Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Doi grei din dosarul Microsoft au părăsit centru de detenţie

Ziarul de Vrancea
25 ian 2015 575 vizualizări
Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru zis "Niro" vor efectua arestul preventiv la domiciliu

Fostul ministrul Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru "Niro", urmăriţi penal în dosarul Microsoft, au părăsit, ieri seară, centrul de detenţie al Poliţiei Capitalei, urmare a faptului că nu a fost contestată decizia instanţei de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu. Primul a plecat acasă Nicolae Dumitru, urmat la scurt timp, în jurul orei 18.00, de Gabriel Sandu. Niciunul dintre ei nu a făcut declaraţii la ieşirea din centrul de arest al Poliţiei Capitalei, unde au fost aşteptaţi, cu maşina, de apropiaţi. În cazul celor doi, instanţa supremă a hotărat, vineri, înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, în timp ce pentru Dorin Cocoş şi Gheorghe ştefan, urmăriţi penal în acelaşi dosar, s-a dispus menţinerea în detenţie. Decizia nu a fost una definitivă, însă, nefiind contestată în termenul legal de 48 de ore nici de Sandu şi Dumitru, nici de procurorii anticorupţie, cei doi au ieşit duminică din arest preventiv şi vor face arest la domiciliu. Înlocuirea măsurii preventive în cazul lui Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru a fost cerută instanţei după ce, potrivit unor informaţii apărute în presă, aceştia le-ar fi dat anchetatorilor declaraţii prin care şi-au susţinut solicitarea de ieşire din detenţie. Gabriel Sandu, de pildă, le-ar fi spus procurorilor că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumand aproximativ 300.000 de euro. El ar mai fi susţinut că i-ar fi înmanat aceşti bani direct şefului său, premierul de la acea vreme, Emil Boc. Sandu le-ar mai fi declarat anchetatorilor care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii daţi ca mită ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase. Fostul premier Emil Boc a negat că ar fi primit bani de la Gabriel Sandu, drept finanţare pentru PDL. În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.  Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.

Zgonea: Ponta să nu demisioneze
 
Vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Victor Ponta nu trebuie să demisioneze de la şefia PSD, întrucat a făcut o figură frumoasă la prezidenţiale, el arătand că nu e dispus să candideze la o funcţie în partid cat timp Ponta e preşedinte. Zgonea a apreciat că analiza eşecului de la prezidenţiale trebuie făcută cu „calm şi cu răbdare” şi nu la presiunea unor „vectori” care au diferite interese. „Astfel de discuţii se poartă, ca în orice instituţie publică sau privată sau organizaţie neguvernamentală, şi într-un partid politic se poartă în interior şi în spatele uşilor închise, dar trebuie să le arăţi oamenilor că te-ai reformat”, a spus Zgonea. El a precizat că PSD a înţeles că trebuie să se reformeze şi de aceea a şi lansat Victor Ponta, ca preşedinte al partidului, cateva teme de reflecţie, printre care şi cea referitoare la autosuspendarea din partid a celor care au probleme cu Justiţia. „Cel care are probleme cu Justiţia este autosuspendat din partid şi nu mai va candida la vreo funcţie pană cand nu se rezolvă problemele. Adică, să nu ne păcălim că eu mă autosuspend şi în 2016 vin din nou să candidez că, domnule, nu avem o decizie în Justiţie şi eu, pană nu ia o decizie Justiţia, sunt din punct de vedere al legilor nevinovat. Corect. Dar din punct de vedere al percepţiei publice, un politician întotdeauna este prima dată vinovat şi se duce în instanţă să-şi apere nevinovăţia”, a spus Zgonea. El a mai afirmat, întrebat dacă ia în calcul să candideze la şefia PSD, că face parte din echipa lui Victor Ponta şi nu e dispus să candideze la vreo funcţie atat timp cat Ponta e preşedinte. „Eu fac parte dintr-o echipă a lui Victor Ponta. În acest moment funcţia pe care eu o am, de vicepreşedinte, îmi conferă şi vizibilitate şi eu cred că îmi aduc un aport bun la echipa pe care Victor Ponta şi-a propus-o şi a cerut-o Congresului în 2012. Din această perspectivă nu sunt sub nicio formă, să zic aşa, dispus să candidez pentru o funcţie atata timp cat Victor Ponta este preşedintele partidului. Făcand parte din echipa lui, eu cred ca trebuie să arăţi în 2015, indiferent de partidul politic, şi o anumită loialitate faţă de echipa cu care lucrezi”, a menţionat Zgonea.

Iohannis îşi explică vizita la CNSAS pe Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis menţionează, într-o postare pe Facebook referitoare la vizita pe care o va face luni la arhivele CNSAS de la Popeşti-Leordeni, că în aceste dosare se află memoria comunismului şi că ea va avea o contribuţie importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului. "Arhivele fostei Securităţi reprezintă o parte din istoria poporului nostru. Dosarele întocmite de poliţia politică închid în paginile lor nenumărate vieţi de oameni nevinovaţi. Maine voi vizita arhivele păstrate de CNSAS la Popeşti-Leordeni", notează Iohannis, în postarea pe contul său de Facebook.  Preşedintele subliniază că CNSAS deţine, după Germania şi Polonia, a treia arhivă ca mărime, preluată de la fostele servicii secrete comuniste. "În aceste dosare se află memoria comunismului şi nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere. Dimpotrivă, ea va avea o contribuţie importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timişoara imediat după alegeri", mai spune Klaus Iohannis. Administraţia Prezidenţială a anunţat, sambătă, că preşedintele Klaus Iohannis urmează să viziteze, luni dimineaţă, depozitele de arhivă ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de la Popeşti Leordeni.

Legislaţia pentru fondurile europene va fi simplificată

Ministerul Fondurilor Europene are în vedere adoptarea mai multor măsuri pentru creştere a absorbţiei fondurilor europene, între care documentaţii de atribuire standard pentru supervizare, pregătire de proiecte sau proiectare, dar şi un pachet legislativ simplificat pentru finanţarea 2014-2020. Într-un răspuns la o întrebare adresată de deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, privind legislaţia subsecventă referitoare la accesarea fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2014-2020, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susţine că acest minister urmăreşte îmbunătăţirea cadrului instituţional, legislativ şi procedural prin adoptarea măsurilor de simplificare şi uniformizare a procedurilor operaţionale cu impact asupra accelerării ritmului de implementare a programelor operaţionale. Deputatul sucevean Ioan Bălan l-a întrebat, la sfarşitul anului trecut pe ministrul Fondurilor Europene despre implementarea legislaţiei subsecvente pentru exerciţiul financiar 2014-2020 în condiţiile în care, în Legea bugetului de stat pentru 2015 se menţionează că "proiectele cu finanţare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2014-2020 se introduc în bugetele ordonatorilor principali de credite după intrarea în vigoare a bazei legale naţionale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile".  În răspunsul care a fost înregistrat la Camera Deputaţilor săptămana trecută, ministrul Eugen Teodorovici arată că MFE are în vedere mai multe măsuri care să ducă la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Astfel, se prevede elaborarea de documentaţii de atribuire standard pentru servicii de supervizare, pentru servicii de pregătire aplicaţii sau proiecte şi de proiectare lucrări, dar şi pentru servicii de asistenţă tehnică.

Mircea Badea, amendat după ce a fost prins circuland cu 138 km/h

Realizatorul TV Mircea Badea a fost amendat cu 585 de lei de poliţiştii de la Rutieră, ieri dimineaţă, după ce a fost prins circuland cu 138 km/h pe DN1, în judeţul Prahova, între Băneşti şi Floreşti, au declarat surse din Poliţie. Viteza legală maximă în zona unde maşina lui Badea a fost înregistrată de radar este de 100 km/h. Realizatorul TV a refuzat să semneze procesul verbal de contravenţie, au mai spus sursele citate.

Deputatul PNL Mircea Roşca, scos din arest preventiv

Deputatul PNL Mircea Roşca, arestat preventiv în luna noiembrie pentru de trafic de influenţă după ce ar fi intervenit în favoarea unui văr al său şi a unui om de afaceri care l-a denunţat, a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Mircea Roşca a fost plasat în arest la domiciliul său din localitatea Comarnic, au declarat, ieri reprezentanţii Biroului de presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICJJ). Şi vărul lui Roşca, Adrian Rotilă, arestat preventiv în acelaşi dosar, pentru dare de mită, a fost plasat în arest la domiciliu. După arestarea lui Mircea Roşca, şefia PNL Prahova a fost preluată de senatorul Ion Luchian, el conducand filiala în calitatea de preşedinte interimar alături de Roberta Anastase. Roşca a fost arestat preventiv pe 20 noiembrie 2014. Deputatul a fost reţinut, pe 19 noiembrie, după ce a fost audiat la DNA Ploieşti, unde a fost adus de anchetatori în urma percheziţiilor făcute, timp de şase ore, la locuinţa sa din Comarnic, judeţul Prahova.

PSD susţine alegerea primarilor într-un singur tur

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, într-un interviu că PSD are mandat să susţină în Comisia de Cod electoral alegerea primarilor într-un singur tur, el arătand, referitor la problema traseiştilor, că Ordonanţa 55 a fost „o mare greşeală”. ”PSD susţine alegerea primarilor într-un singur tur. La preşedintele de CJ trebuie să fim foarte atenţi şi trebuie să luăm o decizie cu ceilalţi actori politici. Există o dezbatere cu privire la revenirea la votul indirect la preşedinţii de CJ”, a spus Zgonea. El a precizat că mandatul PSD pentru Comisia de Cod electoral include şi susţinerea diminuării numărului de parlamentari la 300 de deputaţi plus 18 reprezentanţi ai minorităţilor plus patru deputaţi pentru Diaspora şi 100 de senatori plus doi senatori pentru Diaspora. „Acest lucru înseamnă o diminuare cu aproape 40% a actualului Parlament”, a spus Zgonea, care a arătat că PSD susţine creşterea normei de reprezentare pentru un deputat sau pentru un senator existentă acum în lege. În ceea ce priveşte modul în care va fi tratată problema traseismului de către viitoarea legislaţie electorală, Zgonea a spus că mişcarea liberă a parlamentarilor în interiorul Parlamentului este permisă de către deciziile CCR şi de către Constituţie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.