Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Hotărârile judecătoreşti, transmise prin e-mail în toate procesele civile

Ziarul de Vrancea
15 ian 2015 573 vizualizări
Justiţiabilii implicaţi în procese civile pot solicita instanţei de judecată, în toate dosarele civile, ca încheierea de şedinţă sau hotărârea judecătorească să le fie transmisă în format electronic, potrivit Minusterului Justiţiei (MJ).

Programul informatic al instanţelor a fost modificat astfel încât să permită transmiterea prin e-mail către părţile dintr-un proces, dar şi către reprezentanţii legali ai acestora, a încheierilor de şedinţă sau a hotărârii judecătoreşti imediat ce acestea sunt încărcate în sistem. "Până în acest moment, dacă un justiţiabil dorea să vadă o încheiere de şedinţă, document care nu i se comunica, sau dacă intenţiona să citească o hotărâre înainte de a-i fi comunicată prin poştă, trebuia să vină personal la instanţă şi să solicite dosarul cu actele respective. Dacă hotărârea, de exemplu, nu era încă listată şi semnată de judecător nu exista în dosar, aşa că făcea un drum degeaba. Comunicarea online reprezintă o alternativă modernă care înseamnă economie de bani şi timp pentru justiţiabili, pentru avocaţii acestora", a explicat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Mocanu şi Şova, anchetaţi pentru că au fotocopiat documente ale DNA

Ingrid Mocanu Popa, consiliera ministrului Gabriel Oprea, şi secretarul general adjunct din MAI, Mihai Şova, sunt urmăriţi pentru că au fotocopiat documente cu informaţii nepublice pentru a obţine foloase şi au luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare, potrivit procurorilor.
Procurorii arată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, că în zilele de 30 octombrie, 5, 6, 7, 10, 12 noiembrie 2014 şi 7 ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa, consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obţine foloase necuvenite.
Cei doi au fost duşi miercuri la DNA, în urma unor percheziţii în birourile lor din Ministerul Afacerilor Interne şi la locuinţele acestora. Aceştia au fost lăsaţi să plece de la DNA, în noaptea de miercuri spre joi, după ce procurorii le-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile din dosar.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Ingrid Mocanu Popa are patru terenuri intravilane, trei în judeţul Ilfov şi unul în judeţul Braşov. Ea a trecut în declaraţia de avere trei carduri de credit în valoare de 41.700 de lei şi un depozit de 4.800 de lei. Ea a mai notat că are un credit deschis în anul 2007 scadent în anul 2015, la momentul completării declaraţiei având de returnat încă 1.700 de euro. Ingrid Mocanu Popa a încasat în anul 2012 venituri salariale în valoare de 134.990 de lei, din care 128.781 de la Ministerul Justiţiei, 4.463 de la Universitatea Bucureşti pentru activitate didactică şi 1.746 de lei pentru formare profesională şi drepturi de autor.
Mihai Şova arată în declaraţia de avere că a contractat de la Bancpost, în anul 2008, un credit în valoare de 44.544 de lei. Acesta a declarat că în 2013 a obţinut, din salariu, un venit anual în valoare de 92.158 de lei.

Cabinetele medicale, obligatorii în şcoli

Un grup de 30 de parlamentari ai PDL şi PNL propun un proiect de lege privind medicina şcolară, care prevede ca în unităţile de învăţământ public şi privat să existe obligatoriu cabinete medicale, astfel încât să poată fi acordată asistenţă medicală de urgenţă. Ei susţin că ”tot mai frecvent” se vorbeşte despre creşterea consumului de substanţe nocive în rândul tinerilor, despre violenţa în şcoli sau despre creşterea bolilor cu transmitere sexuală în rândul populaţiei şcolare, dar prea puţin se spune despre locul unde se pun bazele unei educaţii în sănătate, respectiv în şcoli. Medicina şcolară se va practica în cabinete medicale, autorizate sanitar, situate în unităţile de învăţământ sau în centrele amenajate în acest scop şi arondate unităţilor de învăţământ, iar echipele medico-şcolare vor fi formate dintr-un medic- absolvent de medicină generală, un medic dentist, un asistent medical şi un asistent stomatolog. Cabinetul de medicină şcolară va funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare în unitatea de învăţământ publică sau privată.
Proiectul de legea fost iniţiat de parlamentari ai PDL şI PNL, printre aceştia aflându-se Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Puiu Haşotti, Ludovic Orban, Nini Săpunaru şi urmează să fie dezbătut în Parlament, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.

Şefă din Primărie, arestată după ce a luat mită 11.000 de euro

Şefa Serviciului resurse umane de la Primăria Sectorului 2, Daniela Năstase, a fost arestată preventiv, ieri, după ce a fost prinsă când lua mită 11.000 de euro de la o persoană, pentru a interveni în vederea soluţionării unor dosare privind acordarea de apartamente ANL.
Potrivit DNA, în noiembrie 2014, la propunerea unei persoane, denunţătoare în cauză, Daniela Năstase a acceptat ca, în schimbul sumei de 11.000 de euro, să intervină pe lângă un coleg de la Serviciul spaţiu locativ, pentru ca acesta să înregistreze cinci dosare cu solicitarea de acordare a unor apartamente ANL ale unor persoane recomandate de denunţător, fără ca solicitanţii să fie prezenţi personal, aşa cum impun dispoziţiile legale. Pentru acest "serviciu", Daniela Năstase intenţiona să ofere celuilalt funcţionar 1.000 din cei 11.000 de euro ceruţi. De asemenea, Daniela Năstase i-ar fi promis denunţătorului că intervine la persoane cu putere de decizie din Primăria Sectorului 2, pentru ca cererile privind acordarea de locuinţe ANL să fie fie aprobate, garantând în acest sens. Daniela Năstase a fost prinsă miercuri în flagrant, în timp ce primea suma de 11.000 de euro, fiind dusă la audieri şi reţinută în noaptea de miercuri spre joi.

George Copos rămâne cu patru ani de închisoare

Omul de afaceri George Copos va executa patru ani de închisoare, după ce instanţa i-a înlăturat definitiv sporul de şase luni. Tribunalul Bucureşti a admis ieri contestaţia omului de afaceri şi a decis înlăturarea sporului acordat iniţial de Judecătoria Sectorului 5 de şase luni în urma contopirii pedepselor. În urma deciziei TB, Copos va executa patru ani de închisoare, decizia fiind definitivă.
Judecătoria Sectorului 5 a stabilit pe 5 decembrie 2014 un spor de pedeapsă de şase luni de închisoare pentru omul de afaceri George Copos, în urma contopirii celor două pedepse primite în dosarul Loteria, respectiv cel al Transferurilor.
George Copos a fost condamnat definitiv, pe 25 august 2014, la 4 ani de închisoare în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Fostul acţionar majoritar al FC Rapid a mai fost condamnat, în luna martie, la 3 ani şi 8 luni de închisoare, în dosarul Transferurilor.

Primul implant de ”inimă artificială” realizat în Romania

Un dispozitiv care funcţionează asemenea unei pompe şi reglează debitul cardiac, numit "inimă artificială", i-a fost implantat, ieri, unui pacient de 44 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, operaţia fiind o premieră în România. "Este vorba de un dispozitiv care utilizează ca sursă de energie electricitatea, practic, este vorba de o pompă care se implantează în interiorul ventriculului stâng şi are rolul de a prelua cantitatea de sânge pe care ventriculul nu reuşeşte să o ejecteze pe căile naturale, punând în repaus muşchiul inimii, care nu face faţă acestei sarcini. Starea noastră de bine se datorează acestei activităţi cardiace care asigură un debit de 7-8 litri pe minut", a explicat medicul Horaţiu Suciu.
El a precizat, la finalul intervenţiei chirurgicale, că acest prim pas trebuie urmat de un program naţional de tratament al insuficienţei cardiace.
Dispozitivul costă aproximativ 90.000 de euro cu TVA, toate costurile intervenţiei de la Târgu Mureş fiind suportate din fondurile primite de IBCvT Târgu Mureş în cadrul programului naţional de transplant.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.