Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Irina Jianu, eliberată condiţionat

Ziarul de Vrancea
13 ian 2015 616 vizualizări
Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi la patru ani în cazul "Zambaccian", plus un spor de 9 luni, din care a ispăşit doi ani şi jumătate, va fi eliberată condiţionat.

Astfel, Tribunalul Bacău a menţinut, ieri, decizia Judecătoriei Bacău din 7 noiembrie 2014, de eliberare condiţionată a Irinei Jianu, decizie care a fost atacată de procurori.

Irina Jianu este încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a stat în penitenciar doi ani şi jumătate şi a reuşit să-i convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă. Un alt argument prin care Jianu a reuşit să îi determine pe magistraţi să o elibereze a fost buna purtare, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică.

România, scor de 63 din 100 pentru stabilitate politică

ţara noastră a obţinut un scor foarte mic la capitolul infrastructură

România a înregistrat un progres în ultimii ani, însă disputa dintre prim-ministru şi preşedinte poate îngreuna atingerea stabilităţii politice, potrivit raportului Political Risk Map 2015 realizat de Marsh, care atribuie un scor de 62,7 puncte din 100, sub 49 puncte indicând instabilitate politică.
"Astfel, ţinându-se cont de alegeri şi de componenta ce ţine de eficienţa adoptării legislaţiei, România obţine 62,7 puncte, pe o scară de la 0 la 100, unde o valoare sub 49 înseamnă instabilitate politică. În regiune, Moldova, Ucraina şi Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, având scoruri situate sub 49 de puncte, iar Bulgaria este situată între 50 şi 59 de puncte", se arată într-un comunicat al Marsh, companie globală de brokeraj în asigurări şi consultanţă de risc. Singurele ţări din Europa cu un punctaj aproape de 100 sunt Elveţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia.
Potrivit raportului, creşterea tensiunilor geopolitice, violenţa politică şi mişcările separatiste, alături de scăderea preţului materiilor prime, agravează riscurile politice la nivel global şi reprezintă principalele obstacole pentru investiţiile străine directe.
Economia României prezintă una dintre cele mai rapide creşteri din CEE în următorii ani, iar cheltuielile de gospodărie încep să îşi revină, în timp ce Guvernul va cheltui mai mult pentru a susţine creşterea economică, notează documentul. "Din cauza încetinirii exporturilor, economia se va orienta către un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe acţiuni pentru a înlătura corupţia, a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene şi a diversifica tipul produselor exportate pentru ca ţara să revină la creşterea de dinainte de criză. România are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt", se arată în comunicat. "Scorul ţării este deosebit de slab pentru componenta «risc logistic» - 52,4. Acest lucru reflectă parţial reţeaua de drumuri subdezvoltată a ţării, unde lipsa autostrăzilor este o problemă deosebită. Deşi România a făcut progrese în îmbunătăţirea reţelei de transport în ultimii ani, o rată slabă a absorbţiei fondurilor UE va limita dezvoltarea în următorii ani", relevă raportul.

Preşedintele şi partidele au semnat acordul pentru Apărare

Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, ieri, Acordul politic pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. Ceremonia din Sala Unirii de la Palatul Cotroceni a început cu intonarea imnului naţional.
Acordul a fost semnat mai întâi de şeful statului, Klaus Iohannis, urmat de liderii partidelor parlamentare. Au semnat, astfel, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu şi prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele PP-DD, Simona Man.
Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian nu a fost prezent la semnarea acestui acord. El a semnat totuşi, ulterior, Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, după terminarea ceremoniei oficiale.

Candidatele UDMR la alegerile din 2016, învăţate de specialişti cum să se îmbrace

Membrele Organizaţiei de Femei a UDMR care vor dori să candideze în 2016 la alegerile locale şi parlamentare vor fi pregătite de o echipă de specialişti în comunicare, care le vor învăţa cum să vorbească în public, cum să se îmbrace la diverse acţiuni sau cum să îşi formuleze un discurs.
Vicepreşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR, Hegedus Csilla, a declarat, ieri, că în programul de pregătire ar putea intra aproape 500 de femei din cele 22 de filiale judeţene ale organizaţiei. "Vom lansa în perioada următoare un program, în premieră, care se adresează viitoarelor candidate din Organizaţia de Femei a UDMR care vor dori să participe la alegerile locale şi parlamentare din 2016. O echipă de traineri în comunicare le va învăţa cum să vorbească în public, oratorie, cum se formulează un punct de vedere, cum să se îmbrace la diverse acţiuni, cum să îşi construiască un discurs public, ce înseamnă administraţia locală şi politica, dar şi comunicarea online", a spus Hegedus.
Potrivit acesteia, femeile din UDMR care doresc să intre în administraţia locală şi în politică au nevoie de o bază de la care să pornească "pentru a dobândi o siguranţă de sine". "Situaţia femeilor alese în UDMR nu este tocmai roz. Doar doi la sută din primari sunt femei, 5,5 la sută sunt viceprimăriţe şi 13 la sută sunt femei în funcţii de consilieri locali şi judeţeni. Avem un singur parlamentar femeie, pe senatorul Biro Rozalia, iar Organizaţia de Femei a UDMR doreşte să schimbe aceste procente care nu sunt satisfăcătoare", a susţinut Hegedus

Macovei a cerut Baroului Bucureşti excluderea lui Ponta din avocatură

Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut, ieri, decanului Baroului Bucureşti să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, pe motiv că renunţarea la titlul de “doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit ”fără examen” în avocatură. “Ponta a intrat în avocatură «fără examen» şi folosind un titlu «doctor» obţinut prin furt. Am solicitat astăzi Baroului Bucureşti să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, întrucât renunţarea la titlul de «doctor în drept» anulează diploma pe baza căreia a fost primit «fără examen» în avocatură”, a precizat Macovei. Ea consideră că, dacă vrea să mai fie avocat, Ponta trebuie să dea examen şi să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat.
În opinia lui Macovei, Ponta nu poate renunţa la titlul de ”doctor” fără să piardă titlul de conferenţiar universitar, fără să fie exclus din profesia de avocat şi fără să returneze banii câştigaţi prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat. “Vă solicit să îl excludeţi din Baroul Bucureşti pe domnul Victor Viorel Ponta, luând act de faptul că acesta nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobândit-o «fără examen», ca titular al diplomei de «doctor în drept»”, menţionează cererea Monicăi Macovei adresată decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie-Iordăchescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.