Național

MAE alocă circa 35% din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare Republicii Moldova

Ziarul de Vrancea
6 feb 2015 536 vizualizări
Ministrul Bogdan Aurescu a aprobat lista proiectelor care vor fi finanţate din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare pe anul 2015 al Ministerului de Externe, iar aproximativ 35% din total este destinat R. Moldova, alte beneficiare fiind Georgia, Egipt, Tunisia, Libia, Ucraina şi Afganistan.

Bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (AOD) pe anul 2015 al Ministerului de Externe este în valoare de 10,1 milioane lei. Aproximativ 35% din totalul bugetului este destinat Republicii Moldova, unde vor fi finanţate proiecte în domenii, precum justiţie şi afaceri interne, agricultură, educaţie, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile. Astfel, 40.000 de dolari vor fi alocaţi pentru un program de formare destinat personalului din administraţia publică a Republicii Moldova, 100.000 de euro pentru creşterea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din această ţară, 157.382 pentru crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova şi 78.950 de euro pentru sisteme autonome de irigare integrate cu turbine eoliene şi instalaţii fotovoltaice. Alţi 70.000 de euro vor fi atribuiţi pentru un program privind calitatea sporită în furnizarea serviciilor educaţionale în învăţământul superior din R. Moldova, în timp ce pentru consolidarea capacităţii de coordonare instituţională a Biroului Migraţie şi Azil în domeniul recepţiei, admisiei, reglementării şederii şi integrării străinilor pe teritoriul Republicii Moldova vor fi alocaţi 77.600 de euro.
De asemenea, 20.000 de euro revin pentru Fondul de Mobilitate pentru experţii ONG din România şi Republica Moldova.
Alţi beneficiari din state ca Georgia, Egipt, Tunisia, Libia, Ucraina şi Afganistan vor primi aproximativ 15% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale în diferite domenii ale administraţiei, educaţiei, protecţia copilului, reducerea riscului la dezastre. Aproximativ 10% din buget este destinat asistenţei umanitare, fiind acordat pe măsura apariţiei unor necesităţi la nivel internaţional, iar 25% din buget este alocat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale destinate promovării democraţiei şi respectării drepturilor omului, societăţii civile, reconstrucţiei post-conflict, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi activităţile de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.
România şi-a luat angajamentul la nivelul Uniunii Europene ca, până în 2015, să crească volumul asistenţei pentru dezvoltare oferite la 0,33% din venitul naţional brut.

Astărăstoae demisioneză din funcţia de rector al UMF Iaşi

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi (UMF) Iaşi, Vasile Astărăstoae, a anunţat, vineri, că demisionează de la conducerea instituţiei, precizând că luase decizia încă din august 2014, când a pierdut definitiv procesul cu ANI în care a fost acuzat de conflict de interese. Astărăstoae a spus că a decis să îşi depună demisia din funcţia de rector al UMF Iaşi şi că a trimis deja cererea către Ministerul Educaţiei, care se va pronunţa asupra demisiei sale în termen de 30 de zile. Rectorul de la UMF Iaşi a spus că nu şi-a depus demisia anul trecut pentru că oricum în acest an erau alegeri la UMF Iaşi şi că urma să fie ales un nou rector. Campania pentru desemnarea unui nou rector al UMF Iaşi va începe în luna mai, alegerile fiind programate în a doua jumătate a anului. Mandatul de rector al lui Astărăstoae expira în luna decembrie a acestui an. El a fost ales rector al instituţiei în anul 2008.

Un urmărit penal, decorat de Iohannis cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă"

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat vineri cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" în grad de Ofiţer pe chestorul principal de poliţie Ioan-Nicolae Cabulea, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Cabulea a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul listelor electorale folosite la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 2012. Procurorii susţineau la acel moment ca secretarul de stat Ioan Nicolae Cabulea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, ar fi dispus ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin, să întocmească actul oficial transmis către Curtea Constituţională conform căruia MAI nu-şi poate "asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente". La acel moment, Parchetul General era condus de Codruţa Kovesi. Surse din Parchetul General au declarat pentru hotnews.ro că dosarul chestorului Cabulea a fost clasat de procurori în urmă cu scurt timp. Parchetul General este condus acum de Tiberiu Niţu.
Decorarea a fost făcută la propunerea viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Un român şi-a înjunghiat mortal soţia şi s-a sinucis, în nordul Italiei

Un român şi-a înjunghiat mortal soţia, după care s-a sinucis, vineri dimineaţă, într-un apartament din nordul Italiei, scrie Corriere della Sera.
Florinel Nicolae Ş., în vârstă de 45 de ani, a blocat-o în baia locuinţei pe soţia sa, Denisa Georgiana, în apartamentul din Lodi (regiunea Lombardia) în care cei doi soţi locuiau de peste zece ani. Bărbatul în stare de ebrietate a atacat-o pe soţie cu un cuţit de bucătărie, omorând-o pe loc. În altă cameră a apartamentului era fiica în vârstă de 12 ani a celor doi români. În cursul nopţii, în apartament erau şi trei musafiri români ai familiei, dar nu au putut interveni pentru că cei doi soţi erau închişi în baie. După uciderea soţiei, românul s-a înjunghiat în piept şi a murit. Procurorii italieni suspectează ipoteza unei crime urmată de sinucidere, din gelozie.

Baronul de Vrancea, achitat într-un dosar de corupţie

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, trimis în judecată de DNA în 2006, pentru fapte de corupţie, a fost achitat, vineri. Decizia magistraţilor Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă. Potrivit deciziei instanţei, Marian Oprişan a fost achitat pentru infracţiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual. Instanţa a dispus, de asemenea, încetarea procesului penal împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, pentru infracţiunea de uz de fals. Magistraţii au decis încetarea procesului penal şi în cazul vicepreşedintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu, pentru infracţiunile de care a fost acuzat.
Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.
Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
Marian Oprişan, a declarat, vineri, că mulţumeşte DNA pentru această "imensă lecţie de viaţă care l-a făcut mai înţelept", arătând că a crezut mereu în Justiţie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.