Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Fosta şefă a DIICOT face declaraţii halucinante

Ziarul de Vrancea
7 dec 2014 1288 vizualizări
Alina Bica, a susţinut, într-o declaraţie dată în dosarul despăgubirilor că a acordat 62 milioane de euro fără măcar să vadă documentele de la dosar

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a susţinut, într-o declaraţie dată în dosarul despăgubirilor, că nu era considerată om de încredere al vicepreşedintelui ANRP Sergiu Diacomatu, că nu a văzut raportul de evaluare a terenului şi că a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei, conform procedurilor. Bica a făcut parte din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro. Surse judiciare au redat, o declaraţie dată procurorilor anticorupţie de fosta şefă a DIICOT, care este acuzată de abuz în serviciu. Conform surselor, în preambulul declaraţiei, Bica a făcut o trecere în revistă a atribuţiilor pe care le-a avut, conform fişei postului, la comisia din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). "În perioada 2009-2013 am fost angajat al ANRP, iar pană în octombrie 2013 am fost director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul aplicării legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare (Direcţia funciară). În această calitate, aveam ca atribuţii de serviciu: semnarea mapelor de şedinţă, coordonarea serviciului petiţii şi relaţii cu publicul şi serviciul control. În perioada 2010-2011, deşi Serviciul despăgubiri, potrivit organigramei era în subordinea mea, în fapt, acesta era coordonat de către vicepreşedintele (ANRP - n.r.) Sergiu Ionuţ Diacomatu. În acea perioadă, şef al serviciului a fost Ancuţa Cecilia Anghelina. Conform regulamentului intern al ANRP, prefecturile transmiteau, printr-un reprezentant, dosarele propuse pentru despăgubiri direct Serviciului despăgubiri, în urma unei programări sau a unei solicitări din partea prefecturilor", a spus Bica, în faţa anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Fosta şefă a DIICOT le-a mai spus procurorilor anticorupţie că de transmiterea lucrărilor se ocupa şefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepreşedintele ANRP Sergiu Diacomatu. Bica a explicat în detaliu şi modul de repartizare şi parcurs al dosarelor de despăgubire.

Încă un baron local a fost prins cu mita în buzunar

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sambătă noapte, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind Florin Colgiu, reţinut şi el, anunţă DNA Potrivit unui comunicat transmis de DNA sambătă noapte, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Consiului Judeţean (CJ) Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale). Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încat să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte. Percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Buzău au fost finalizate în noaptea de sambătă spre duminică, în jurul orei 02.00, anchetatorii ieşind din sediul instituţiei cu trei saci şi cu mai multe cutii pline cu documente, fără ca vreun angajat să fie reţinut.

Iată ce îi cere un profesor bursier Cambridge ministrului Educaţiei

Cătălina Cocan, profesoară de limba engleză la Cluj şi bursieră Cambridge, îi scrie ministrului Educaţiei, căruia îi cere, printre altele, îmbunătăţirea Codului Etic şi reducerea numărului elevilor din clase, adresandu-i şi mesajul: “Lăsaţi-mă să privesc în ochii copiilor pe care îi învăţ”. Cătălina Cocan, care predă la Şcoala generală “Alexandru Vaida-Voevod” din Cluj-Napoca şi care anul trecut a caştigat o bursă Cambridge English Language Assessment, i-a scris ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cerandu-i, printre altele, completarea Codului Etic cu drepturile cadrelor didactice şi ”abordarea centrată pe elev”, respectiv o comunicare reală cu elevii, nu doar la nivel statistic. “Îmi permit să vă adresez o scrisoare deschisă, formulată cu respectul pe care l-am arătat mereu superiorilor mei. Nu voi aduce în discuţie salarizarea sau condiţiile de muncă, pentru că aceste probleme dureroase ale dascălilor sunt prezentate frecvent de sindicate. Rugămintea mea, simplă, vine din partea unui om care şi-a ales această meserie din vocaţie: Lăsaţi-mă să privesc în ochii copiilor pe care îi învăţ! Doriţi să stimulaţi tinerii valoroşi să aleagă să devină profesori şi doriţi implementarea unui Cod Etic. Şi eu îmi doresc să lucrez într-un mediu inteligent, guvernat de reguli bine gandite, unde elevii să se simtă în siguranţă, ascultaţi, apreciaţi şi stimulaţi să-şi atingă potenţialul. Vă sugerez să îmbunătăţiţi Codul Etic, incluzand măsuri de protecţie a cadrelor didactice faţă de comportamentele indezirabile ale elevilor sau ale părinţilor acestora. Doar astfel vom putea privi demn în ochii copiilor pe care îi învăţăm că fiecărei persoane i se cuvine respect”, scrie Cătălina Cocan. Profesoara îi cere ministrului şi să păstreze orele de religie în şcoli pentru a-i feri pe elevi “de lipsa empatiei pentru alegerile celor din jur”.

Guvernul amană încă 5 ani dreptul la despăgubirile CFR

Termenul de la care călătorii pot primi despăgubiri pentru întarzierea trenurilor în curse pe teritoriul Romaniei, în baza unui regulament al Uniunii Europene, a fost amanat de Guvern cu încă cinci ani, pană în decembrie 2019, cu argumentul că astfel de despăgubiri ar crea CFR pagube semnificative. Amanarea a fost decisă în ultima şedinţă de guvern, după ce acest termen mai fusese amanat o dată, în 2009, pentru alţi cinci ani, respectiv pană în decembrie 2014. "Acordarea acestor derogări pentru următorii 5 ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat, nivelul de regularitate, despăgubirile şi compensaţiile pentru întarzieri producand pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere. Deşi în perioada 2009-2014, s-au facut demersuri în privinţa cresterii calităţii serviciilor feroviare prin măsuri organizatorice şi investiţionale, reînnoirea derogărilor pentru următorii 5 ani este necesară pentru a obţine timp în vederea obţinerii unor compensaţii adecvate pentru serviciul public şi pentru asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea/modernizarea parcului de material rulant, modernizarea sistemelor de informare a călătorilor, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată", este justificarea Guvernului.

Peste 80 de gospodării, inundate în Damboviţa

Peste 80 de gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Damboviţa au fost inundate, ieri, în urma ploilor torenţiale care au dus la creşterea debitelor a două paraie care au ieşit din matcă, transmite. Potrivit datelor furnizate de Prefectura Damboviţa, în urma ploilor abundente din ultimele ore paraiele Jirnov şi Holboca au ieşit din matcă, provocand inundaţii în comuna Răscăieţi. Afectate sunt satele Răscăieţi şi Vultureanca, unde 80 de gospodării au fost inundate, iar apele revărsate ale celor două paraie au colmatat 15 fantani. Inundaţii s-au produs şi în comunele Cojasca şi Conţeşti, în urma cantităţilor mari de precipitaţii, însă efectele acestora nu sunt de amploarea celor de la Răscăieţi. Conform datelor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Damboviţa, în cursul zilei de duminică o casă şi o curte au fost inundate în comuna Cojasca, satul Iazu, în timp ce în comuna Conţeşti, satul Bălteni, au fost inundate trei gospodării.

Un vas de pescuit a luat foc în Portul Constanţa

Un vas de pescuit de mici dimensiuni a luat foc în dana zero a Portului Constanţa, incendiul fiind stins fără să se înregistreze victime sau să fie poluată apa mării. Potrivit reprezentanţilor Căpităniei Zonale Constanţa, flăcările au izbucnit în jurul orei 02.30, în bucătăria navei de pescuit "Romfish1" sub pavilion Romania. La faţa locului au ajuns şi au intervenit echipaje civile de pompieri din Portul Constanţa. A fost alertat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea” Constanţa, dar nu a mai fost necesară intervenţia pompierilor militari, incendiul fiind lichidat în mai puţin de o oră de la declanşare. Primele date arată că flăcările ar fi izbucnit în urma unui scurtcircuit, cel mai probabil la un frigider aflat în bucătăria navei, fiind provocate pagube în băcătărie, în sala de mese şi în alte două încăperi.Căpitănia Zonală Constanţa a anunţat că nu au fost victime şi nici nu a fost poluată apa mării.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.