MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lovitură primită de BOR de la Curtea Constituţională:Cerere scrisă pentru cei care vor să studieze religia în şcoli
Curtea Constituţională a decis, ieri, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Oficiali ai Curţii au precizat că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. "Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri - n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat sursele citate.
Prin decizia de ieri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învăţământului numărul 84/1995 sunt neconstituţionale. Articolul de lege prevede: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".
Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău.
În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.
Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".
Dragnea:De ce un preot nu are dreptul să îşi apere credinţa ortodoxă?
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, ieri, la Slatina, cum vede implicarea unor preoţi ortodocşi în campanie, el răspunzând: "De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul să facă lucrul ăsta?". "De ce un preot nu are dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă, de ce trebuie să fim noi mai umili, creştin-ortodocşii?", a adăugat Dragnea. El nu a dat însă nici un exemplu de preot al unui alt cult care să lucreze în campanie pentru Iohannis.
Toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a referit, în acest context, la trei cazuri concrete. Primul - înregistrările dintr-o biserică din Paris, în care secretarul general al PSD pentru diaspora şi un deputat PSD le cer credincioşilor să voteze cu Ponta. Al doilea caz comentat este cel privind implicarea Episcopului vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului în campania electorală. PS Iustin Sigheteanu a fost înregistrat cand îi îndeamnă pe enoriaşi să voteze cu candidatul PSD. Tot în presă au apărut imagini cu un alt preot, şi anume părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea din judeţul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioşilor din biserică: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !".
Munca în folosul comunităţii îi sperie pe beneficiarii de ajutoare sociale
Numărul porţiilor de mancare care se pregătesc zilnic la cantină socială a Primăriei Deva a scăzut la jumătate, după ce autorităţile locale au condiţionat acordarea acestei forme de ajutor de efectuarea a 30 de ore de muncă în folosul comunităţii. "Printr-o hotărare de Consiliu Local, adoptată anul trecut, s-a stabilit că vor beneficia de acest ajutor doar persoanele care muncesc. Pe cale naturală, din 400 de persoane numărul a scăzut la 200. Nu sunt multe ore de muncă în folosul comunităţii. Se pare însă că oamenii nu sunt prea obişnuiţi cu munca şi s-au retras, dar nici nu beneficiază de aceste ajutoare", a declarat ieri primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, citat de Agerpres