Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Site-ul tocmai.ro se desfiinţează din aprilie

Ziarul de Vrancea
13 mar 2015 575 vizualizări
Anunţurile vor fi mutate pe site-ul olx.ro

Anunţurile de pe tocmai.ro se mută pe olx.ro, ca urmare a achiziţionării operaţiunilor Sibmedia Interactiv de către grupul sud-african Naspers, migrarea anunţurilor urmand să aibă loc pe 30 martie, tocmai.ro urmand să-şi înceteze activitatea la jumătatea lunii aprilie. "Ca urmare a achiziţionării operaţiunilor Sibmedia Interactiv (proprietarul tocmai.ro, societate controlată în proporţie de 95% de Schibsted Classified Media din Norvegia, n.r.) de către Naspers (proprietarul olx.ro, n.r.), olx.ro va derula, începand cu data de 13 martie a anului curent, procesul de migrare a anunţurilor de pe tocmai.ro pe olx.ro. Prima etapă este reprezentată de o campanie de comunicare cu utilizatorii ambelor platforme pentru a veni în întampinarea posibilelor neclarităţi. Totodată, în această perioadă, utilizatorii tocmai.ro îşi pot da acordul pentru migrarea anunţurilor pe olx.ro", se arată într-un comunicat al olx.ro. Începand cu data de 19 martie, utilizatorii tocmai.ro nu vor mai putea posta anunţuri pe acest site, ci doar pe olx.ro, însă anunţurile postate anterior vor fi în continuare vizibile cumpărătorilor. Migrarea efectivă a anunţurilor de pe platforma tocmai.ro pe olx.ro se va realiza în data de 30 martie. Procesul se va finaliza la jumătatea lunii aprilie cand site-ul tocmai.ro îşi va înceta activitatea, iar vizitatorii vor fi redirecţionaţi automat către olx.ro. Scopul acestei migrări este de a creşte o singură platformă unitară, rapidă şi uşor de folosit pentru vanzători şi cumpărători. Astfel, olx.ro va deveni site-ul de anunţuri cu cei mai mulţi cumpărători din Romania şi milioane de anunţuri de vanzare. "Înglobarea tocmai.ro în olx.ro se va face într-un proces treptat, de la transferul anunţurilor şi utilizatorilor, în baza acceptului acestora, pană la redirecţionarea site-ului tocmai.ro către olx.ro", a declarat în comuicat, Cristina Gheorghiţoiu, business manager OLX.ro. Schibsted Media Group a anunţat în urmă cu o lună că vinde către Naspers (Africa de Sud) firma care deţine site-ul de anunţuri www.tocmai.ro. Grupul norvegian a intrat în structura acţionariatului Sibmedia Interactive în iunie 2011, cand a preluat 55% din capital de la Salcia Invest (Luxemburg). Ulterior, prin majorări de capital, Schibsted Classified Media şi-a majorat participaţia la 95%. La începutul anului 2011, Salcia Invest a cumpărat integral Sibmedia Interact de la ştefan Radu Tocca, cetăţean roman. În 2013, afacerile Sibmedia Interact au crescut cu 170%, la 2,83 milioane de lei, iar pierderile s-au majorat de la 9,2 milioane de lei la 25,3 milioane de lei. În Romania, Naspers controlează Allegro Online Services Romania SRL, societatea care administrează site-ul de anunţuri www.olx.ro (fost www.mercador.ro pană în iunie 2014). De asemenea, grupul sud-african deţine reatilerul online emag.ro. Mercador.ro a fost lansat în Romania în 2010.

SIF Banat-Crişana vrea să dea dividende de 54,9 milioane lei

Conducerea SIF Banat-Crişana (SIF1) propune acţionarilor ca societatea să distribuie dividende de 54,88 milioane de lei (12,3 milioane de euro), reprezentand aproape 41% din profitul net de 134,2 milioane de lei obţinut anul trecut. Compania intenţionează să păstreze suma de 79,29 milioane de lei (17,8 milioane de euro) ca sursă proprie de finanţare, se arată în documente publicate de SIF Banat-Crişana pentru o AGA convocată pe 28 aprilie. Dividendul brut pe acţiune se va situa la 0,1 lei, reprezentand un randament de 7% calculat la cotaţia acţiunilor din închiderea şedinţei de tranzacţionare de joi. SIF Banat-Crişana nu a acordat dividende anul trecut, cand dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare doar SIF Oltenia şi SIF Moldova au făcut astfel de distribuţii către acţionari. Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 134,2 milioane de lei, în urcare cu 67,4% faţă de anul anterior. Acţionarii SIF Banat-Crişana vor vota şi în privinţa bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, precum şi pentru alegerea pe locurile vacante a trei administratori, pentru perioada rămasă pană la expirarea mandatelor actualilor membri ai Consiliului de Administraţie, în aprilie 2017. Vineri, aproape de ora 14:00, titlurile SF banat-Crişana se tranzacţionau în scădere cu 0,7%, la 1,41 lei/unitate, cotaţie la care compania are o capitalizare de 773,88 milioane de lei (174 milioane de euro). În acest an, dintre cele cinci SIF-uri au mai anunţat intenţia de a distribui dividende SIF Transilvania (SIF3), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5). Conducerea SIF Transilvania a propus acţionarilor acordarea de dividende în valoare totală de 27,3 milioane de lei, reprezentand 49,8% din profitul net de anul trecut, de 54,87 milioane de lei.

Secure Property iese la cumpărături în Romania

Compania de investiţii imobiliare Secure Property Development & Investment (SPDI) din Cipru a atras 8 milioane de euro printr-o ofertă publică de acţiuni, fondurile obţinute urmand să fie folosite pentru achiziţia de active în Romania, Bulgaria şi Grecia, a anunţat ieri compania. Oferta, prin care SPDI intenţiona să atragă pană la 10 milioane de euro de la investitori, s-a desfăşurat între 11 februarie şi 11 martie. Compania a primit subscrieri valide pentru 23,77 milioane de acţiuni, la un preţ de 0,25 lire sterline pe unitate, cu 20,6% sub preţul de închidere din 10 februarie, cu o zi înainte de lansarea ofertei. Acţiunile SPDI sunt tranzacţionate pe piaţa alternativă AIM a bursei de la Londra. Fondurile obţinute vor fi utilizate în principal pentru achiziţia de active imobiliare în segmentele de retail şi comercial din Romania, Bulgaria şi Grecia, se arată într-un comunicat al SPDI. "Succesul ofertei reflectă încrederea investitorilor în strategia de creştere şi diversificare a companiei. În urma recapitalizării şi restructurării companiei, în 2011-2013, am efectuat o serie de investiţii în Romania şi Grecia în 2014, care au transformat în mod semnificativ profilul companiei şi au îmbunătăţit capacitatea de generare a veniturilor. Cu ajutorul noilor fonduri, suntem încrezători că 2015 va fi un nou an în care vom înregistra progrese însemnate privind dezvoltarea unui portofoliu de proprietăţi comerciale de calitate în sud-estul Europei, care vor genera randamente crescute", a declarat Lambros Anagnostopoulos, directorul general al SPDI.  Anagnostopoulos a subscris 117.050 de acţiuni în cadrul ofertei încheiate miercuri, iar directorul financiar, Konstantinos Bitros, a cumpărat 7.894 titluri. Compania cipriotă a investit anul trecut peste 20 de milioane de euro în Romania.

Acordul nuclear dintre Rusia şi Ungaria a fost blocat de UE

Uniunea Europeană a blocat acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria şi Rusia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Ungaria, întrucat acesta presupunea şi importarea de combustibil exclusiv din Rusia, relatează Financial Times. Anul trecut, Rusia şi Ungaria au ajuns la o înţelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraş situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta. Rusia urma să împrumute Ungariei pană la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei reactoarelor la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit înţelegerii între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului. Contractele pentru proiectarea, construirea şi mentenanţa reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia şi Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia. Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie să avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărarea iniţială. Pentru a continua proiectul alături de Rusia, Ungaria ar trebui, în aceste condiţii, fie să renegocieze termenii contractului în ceea ce priveşte importul de combustibil, fie să acţioneze legal împotriva Comisiei Europene. Criticii acordului dintre Ungaria şi Rusia şi-au arătat teama privind creşterea dependenţei energetice a Ungariei faţă de Rusia. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova foloseşte politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa şi pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Afacerile din serviciile prestate în special firmelor sunt pe val

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal firmelor s-a majorat cu peste 6% în ianuarie, faţă de aceeaşi lună din 2014, atat ca serie brută, cat şi ca serie ajustată, cea mai mare creştere fiind înregistrată de serviciile informatice şi tehnologia informaţiei, potrivit INS. Astfel, afacerile din servicii s-au majorat ca serie brută cu 6,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,5%. Evoluţia a fost susţinută de creşterile înregistrate de activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (plus 26% brut, plus 22,1% ajustat), transporturi (plus 10,7% brut, plus 10,1% ajustat) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (plus 2,2% brut, plus 3,7% ajustat). Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-7,4% brut şi 9,2% ajustat) şi comunicaţii (-1,6% brut). Serviciile de comunicaţii au crescut în serie ajustată cu 0,1%.

Banca centrală a Rusiei a redus iar dobanda cheie

Banca centrală a Rusiei a redus ieri dobanda de politică monetară cu 1 punct procentual, la 14%, în linie cu aşteptările analiştilor, în condiţiile în care economia rusă este pe punctul de a intra în recesiune pentru prima oară în ultimii şase ani, relatează Bloomberg. Aceasta este a doua scădere a dobanzii cheie efectuată de banca centrală de la începutul anului. În urma şedinţei din luna ianuarie, instituţia bancară a decis să reducă dobanda de politică monetară cu două puncte procentuale, de la 17% la 15%. Rubla a scăzut cu 0,2% faţă de dolar, în urma anunţului băncii centrale, la 61,3280 unităţi pentru un dolar. "Stabilitatea rublei ar putea fi un semn că investitorii se aşteptau la o tăiere chiar mai mare a dobanzii cheie", a declarat Per Hammarlund, analist al băncii SEB. Preţurile de consum au crescut cu 16,7% în februrie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, în timp ce, în ianuarie, rata inflaţiei s-a situat la 15%, în contextul în care rubla s-a depreciat semnificativ, iar Moscova a impus interdicţii asupra importului de alimente din statele UE şi SUA, ca răspuns la măsurile luate de acestea împotriva Rusiei, din cauza conflictului din Ucraina. Guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, estimează că inflaţia va încetini pe fondul contractării economiei ruse şi al reducerii cererii interne.

Comerţul cu ridicata a urcat uşor

Afacerile din comerţul cu ridicata, cu excepţia celui auto, au crescut în ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 1,1% ca serie brută şi cu 1,5% ca serie ajustată, cel mai mare avans fiind înregistrat de vanzările de maşini, echipamente şi furnituri, potrivit datelor INS. Astfel, comerţul cu ridicata a altor maşini, echipamente şi furnituri a urcat cu 9% ca serie brută şi cu 12,1% ca serie ajustată, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, comerţul cu ridicata nespecializat s-a majorat cu 8,9% ca serie brută şi cu 11% ca serie ajustată, vanzările de produse agricole brute şi de animale vii cu 8,4% şi, respectiv, cu 2,5%, activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au avansat cu 3% brut şi cu 3,9% ajustat, iar comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului cu 1,1% brut şi cu 1,8% ajustat. Scădere, atat ca serie brută, cat şi ajustată, a înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-4,4% brut şi -2% ajustat).





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.