Național

Un personaj certat cu ANI, propus şef la SRI

Ziarul de Vrancea
19 feb 2015 641 vizualizări
Eduard Hellvig a fost nominalizat de preşedintele Iohannis la şefia serviciului de informaţii, decizia finală urmand să fie luată de Parlament n considerat un apropiat al preşedintelui, liberalul a fost acuzat de ANI de conflict de interese, dar a avut caştig de cauză în instanţă

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, ieri, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. El a spus că în cursul zilei a avut întâlniri cu liderii partidelor politice, cărora le-a adus la cunoştinţă intenţia sa. ”Ambele servicii secrete au rămas în ultima perioadă fără directori, SRI şi SIE. Din motive diferite, în ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că în această perioadă, este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă, pentru a instaura calmul necesar acolo”, a spus preşedintele Iohannis.
El a precizat că a vorbit, de asemenea, şi cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului. Preşedintele a mai spus că, probabil, în cursul săptămânii vitoare Parlamentul va lua în dezbatere propunerea sa pentru şefia SRI. Întrebat despre persoana nominalizată pentru conducerea SIE, Iohannis a spus că nu a dorit să facă nominalizările împreună. ”În perioada următoare, la momentul potrivit, voi face şi această nominalizare pentru SIE, ”, a adăugat Iohannis.
Funcţia de director al SRI a rămas vacantă după ce George Maior a demisionat de la conducerea Serviciului, în 27 ianuarie. Interimatul funcţiei a fost asigurat după acest moment de generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Propunerile şefului statului urmează să ajungă în Parlament pentru a fi validate prin votul plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

A lucrat la firma lui Dan Mihalache

Eduard Hellvig este europarlamentar PNL şi e considerat un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis, alături de care a stat în campania prezidenţială. Hellvig a fost extrem de apropiat şi de fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, fiindu-i chiar consilier personal, iar înainte a fost membru al PC. De asemenea, el a lucrat într-o firmă a lui Dan Mihalache, actualul consilier al preşedintelui Iohannis. Hellvig este europarlamentar din 2013, precedenta funcţie fiind cea de ministru al Dezvoltării în Guvernul USL. El a demisionat însă la scurt timp după numirea în funcţie, după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că liderul liberal ar fi în conflict de interese. Astfel, în noiembrie 2012, ANI a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Eduard Raul Hellvig şi alţi doi miniştri - Ovidiu Silaghi şi Liviu Pop, dar şi de către secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache. După anunţul ANI, Eduard Hellvig a demisionat şi a spus că în cazul în care se va demonstra suspiciunea de incompatibilitate nu va mai fi niciodată ministru, însă în caz contrar aşteaptă demisiile celor care l-au acuzat: "Este vorba de suspiciune de incompatibilitate, aşa cum am primit adresa de la ANI. În momentul în care voi avea o decizie definitivă de la justiţie, dacă se va demonstra că am fost incompatibil, eu, Eduard Hellvig, niciodată nu voi mai fi ministru în România, asta garantez", a spus Hellvig. În decembrie 2014, Înalta Curte i-a dat dreptate lui Hellvig în procesul cu ANI, în urma unei decizii definitive.
Hellvig a fost parlamentar şi europarlamentar PC, a trecut în 2008 la PNL şi a deţinut funcţia de consilier personal al lui Crin Antonescu.
Potrivit CV-ului său, este absolvent al specializării Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (1997). Hellvig a urmat studii post-universitare în domeniul securităţii şi apărării (Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Carol I, Bucureşti, 2005-2006 şi Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.