Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: PSD ar putea propune o olteancă la Curtea Constituţională

Ziarul de Vrancea
9 feb 2015 506 vizualizări
Coaliţia de guvernare ar putea să o propună pe Simona Maya Teodoroiu pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, au declarat ieri, pentru Mediafax, surse social-democrate, care au menţionat, însă, faptul că o decizie în acest sens nu a fost luată încă.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a spus, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că persoana propusă pentru funcţia vacantă de judecător al Curţii Constituţionale nu va fi parlamentar. Ulterior, Ponta le-a cerut membrilor BPN al PSD acordul pentru ca propunerea în ceea ce priveşte funcţia vacantă de judecător la Curtea Constituţională să nu vizeze un actual parlamentar, au precizat sursele social-democrate.
Funcţia de judecător la Curtea Constituţională a rămas vacantă după ce Toni Greblă şi-a prezentat demisia, în 4 februarie, în Plenul Curţii Constituţionale, după ce DNA a început urmărirea penală în cazul său, pentru fapte de corupţie.
Simona Maya Teodoroiu, posibila propunere a coaliţiei de guvernare pentru această funcţie, este secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012, cu excepţia perioadei ianuarie - aprilie 2013, când a ocupat poziţia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului. Începând din februarie 2013, Simona Maya Teodoroiu este conferenţiar universitar în drept civil, dreptul mediului la Facultatea de Administraţia Publică din cadrul SNSPA, iar din 2012 este conferenţiar universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti.
Potrivit declaraţiei de avere completate de Maya Teodoroiu în decembrie 2014, prezentă pe site-ul CSM, secretarul de stat deţine un teren agricol de 2,50 hectare în comuna doljeană Podari şi un teren intravilan în Craiova. De asemenea, Teodoroiu are două apartamente în Bucureşti, cumpărate în 1999 şi, respectiv, 2004, prin valorificarea unei moşteniri. Simona Maya Teodoroiu deţine, conform declaraţiei de avere, 12 conturi şi depozite bancare, ce însumează 188.367 de lei, 89.234 euro şi 7658 de dolari.
Ea este absolventă a Liceului de Filologie - Istorie “Elena Cuza”  din Craiova, unde a terminat ca şefă de promoţie

Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, decalată cu o săptămână

Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, faţă de proiectul supus dezbaterii publice, astfel că prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I în 23 februarie, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei.
Astfel, în 16 februarie, vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar, circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. Tot atunci vor fi afişate: programul de completare a cererilor tip de înscriere, programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare şi criteriile de departajare elaborate de fiecare şcoală. Între 16 şi 27 februarie, vor fi organizate în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 - 2016, în învăţământul primar. În perioada 18 - 26 februarie, va fi organizată în şcoli Ziua porţilor deschise, în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ. Între 23 februarie şi 13 martie, vor fi completate de părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Pe 20 - 21 martie vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă.
Locurile rămase libere după prima etapă şi procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere vor fi afişate, la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, pe 23 martie. Cererile de înscriere, în această etapă, vor fi depuse la secretariatul şcolii în perioada 24 martie - 3 aprilie. Listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare vor fi afişate pe 10 aprilie.
Cererile părinţilor care nu au reuşit să îşi înscrie copiii în niciuna din etape sau orice altă problemă apărută în procesul de înscriere vor fi înaintate inspectoratului şcolar şi soluţionate în perioada 14 - 17 aprilie. Copiii de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 - 2015 pot fi înscrişi direct în clasa I.

Vreme rece şi precipitaţii, în următoarele două săptămâni

Regimul termic va fi unul mai rece decât cel obişnuit pentru perioada următoare, cu temperaturi maxime ce nu vor depăşi 8 grade Celsius şi minime în general negative la nivelul întregii ţări, se arată în prognoza meteo valabilă pentru perioada 9 - 22 februarie 2015, publicată, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Moldova, în timpul primei săptămâni, deşi temperaturile maxime vor creşte treptat, de la o medie în jurul a minus un grad, pe 9 şi 10 februarie, până la 6 grade, pe 16 februarie, temperaturile minime se vor menţine scăzute, ceea ce se va resimţi îndeosebi în intervalul 9 — 12 februarie, când în această regiune, local, va fi ger pe timpul nopţilor şi al dimineţilor. Între 17 şi 22 februarie, vremea se va apropia de cea normală pentru această perioadă din an, respectiv media maximelor termice va fi de 4-5 grade, iar aceea a minimelor va oscila între—4 şi—2 grade. În primele zile ale săptămânii 9 — 16 februarie, pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, iar între 17 şi 22 februarie creşte probabilitatea apariţiei precipitaţiilor slabe, mixte, care pot favoriza, izolat, depunerile de polei.

Fost director al Poştei, condamnat la 10 ani şi şase luni de închisoare

Fostul director al Poştei Române Mihai Toader a fost condamnat la zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro. Prin aceeaşi decizie, a Tribunalului Bucureşti, au fost condamnaţi şi Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, toţi trei primind tot câte zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.
Conform hotărârii menţionate, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului.
Instanţa a mai dispus, prin sentinţa de ieri, menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi unul al lui Andrei Marinescu.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.