Național

Raportul Curţii de Conturi: Pensii de zeci de milioane de lei, acordate ilegal

Ziarul de Vrancea
15 feb 2015 992 vizualizări
Casa Naţională de Pensii Publice a făcut plăţi eronate din bugetul de stat, în perioada 2009 - 2013, de peste 27 de milioane de lei, iar în 2013 a plătit nelegal peste 5,7 milioane de lei, potrivit Curţii de Conturi.

În raportul Curţii de Conturi pe anul 2013 se arată că, după verificarea situaţiei privind evoluţia sistemului de pensii în perioada 2009-2013, s-a constatat că au fost plătite eronat din bugetul de stat unele drepturi, în sumă estimativă de 27.594.000 de lei, în principal acordate în baza unor acte normative abrogate începând cu anul 2011, când a intrat în vigoare Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru care baza legală de acordare a acestora era bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, s-a constatat raportarea eronată a acestora prin conturile de execuţie încheiate de Casa Naţională de Pensii Pubice (CNPP) pentru exerciţiile bugetare ale anilor 2011 - 2013.
În observaţiile Curţii de Conturi se mai arată că au fost plătite nelegal din bugetul de stat unele drepturi în sumă estimativă de 4.056.000 de lei, în condiţiile în care intervenise decesul beneficiarilor, iar plata drepturilor nu a încetat în luna următoare decesului pentru următoarele categorii: pensii agricultori - 1.504.000 lei, indemnizaţii sociale pentru pensionari - 1.085.000 de lei, indemnizaţii pentru însoţitor - 655.000 de lei.
De asemenea, s-au mai plătit nelegal alte indemnizaţii de însoţitor în sumă de 403.000 de lei, acordate pensionarilor de invaliditate gradul I care au beneficiat în perioada 2011-2013 şi de asistent personal/indemnizaţii de însoţitor de la bugetele locale.
Curtea de Conturi mai notează că a fost utilizat eronat contul "decontări între instituţiile subordonate" pentru operaţiunile de decontări efectuate între casele teritoriale de pensii, astfel că la sfârşitul anului 2013 acesta prezintă un sold de 1.384.000 de lei.

ANPIS a dat ajutoare sociale necuvenite de peste 25 milioane lei

De asemenea, Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a plătit necuvenit ajutoare sociale, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi alocaţii de stat pentru copil în valoare totală de 25,9 milioane de lei, în anul 2013, potrivit Curţii de Conturi. Astfel, în urma controlului s-a stabilit că s-au plătit necuvenit ajutoare sociale (VMG) şi alocaţii pentru susţinerea familiei în sumă de 18.108.000 lei, cauza principală fiind nedeclararea de către beneficiari a unor venituri medii realizate şi deţinerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii de asistenţă socială. Plăţi necuvenite s-au făcut şi sub formă de indemnizaţii pentru creşterea copilului, inclusiv stimulentul lunar de inserţie, suma totală fiind de 7.308.000 de lei, ca urmare a nedeclarării realizării altor venituri, neachitării impozitelor pentru bunurile deţinute în proprietate, necalculării cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în funcţie de veniturile efectiv realizate. Totodată, Curtea de Conturi a mai stabilit că s-au acordat nelegal alocaţii de stat pentru copii în sumă de 83.000 de lei, acestea fiind plătite pe numele unor minori decedaţi, copii exmatriculaţi, care au abandonat şcoala sau care au repetat anul şcolar, întrucât nu s-au transmis la timp documentele obligatorii, de către inspectoratele şcolare. Din verificarea modului de implementare a măsurilor dispuse prin deciziile Curţii de Conturi a rezultat că sumele recuperate în 2014 de către toate cele 42 de agenţii teritoriale au fost de 31.918.000 lei, sumă care priveşte atât anul 2011 cât şi 2012. În raport se mai arată că s-au constatat abateri de la legalitate şi cu ocazia auditului performanţei, fiind menţionate plăţi necuvenite de 280.000 de lei, reprezentând subvenţii acordate către diverse asociaţii şi fundaţii române cu personalitate juridică pentru servicii acordate beneficiarilor, plăţi necuvenite de 211.000 lei, urmare a acceptării la finanţare a unor cheltuieli de instalare reprezentând sisteme, utilaje şi dotări achiziţionate de executantul de lucrări la preţuri mai mici faţă de cele solicitate agenţiei şi nerestituirea la bugetul de stat în primele cinci zile lucrătoare ale anului următor sau de la data începerii convenţiei a sumei de 44.000 de lei, reprezentând subvenţia acordată nelegal unor asociaţii şi fundaţii.
Debitele constituite în anul 2013, în urma verificării cazurilor transmise de Curtea de Conturi, pentru patru categorii de beneficii sociale supuse auditării, au fost în sumă de 30.496.000 de lei, ceea ce reprezintă 57 la sută din totalul debitelor constituite şi raportate prin situaţiile financiare încheiate şi raportate la 31 decembrie 2013 (53.269.000 lei).
Comparativ cu acestea, debitele constituite ca urmare a desfăşurării campaniilor naţionale de către inspectorii sociali sunt în sumă de 17.133.000 de lei, reprezentând doar 32 la sută din total. Diferenţa de 11 la sută reprezintă alte debite în sumă de 4.834.000 de lei, precum şi debitele constituite în urma verificării petiţiilor, în sumă de 806.000 lei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.