Național

Ce trebuie să mănance un roman ca să moară sănătos

Ziarul de Vrancea
11 mar 2015 805 vizualizări
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au realizat un coş minim zilnic special pentru romani

Expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Joao Breda a declarat, ieri, la conferinţa Mediafax dedicată "Coşului Naţional de Alimentaţie Sănătoasă", că dieta zilnică trebuie să conţină în proporţie de 70 - 80% alimente de origine vegetală şi numai 60 de grame de carne. "Alimentele de origine vegetală trebuie să aibă partea cea mai mare în dietă. Nu trebuie să fim vegetarieni, dar trebuie să fim aproape vegetarieni", a declarat Breda, precizând că ponderea alimentelor de origine vegetală din dietă trebuie să fie în jur de 70 - 80 la sută.
La rândul său, şeful biroului OMS din România, Victor Olsavszky, a precizat că este recomandat consumul zilnic a 400 de grame de legume, care, pe lângă faptul că au vitamine, au şi fibre, care contribuie la reglarea tranzitului şi prevenirea multor afecţiuni digestive, inclusiv a cancerului de colon. În schimb, cantitatea de carne şi peşte trebuie să fie relativ mică, a spus Joao Breda, precizând că nu ar trebui consumat mai mult de o bucăţică de 60 de grame de carne pe zi, aceasta având grăsimi saturate, în timp ce peştele, care are probabil grăsimi mai bune, poate fi consumat în cantităţi mai mari. "Grăsimile în general trebuie reduse", a concluzionat expertul OMS, adăugând că grăsimile vegetale sunt mai bune decât cele animale.

Cu 20 de lei se poate hrăni o familie de patru persoane

Specialiştii OMS au realizat şi un coş zilnic sănătos pentru romani. Astfel, aceştia au concluzionat că valoarea coşului minim zilnic şi care să şi asigure tot necesarul de nutrienţi pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minim 19,41 lei. Acest coş zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Componenţa coşului zilnic sănătos este calculată în conformitate cu recomandările privind aportul de nutrienţi şi obiectivele privind alimentaţia formulate de către OMS. Coşul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 şi 26 de lei, în componenţa acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale şi o varietate mai mare de peşte.

Obezitatea, mai periculoasă decat tutunul

Dieta săracă şi obezitatea prezintă cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, mai mult decât tutunul, alcoolul şi lipsa activitaţii fizice combinate, a spus Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitană din Copenhaga, în cadrul conferinţei. Potrivit acestuia, lipsa hranei sau alimentaţia nesănătoasă se reflectă în România în numeroasele cazuri de anemie.
Conform unui raport al UNICEF din 2005, 50 la sută dintre copiii mai mici de un an din România au deficit de fier iar 7,3 la sută dintre copiii mai mici de 2 ani şi 8,5 la sută dintre cei cu vârste între 2 şi 5 ani au greutate mai mică decât cea normală, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării cognitive. De asemenea, studiile la nivel naţional indică faptul că, până în 2006, 90 la sută dintre şcolarii români consumau mai puţin decât cantitatea minimă recomandată de calciu (800 mg/zi) şi că mai mult de 99% dintre şcolari aveau deficit de vitamina D. În paralel cu subalimentarea, în România cresc supraponderabilitatea şi obezitatea în rândul tinerilor şi adolescenţilor. Acestea sunt responsabile de apariţia diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare şi cancerul.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.