Național

Cozi ca în diaspora la DNA

Ziarul de Vrancea
20 nov 2014 547 vizualizări
Procurorii anticorupţie au în lucru peste 4.800 de dosare, spune şefa DNA n doar valorea contractelor Microsoft şi EADS depăşeşte 1 miliard de euro, precizează Codruţa Kovesi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că peste 4.800 de dosare sunt în lucru la DNA. Ea a precizat că va continua ritmul anchetelor desfăşurate de procurorii anticorupţie şi a admis că sunt în lucru cauze care vizează persoane cu funcţii înalte. "Avem în lucru dosare mari, complexe, care vizează persoane cu funcţii importante. Activitatea noastră nu se va opri, poate doar în perioada sărbătorilor, dar nici atunci nu e sigur. Vom continua în acelaşi ritm, cu aceeaşi eficienţă, dacă nu vor interveni schimbări legislative sau de altă natură. Cât vom fi lăsaţi să ne facem treaba, o vom face la fel de bine şi eficient", a afirmat Kovesi, într-un interviu pentru ziare.com. Referitor la asocierea ofensivei anticorupţie din ultima vreme cu campania electorală, ea a subliniat că DNA a avut o activitate constantă tot anul. "Nu aranjăm noi când vin denunţătorii, când se ia mită, când sunt trucate licitaţiile. Acţiunile se declanşează strict pe baza probelor şi a investigaţiilor derulate", a susţinut procurorul şef.
Pe de altă parte, Kovesi a admis că există o îngrijorare permanentă în legătură cu eventuale modificări legislative în privinţa competenţelor şi organizării DNA. "Există o temere că s-ar putea face modificări legislative în privinţa competenţelor, organizării DNA, a statutului procurorilor. Să vedem dacă în viitor aceste temeri vor mai exista", a subliniat Codruţa Kovesi.

Despre EADS: "Putem să ne aşteptăm la orice"

Procurorul-şef al DNA a precizat că valoarea contractelor Microsoft şi EADS verificate în acest dosar depăşeşte 1 miliard de euro, explicând că "sunt ministere care apar şi într-o parte şi în alta". "Nu înseamnă că atât este şi prejudiciul. Îl vom stabili după ce stabilim valoarea reală a contractelor. În cazul licenţelor Microsoft, valoarea suspectată de procurori ca fiind obiect al infracţiunilor de mită şi trafic de influenţă este în jur de 60 de milioane de euro, dar prejudiciul efectiv este încă în evaluare. Majoritatea persoanelor care au semnat contracte în licenţele Microsoft e posibil să apară şi în partea de EADS, sunt ministere care apar şi într-o parte şi în alta, ca semnatari ai contractelor sau având o contribuţie pentru încheierea lor. De aceea, dosarele sunt lucrate împreună.", a afirmat şefa DNA. În ceea ce priveşte dosarul EADS, procurorul şef a susţinut că s-au făcut aproape zilnic activităţi în acest caz. "Nu avem două dosare diferite — Microsoft şi EADS —, avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte. Pe contractele care au vizat licenţele Microsoft deja au fost făcute învinuiri, ceea ce nu s-a reuşit şi pe contractele cu EADS, urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziţii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziţii informatice. Deci au fost strânse multe date şi informaţii", a precizat Laura Codruţa Kovesi. Potrivit acesteia, pe contractele cu EADS sunt comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene şi trebuie să se coordoneze cu aceştia.
Ea a subliniat că faţă de persoanele urmărite penal au fost dispuse măsuri asiguratorii. Despre posibilitatea ca în cazul EADS să apară alte nume mari, aceasta a arătat: "Putem să ne aşteptăm la orice. Dacă din investigaţie va rezulta că persoane cu funcţii importante au fost implicate în fapte de corupţie sau fapte conexe unor fapte de corupţie, da, ne putem aştepta şi la acest lucru". Referitor la faptul că dosarul Microsoft ar fi fost servit de FBI, ea a subliniat că această anchetă este una românească făcută de DNA.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.