Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Internetul, mai accesibil decât apa curentă în mediul rural

Ziarul de Vrancea
6 mar 2015 400 vizualizări
În mediul rural românesc, penetrarea internetului se apropie de 60%, nivelul dezvoltării utilizării şi profilul utilizatorilor fiind similare celor din mediul urban din anii 2007-2008, a declarat directorul general al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), Arina Ureche.

Potrivit studiului, profilul utilizatorilor de internet din mediul rural este dominat de persoanele tinere din localităţi de peste 4.000 de locuitori. Ureche a subliniat că în mediul rural internetul este mai accesibil decât apa curentă. Accesul la utilităţi este, potrivit studiilor, următorul: accesul la electricitate — 99 %, accesul la conexiune la internet — 62 %, în timp ce 45% dintre persoanele din mediul rural beneficiază de conectarea la reţeaua de apă curent sau canalizare, 36% au baie sau duş în interiorul locuinţei şi 28% au grup sanitar în interiorul locuinţei.
La nivel naţional, 68% din populaţia cu vârste între 14 şi 64 de ani utilizează internetul, ceea ce înseamnă 10,3 milioane de oameni ce locuiesc pe teritoriul României — 36% fiind din mediul rural şi 64% din mediul urban.
În ceea ce priveşte numărul de minute petrecute pe internet în mediul rural, media este de 295, în timp ce în mediul urban, 261. Potrivit studiilor, în mediul rural, un procent mai mare de persoane folosesc internetul pentru "dating" decât în urban. În ceea ce priveşte folosirea internetului în scop educativ, procentele sunt egale — 38%. Potrivit studiului, 59% dintre utilizatorii de internet din mediul rural accesează internetul şi de pe telefonul mobil. În urban, procentul acestora este de 45%.
Internetul întrece televiziunea după numărul de ore "conştiente" petrecute utilizând acest mediu. În spaţiul rural, timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste media este mai mare decât cel pentru urban.
În medie, o persoană utilizează internetul pe 1,6 dispozitive. Dacă în mediul urban utilizarea internetului are ca scop economisirea timpului şi accesul facil la anumite servicii, în zona rurală el este încă exploatat mai mult în zona de divertisment. Potrivit lui Ureche, mediul rural este în prezent la un nivel de dezvoltare similar mediului urban din anii 2007-2008 atât sub aspectul utilizării internetului, cât şi al puterii de cumpărare.

Iohannis: În România, minorităţile se bucură de discriminare pozitivă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat TVR, că România are un fond valoros prin organizaţiile minorităţilor sale, şi că acest fond trebuie păstrat, adăugând că nu peste tot în Europa întâlnim situaţia de la noi, în care minorităţile beneficiază de discrimininare pozitivă.
Întrebat, în cadrul emisiunii Akzente, despre faptul că s-a pus problema ca Forumul German să devină partid, Klaus Iohannis, care a vorbit în limba germană, a declarat că ”România are un fond valoros, prin organizaţiile minorităţilor sale”, iar aces fond trebuie păstrat. ”Nu peste tot în Europa întâlnim această situaţie şi anume că minorităţile beneficiază de discriminare pozitivă, fiind reprezentate în Parlament sau având posibilitatea de participare la alegerile locale”, a mai spus Iohannis. El a menţionat că termenul de discriminare pozitivă este prevăzut în lege şi reprezintă ”un fond valoros, de care dispune România şi care trebuie păstrat”. ”Eu nu am considerat oportună transformarea Forumului German în partid politic. Nici acum nu consider că este bine, deoarece o parte importantă din activitatea Forumului german, cum ar fi cea privind aspectele sociale, căminele pentru vârstnici dar şi cele economice, nu ar mai fi posibilă în forma existentă. Ştiu că s-a discutat ca Forumul german să fie împărţit într-o componentă politică şi într-una economică şi socială. Totuşi, comunitatea germană este prea mică pentru a susţine două instituţii de asemenea factură, una politică şi respectiv una socială şi economică. Eu zic că nu ar funcţiona”, a mai afirmat şeful statului. Întrebat dacă este bine că minoritatea germană are un singur reprezentant în Parlamentul României, Klaus Iohannis a răspuns: ”E bine că avem unul. Eu mă bucur că Ovidiu Ganţ lucrează bine, de atâţia ani”.
Întrebat dacă va mai participa la evenimente ale Forumului German, Klaus Iohannis a precizat că, dacă este un eveniment important al Forumului, cum ar fi de exemplu jubileul celor 25 de ani sau relaţiile bilaterale foarte bune, va participa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.