Național

Alina Bica: Florian Coldea mi-a cerut să intervin pentru Ovidiu Tender

Ziarul de Vrancea
4 feb 2015 843 vizualizări
Fostă şefă a DIICOT Alina Bica le-a spus judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că a avut relaţii tensionate cu generalul SRI Florian Coldea şi a aflat că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, se lăuda în mod frecvent că o să-i construiască anumite dosare penale.

Detalii despre această declaraţie apar în motivarea deciziei prin care instanţa supremă a dispus, pe 31 ianuarie, arestarea preventivă a Alinei Bica, alături de Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş. Astfel, Alina Bica le-a spus judecătorilor că a fost chemată de Florian Coldea, la vremea respectivă adjunct al SRI, "care mi-a adus la cunoştinţă o informare în care mi se preciza că, din raţiuni de securitate naţională, avand în vedere poziţia domnului Tender în Africa şi faptul că prin SC Prospecţiuni SA urmează să se deruleze anumite contracte, ar fi oportun să mă gandesc dacă este posibil să reanalizez situaţia acestui inculpat". "I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute şi că o soluţie de achitare este exclusă, iar dumnealui m-a întrebat ce părere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei", a continuat Bica. Ea a precizat că a refuzat această cerere, "dar ulterior întalnirii cu domnul Coldea Florian am constatat, ca efect, două aspecte la nivelul direcţiei DIICOT: nu a mai primit nicio sesizare de la SRI cu privire la noi posibilităţi de investigaţii în dosare, astfel că în decursul anului 2014 la DIICOT au venit în total un număr de 6-7 sesizări şi toate neserioase".

"Acţiunile să fie declanşate atunci cand sunt probe, nu cand dorea SRI"

Mai mult, spune Bica, în mod frecvent, i se aducea la cunoştinţă, prin intermediul unor persoane, că "poate ar fi cazul să părăsesc funcţia pe care o ocup, că în birou mi-a fost instalată tehnică de interceptare şi că doamna procuror şef Kovesi s-a lăudat, în mod frecvent, că va ajunge să-mi construiască anumite dosare penale, lucru care s-a şi întamplat". "Doresc să precizez faptul că, din practica judiciară public existentă, constatasem că inclusiv procurori DNA puseseră concluzii de prescripţie a faptelor în anumite dosare penale şi instanţa nu a ţinut cont de aceste concluzii dispunand condamnarea inculpaţilor şi, ca atare, am apreciat că nu săvarşesc nicio infracţiune deoarece nu am văzut niciunul din acei procurori urmăriţi penal. De exemplu, în cazul transferurilor, DNA a pus concluzii de prescripţie a faptelor pentru inculpatul Stoica Mihai, iar instanţa l-a condamnat la 3 ani închisoare. Acelaşi lucru l-a făcut şi domnul procuror Rădescu în dosarul Dinu Patriciu pentru inculpatul Roşca Stănescu şi instanţa l-a condamnat la 2 ani închisoare. Dar se pare, cu toate astea, că nu am sfarşit bine şi domnul Coldea, cu ajutorul doamnei Kovesi, şi-a ţinut promisiunea. Doresc să precizez că relaţiile dintre mine şi domnul Coldea au fost destul de tensionate, cu atat mai mult cu cat acesta era preocupat de declanşarea momentelor operative şi în alte cauze ale DIICOT, lucru cu care nu am fost de acord, şi am lăsat lucrurile să meargă în ritmul lor firesc iar acţiunile să fie declanşate atunci cand sunt probe în cauză şi nu cand dorea SRI", a mai spus Bica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.