Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Unul dintre inculpaţii în dosarul Herţanu a recunoscut faptele

Ziarul de Vrancea
18 feb 2015 781 vizualizări
Liviu Munteanu, unul dintre oamenii de afaceri reţinuţi în dosarul privind fraudarea unor fonduri europene, în care este implicat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat.

Astfel, procurorii care anchetează dosarul de corupţie în care este implicat cumnatul premierului Ponta nu vor cere arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL întrucât la audierile de marţi de la DNA Ploieşti acesta "a colaborat cu organele de anchetă", recunoscând faptele de care este acuzat.
Liviu Munteanu este urmărit penal pentru aderare la un grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. El a fost adus, marţi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti şi audiat, iar miercuri, la ora 4.30, a fost scos din sediul DNA alături de ceilalţi trei oameni de afaceri reţinuţi în acest dosar şi dus în arestul IPJ Prahova, de la Câmpina. Ieri după-amiază, Iulian Herţanu, Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă, oameni de afaceri inculpaţi în dosar, au fost prezentaţi instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.
Marţi, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au făcut 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum şi documente aferente proiectelor de canalizare în oraşul Comarnic, în comuna Gorgota din judeţul Prahova, dar şi în alte localităţi, toate atribuite SC Grossmann Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herţanu. În urma percheziţiilor, au fost duşi cu mandat la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, precum şi deputaţii PSD Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploieşti s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei, fiind reţinut de către procurori. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puşi sub control judiciar.
Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat că a obţinut fraudulos contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic, iar Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma sunt acuzaţi că ar fi făcut presiuni la SC Hidro Prahova pentru a-i atribui acest contract firmei lui Herţanu.

O judecătoare nu poate justifica 1,2 milioane de lei din averea sa

Judecătoarea Luminiţa Telbis, de la Tribunalul Caraş-Severin, nu poate justifica diferenţa de 1,2 milioane de lei dintre averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soţul său, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În acest context, Agenţia a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara pentru a fi începută acţiunea de control "cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Telbis Luminiţa împreună cu soţul, în perioada exercitării funcţiei publice".
La jumătatea anului 2014, judecătorul a cerut Consiliului Superior al Magistarturii să-i admită cererea de pensionare. Membri CSM au stabilit că Luminiţa Telbis întruneşte condiţiile legale de pensionare, motiv pentru care în 10 iunie 2014 CSM a trimis preşedintelui României solicitarea de emitere a decretului de eliberare din funcţie.
Judecătoarea este soţia doctorului Sebastian Telbis, care este acuzat de procurorii de la Parchetul de pe lângă instanţa supremă că în perioada 3 februarie - 13 martie 2014, în calitate de medic în cadrul Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, a luat mită de la 187 de pacienţi sume cuprinse între 50 de lei şi 150 de euro. În schimbul banilor, a acordat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.

Circa 30.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene intră în grevă

Peste 29.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene din 38 de judeţe ale ţării şi din Bucureşti vor face, vineri, grevă de avertisment, solicitând acordarea tichetelor de masă şi creşteri salariale, a anunţat, ieri, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Tănase, a declarat că 29.520 de salariaţi din 1.853 de primării şi 19 consilii judeţene îşi vor întrerupe activitatea în intervalul 10.00 - 10.30, când se vor aduna în holurile instituţiilor pentru a protesta. Sindicaliştii spun că au decis să protesteze după ce niciuna dintre solicitările lor nu a fost soluţionată de către Guvern. Gheorghe Tănase a precizat că revendicările vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Sindicaliştii spun că salariile din administraţia publică sunt inacceptabil de mici, între 900 şi 1.900 de lei, în condiţiile în care unii angajaţi lucrează cu fonduri europene şi au responsabilităţi foarte mari. Sindicaliştii spun că declanşarea grevei de avertisment este doar primul pas, aceştia intenţionând să înceapă procedura pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică locală.
Vicepreşedintele FNSA a precizat că judeţele în care nu vor fi organizate acţiuni de protest sunt Dolj, Olt, Giurgiu şi Ialomiţa.

O şefă din CFR a primit mită bani de nuntă

Estrella Ştefănescu, şef serviciu în CFR, ar fi favorizat firmele unor oameni de afaceri la licitaţii, primind în schimb de la aceştia card de combustibil, cazări la pensiuni, telefoane mobile şi bani de nuntă, au declarat surse judiciare. Şefa Serviciului urmărire transporturi din CFR este vizată pentru posibile fapte de corupţie, într-un dosar în care DNA a efectuat, ieri, percheziţii la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme, printre care RC CF Trans SRL Braşov. Potrivit surselor citate, ea este suspectată că ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana pentru preluarea multor trasee de la CFR Călători, pentru care aceste firme încasau subvenţii. Pentru a-i favoriza, ea le-ar fi pus la dispoziţie celor doi oameni de afaceri informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile. Cei doi au câşigat contractul de închiriere integrală a infrastructurii de pe raza Regionalei CFR Timişoara cu firma lor SC RC CF Trans SRL Braşov. Pentru aceste favoruri, Ştefănescu ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri card de combustibil pentru mii de kilometri, revizie la maşina sa Audi, anvelope, o bicicletă, cazare gratuită pentru ea şi fiica ei la pensiuni, telefoane mobile de ultimă generaţie, un laptop performant, dar şi bani ca să meargă la o nuntă în familie, spun anchetatorii. În plus, copiii ei au fost angajaţi formal, pe perioada verii, controlori de bilete pe ruta Bucureşti - Constanţa pe care operează curse firma privată Regiotrans, controlată tot de Ganea şi Comana.
Într-un comunicat transmis ieri dimineaţă, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că procurorii fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în domeniul transportului feroviar privat de călători şi subvenţiilor, infracţiuni comise în perioada 2008 - 2013.
Procurorii suspectează, printre altele, că, din 2010 până în prezent, funcţionari din Ministerul Transporturilor şi CFR au favorizat operatorul privat Regiotrans, care ar fi primit, numai în 2011, 182 de milioane de lei din subvenţii, au declarat surse judiciare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.