Național

România a coborât şapte locuri în clasamentul libertăţii presei

Ziarul de Vrancea
12 feb 2015 464 vizualizări
România a coborât şapte locuri, de pe 45 pe 52, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei, realizat anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontières (RSF).

Republica Moldova s-a clasat pe locul al 72-lea, în coborâre cu 16 poziţii faţă de anul trecut. În acest clasament care cuprinde 180 de ţări şi regiuni, primul loc este ocupat pentru al cincilea an consecutiv de Finlanda. Topul 10 este completat de Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria, Canada, Jamaica şi Estonia. Germania ocupă locul al 12-lea, Marea Britanie se află pe locul al 34-lea, iar Statele Unite se situează pe locul al 49-lea. Libertatea presei a cunoscut "o regresie brutală" în 2014, consecinţă a unor grupări precum Statul Islamic şi a islamiştilor nigerieni din Boko Haram, se afirmă în comunicatul remis de RSF, ieri, cu prilejul lansării acestui clasament.
"A existat o deteriorare globală, legată de factori foarte diferiţi, precum existenţa unui război al informaţiei şi acţiuni ale unor grupări non-statale care se comportă ca despoţi ai informaţiei", a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF. Siria, considerată de RSF cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti, s-a menţinut pe locul 177, imediat după China (locul 176), dar devansând Turkmenistan (locul 178), Coreea de Nord (179) şi Eritreea (locul 180) - un cvartet de ţări rămas neschimbat faţă de anul trecut. Italia, care s-a confruntat cu "ameninţări ale Mafiei şi cu o explozie a proceselor pentru defăimare", a coborât 24 de locuri, până pe poziţia a 73-a. "De la Boko Haram la gruparea Statul Islamic, trecând prin narcotraficanţii latino sau mafia siciliană, motivaţiile variază, dar modul de operare este acelaşi: reducerea la tacere, prin frică sau prin represalii", afirmă comunicatul RSF.
Bulgaria (locul 106, în coborâre şase poziţii faţă de anul trecut) şi-a conservat ultimul loc dintre ţările din Uniunea Europeană. Un alt "elev rău" din UE este Grecia, care a coborât opt locuri şi a ajuns pe poziţia a 91-a, fiind depăşită de Kuweit.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.