Național

Decizie bombă a CCR: Controlul judiciar, neconstituţional

Ziarul de Vrancea
4 dec 2014 687 vizualizări
Dispoziţia va avea efect doar după ce va fi publicată motivarea în Monitorul Oficial n până atunci parchetele şi procurorii vor putea să dispună măsura controlului judiciar

Curtea Constituţională (CCR) a stabilit, ieri, că articolele din noul Cod de procedură penală care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă.
Plenul Curţii Constituţionale a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. "Caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor articolului 53 din Constituţie", se arată în decizia CCR    .
Judecătorii au stabilit, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare. Controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune au intrat în vigoare la 1 februarie.

Pană cand mai poate fi luată măsura

Experţii în drept constituţional au explicat pentru gandul.info că măsura controlului judiciar poate fi aplicată în continuare, până la publicarea deciziei şi motivării în Monitorul Oficial. De asemenea există şi posibilitatea ca textele de lege să nu fie invalidate dacă Parlamentul va amenda rapid Codul de Procedură Penală astfel încât să satisfacă criticile CCR. De altfel, CSM a sisizat în urmă cu trei săptămâni Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi a cerut să modifice Codul de Procedură Penală exact cu un amendament care să limiteze în timp controlul judiciar. "Noi am anticipat decizia şi încă în urmă cu trei săptămâni am sesizat Comsia Juridică a Camerei Deputaţilor şi am cerut să amendeze Codul de Procedură Penală în sensul limitării durate controului judiciar. Cred că am propus limitarea la maxim un an a controlului judiciar. Nu cred că este în regulă ca un procuror să dispună controlul judiciar şi după aceea să finalizeze dosarul peste trei ani", a declarat vicepreşedintele CSM Gheorghe Muscalu, citat de gandul.info.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.