Național

Şefa DNA: Din banii confiscaţi corupţilor s-ar putea plăti salariile medicilor

Ziarul de Vrancea
24 feb 2015 397 vizualizări
Instanţele au dispus anul trecut indisponibilizarea peste 310 milioane euro în cauzele DNA, dar Fiscul a recuperat efectiv doar 10% din banii datoraţi statului de către condamnaţii pentru corupţie

Hotărârile judecătoreşti definitive în cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, sumă care, dacă ar fi fost executată şi recuperată, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor într-un an, a declarat, ieri, şeful DNA, Codruţa Kovesi. "Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat. Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infacţionale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar fi putut asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri", a spus procurorul şef al DNA. Kovesi s-a plans că schema de personal a Direcţiei ar trebui majorată cu 50 de procurori, precizând că a formulat o propunere în acest sens.

Iohannis: Situaţia de la Ministerul Finanţelor, "inacceptabilă"

La prezentarea bilanţului DNA au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi premierul Victor Ponta. Şeful statului a declarat că ”o analiză serioasă ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA", pentru că ar fi o investiţie în ”viitorul naţiunii noastre”. De asemenea, preşedintele a spus că recuperarea prejudiciilor este "obligatorie, nu opţională pentru autorităţi". "Situaţia din prezent - în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10% - este, pur şi simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită", a spus Iohannis.

Ponta l-a apărat pe Vosganian în faţa procurorilor

În schimb, premierul  Victor Ponta le-a cerut procurorilor să nu confunde oportunitatea politică a unei decizii luate de un demnitar cu o decizie ilegală. "Fiind în această formulă, cu reprezentanţii administraţiei publice la cel mai înalt nivel, ai Justiţiei, ai celorlalte instituţii, aş dori să vă rog şi să vă cer sprijinul pentru a lucra împreună în viitor pentru clarificarea legislaţiei şi practicii româneşti în ceea ce în acest moment văd că este pasul următor şi anume clarificarea şi departajarea foarte clară între legalitate şi oportunitate. Cred că dumneavoastră trebuie să sancţionaţi şi o faceţi deja, cu toată asprimea, toate actele de încălcare a legii. În acelaşi timp însă, oportunitatea unei decizii în administraţia publică a demnitarilor trebuie să fie sancţionată de electorat şi există foarte multe blocaje, voite sau nevoite, provocate în cadrul administraţiei publice de această confuzie uneori voită, alteori nevoită, între legalitate şi oportunitate", a spus premierul, în discursul susţinut la eveniment.
Discursul său vine în contextul în care senatorul Varujan Vosganian a scăpat, cu ajutorul Parlamentului, de urmărirea penală în dosarul gazelor ieftine. În apărarea sa, Vosganian a invocat tocmai "oportunitatea" deciziilor politice luate în calitate de ministru al Economiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.