Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Populaţia României a scăzut cu peste 9.000 de persoane în luna decembrie

Ziarul de Vrancea
10 feb 2015 495 vizualizări
Populaţia României a scăzut cu 9.579 în luna decembrie 2015, când s-au născut peste 14.000 de copii şi au decedat aproximativ 24.000 de persoane, a informat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultima lună a anului trecut s-au născut 14.697 copii, cu 200 mai puţini decât în noiembrie şi au decedat 24.276 de persoane, cu 3.179 mai multe. "Sporul natural a fost negativ în luna decembrie, de 9.579 persoane (decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii), la fel ca în luna noiembrie (6.200 persoane). Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub un an, înregistrate în luna decembrie a fost de 138, în creştere cu 24 faţă de luna noiembrie (114 decedaţi sub un an)", se arată într-un comunicat de presă al INS.La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în ultima lună a anului trecut 4.863 de căsătorii, cu 1.672 mai puţine decât în noiembrie, iar numărul divorţurilor a fost de 2.356, cu 11 mai multe. În decembrie 2014, comparativ cu perioada similară a anului 2013, numărul născuţilor-vii a fost cu 1.213 mai mic, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 754 mai mare.

Români, condamnaţi pentru că au furat monede aruncate de turişti la Turnul Londrei

Patru români au fost condamnaţi în Marea Britanie după ce au furat 350 de lire sterline din banii aruncaţi de turişti în şanţul din faţa Porţii Trădătorilor, la intrarea în Turnul Londrei, şi destinaţi Royal British Legion. Cei patru români au sărit în şanţul din faţa Porţii Trădătorilor, prin care mulţi deţinuţi au intrat în castel şi nu au mai ieşit în viaţă. Ei au sustras monede în valoare totală de 350 de lire sterline, aruncate de turişti şi au încercat să fugă, dar un martor ocular a strigat la ei şi a dat alarma. Hoţii au fost arestaţi la faţa locului sâmbătă, 31 ianuarie, şi inculpaţi pentru furt. Cei patru români, cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani, au pledat vinovat pentru furt în faţa unui tribunal din Londra şi au fost condamnaţi la câte şase luni de închisoare cu suspendare şi plata taxei de 16 lire sterline.
Poliţia a returnat banii furaţi după ce acuzaţii şi-au recunoscut fapta.
Milioane de turişti vizitează anual cunoscuta poartă prin care deţinuţi precum Anne Boleyn, Sir Thomas More, Catherine Howard şi Lady Jane Grey au intrat în Turn. Mulţi vizitatori aruncă monede în şanţul din faţa turnului, acestea fiind donaţii către Royal British Legion.
Potrivit Daily Mail, numărul infracţiunilor comise de români în Marea Britanie a crescut în ultimii ani. Ministerul de Interne de la Londra a publicat o statistică anul trecut care arată că dintre cei 128.000 de români care locuiesc în Marea Britanie, 361 sunt infractori.

Camere de luat vederi la concursurile pentru directori de şcoli?

Deputatul PNL Vlad Nistor a declarat, ieri, că propune să existe camere de luat vederi la desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli şi de inspectori generali din sistemul de învăţământ. “Concursurile ar fi mai transparente. Dacă impunem elevilor la concursuri să existe astfel de camere, de ce n-am impune şi profesorilor”, a spus Nistor. El a susţinut că, după ce timp de şase ani în învăţământul preuniversitar nu au fost organizate concursuri pentru titularizarea posturilor de inspectori generali, inspectori adjuncţi şi directori ai unităţilor de învăţământ, acum ministerul educaţiei “încearcă o rapidă punere în scenă” pentru titularizarea acestor posturi. Nistor a mai spus că termenul de depunere a dosarelor pentru aceste concursuri este “extrem de strâns” şi că actuala majoritate practică “un joc bizar” pentru a-şi construi “un foarte eficient aparat politic” prin punere pe posturi a “personajelor” din sistemul de învăţământ care i-ar ajuta la menţinerea puterii. “Aceste conscursuri nu trebuie organizate atât de rapid”, a adăugat deputatul PNL.

Primarul Buzăului, condamnat la 5 ani de închisoare

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală (PSD), a fost condamnat, ieri, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei către Fotbal Club Gloria Buzău. Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Braşov, judecătorul Anda Sânpetru, primarul Buzăului a fost judecat pentru trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind condamnat pentru două dintre acestea, iar pentru cea de-a treia achitat.
Astfel, Boşcodeală a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare şi un spor de pedeapsă de un an, urmând să execute cinci ani de închisoare.
Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată în zece zile de la pronunţare. În iulie 2013, primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat, printre altele, că ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău
În iunie 2014, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, în condiţiile în care primise un alt teren, prejudicul fiind de peste 24 milioane de lei. Acest dosar este judecat de Tribunalul Dâmboviţa.
În ambele dosare, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor imobile, terenuri şi maşini ale primarului.

Lazăr Comănescu, numit consilier prezidenţial

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit luni pe Lazăr Comănescu în funcţia de consilier prezidenţial. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, numirea s-a făcut prin decret, iar Comănescu se va afla în această funcţie începând cu data de 16 februarie. Lazăr Comănescu a fost numit în 2009 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania.
Pe 30 decembrie 2014, preşedintele Klaus Iohannis l-a rechemat din funcţie. Comănescu a fost ministru de Externe în Cabinetul Tăriceanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.