Național

Cine sunt premianţii şi repetenţii clasei în raportul MCV pe 2014

Ziarul de Vrancea
28 ian 2015 506 vizualizări
DNA, ANI, instanţa supremă, CSM şi fostul preşedinte Traian Băsescu sunt lăudaţi în monitorizarea pe justiţie publicată ieri de Comisia Europeană n la capitolul dezamăgiri sunt trecuţi parlamentarii, Avocatul Poporului şi Guvernul Ponta n în general, raportul consemnează progresele Romaniei

Comisia Europeană a publicat, ieri, raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind România. Documentul consemnează progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor MCV, precizând că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele şi continuarea acestora. "România este pe drumul cel bun şi trebuie să rămână pe această cale. Combaterea corupţiei reprezintă în continuare cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate. Salutăm progresele înregistrate pe parcursul anului trecut, care vor trebui confirmate în 2015", a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, cel care gestionează rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria.
Raportul evaluează progresele recente realizate de România, evidenţiind o serie de domenii în care s-au înregistrat progrese în mod constant. Acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de autorităţile cu responsabilităţi în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt şi-au menţinut "o dinamică remarcabilă", se arată în raport.

Avocatul Poporului, oaia neagră a raportului

Pe de altă parte, raportul menţionează la capitolul dedicat "Independenţei justiţiei" faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au primit "critici dure" din partea unor "figuri publice" cu ocazia respingerii legilor privind retenţia datelor. De asemenea, Avocatul Poporului este criticat în premieră în raportul MCV, pentru inacţiunea lui Victor Ciorbea în cazul ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului Ponta. Parlamentul continuă să fie "repententul clasei" în raportul din anul acesta, pentru că se opune procedurilor penale împotriva unor parlamentari. "În cea mai mare parte a anului 2014, încercările DNA de a convinge Parlamentul să ridice imunitatea unor parlamentari pentru a permite iniţierea de anchete şi aplicarea măsurilor de detenţie preventivă nu au dat niciun rezultat. Răspunsul Parlamentului la solicitările DNA pare arbitrar şi lipsit de criterii obiective", se arată în document.
În schimb, Comisia Europeană îl laudă pe fostul preşedinte Traian Băsescu pentru că "a răspuns pozitiv tuturor solicitărilor de ridicare a imunităţii unor miniştri".
Guvernul Ponta este criticat în raportul MCV pentru numărul mare de măsuri adoptate prin ordonanţa de urgenţă în locul proiectelor de lege.

Doar 8% din prejudicii au fost recuperate

Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate se bucură şi în acest an de cele mai multe aprecieri din partea Comisiei Europene, urmate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Consiliul Superior al Magistraturii. "Activitatea DNA în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt, de la toate nivelurile funcţiei publice şi implicand persoane publice din diferite partide politice", se arată în document. "Au fost trimişi în judecată şi au făcut obiectul investigaţiilor foşti şi actuali miniştri, parlamentari, primari, judecători şi procurori cu funcţii de conducere importante. Printre cazurile care au fost sesizate ICCJ s-au numărat condamnări definitive ale unui fost prim-ministru, ale unor foşti miniştri, parlamentari, primari şi magistraţi. Au existat şi alte cazuri importante, în care au fost implicate personalităţi influente din lumea afacerilor, asupra cărora s-a pronunţat Curtea de Apel", subliniază Comisia. În privinţa ANI, raportul arată că aceasta "a continuat să se ocupe de un număr important de cazuri în 2014". În privinţa CSM, documentul remarcă activitatea Consiliului în protejarea independenţei magistraţilor, în îmbunătăţirea cadrului legislativ şi în gestionarea climatului profesional în magistratură.
În schimb, oficialii europeni critică instanţele că au decis condamnări cu suspendare în multe cazuri de politicieni corupţi, dar şi ineficienţa autorităţilor de a recupera prejudiciile din dosarele soluţionate cu condamnarea infractorilor. "Rata de recuperare pentru a se asigura că deciziile instanţelor cu consecinţe financiare revin la bugetul public rămane încă foarte scăzut, aproximativ 8% din activele notificate de instanţe", spune Comisia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.