nouă ne va rămâne un spaţiu fiscal de 15% cu care putem scădea preţul vacanţelor şi putem să facem oferte speciale. Cazarea are TVA de 9%, masa în hoteluri e taxată cu 9%, iar dacă şi agenţiile vor avea TVA de 9%, există toate premisele ca produsul turistic să fie mai ieftin", a mai spus Burcea.
Anul trecut, s-au cazat în România 8,4 milioane de turişti, cu 6,6% mai mult decât în anul precedent. Numărul turiştilor străini a crescut cu 11,5%, până la 1,9 milioane, iar cel al românilor cu 5,3%, la 6,5 milioane.

Excedent comercial de 514 milioane euro la produsele agroalimentare

Exporturile de produse agroalimentare ale României au atins anul trecut 5,4 miliarde euro, în creştere cu 6,1% faţă de 2013, depăşind cu 514 milioane euro importurile, în valoare de circa 4,9 miliarde euro, fiind al doilea an de excedent comercial în acest sector, potrivit Ministerului Agriculturii. Faţă de anul 2013, când s-a situat la 324,9 milioane euro, excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare a crescut anul trecut cu 58,3%. Importurile au fost cu 2,6% mai mari în 2014, comparativ cu anul anterior. "Dacă anul 2013 a fost primul din ultimii 20 de ani cu balanţa comercială pozitivă pentru schimburile de produse agroalimentare, iată că anul 2014 ne aduce cel mai bun rezultat din punct de vedere al excedentului comercial, pentru aceasta perioadă, respectiv de 514,3 milioane euro", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Principalele produse agroalimentare exportate în 2014 au fost: grâu (aproape 5 milioane tone pentru 959,4 milioane euro), porumb (3,7 milioane tone pentru 755,1 milioane euro), ţigarete, seminţe şi ulei de floarea-soarelui, seminţe de rapiţă, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasăre, precum şi animale vii din specia bovine.
În ceea ce priveşte importurile, carnea de porc, şroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie, diferitele preparate alimentare şi ciocolata s-au situat pe primele locuri anul trecut, după ponderea valorică în total import.

Cum vrea Samsung să învingă Apple

Samsung Elecronics va folosi mai multe materiale de înaltă calitate în dispozitivele mobile, pentru a atrage clienţii, şi va oferi o gamă mai largă de aparate care se pot conecta între ele, după ce a pierdut poziţia de lider pe piaţa smartphone, în favoarea Apple. Planul Samsung include mai multe telefoane cu carcase metalice, modele subţiri şi ecrane de înaltă definiţie, a declarat co-directorul general al companiei, Shin Jong Kyun, la adunarea anuală a acţionarilor. Prezentarea telefoanelor Galaxy S6 în această lună a declanşat creşterea puternică a acţiunilor Samsung, investitorii anticipând că producătorul sud-coreean poate revigora profiturile şi să oprească declinul cotei de piaţă în urma căruia Apple a devenit lider mondial.
"Samsung Electronics vrea să îşi consolideze poziţia de lider pe piaţa premium şi intenţionează să înnoiască gama de smartphone-uri, pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea", a spus Shin, care conduce divizia de telefoane mobile. Acţiunile Samsung s-au apreciat cu 8,7% după prezentarea telefoanelor S6 şi S6 Edge pe 1 martie, aparate care au carcase metalice şi funcţii de recunoaştere a amprentei proprietarului. Telefoanele vor intra la vânzare în 20 de state, pe 10 aprilie. Samsung vrea să îşi dezvolte activităţile şi în afara pieţei telefoanelor, intenţionând să se implice pe segmentul Internetului lucrurilor, tehnologie care conectează telefoanele, aparatele foto, electrocasnicele şi alte aparate. Totodată, Samsung va investi în acest an 21 de miliarde de dolari pentru a-şi mări veniturile din vânzările de cipuri şi ecrane către alţi producători de telefoane.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.