Național

Procurorii cer arestarea a şase persoane în dosarul retrocedărilor ilegale

Ziarul de Vrancea
16 oct 2014 816 vizualizări
Procurorii DNA cer instanţei supreme arestarea preventivă a şase persoane vizate în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole, între care cei doi judecători de la Tribunalul Covasna şi beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier. Astfel, sunt propuşi pentru arestare preventivă Sorin Ion Iacob, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Jănică Poenaru şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna.

Cei doi judecători sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după ce au făcut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Romsilva.
Sorin Ion Iacob este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Dan Costin Bengescu, pentru trafic de influenţă, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat. Acuzaţiile aduse lui Iosif Kadas sunt de constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar în cazul lui Jănică Poenaru, de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.
Iacob, Bengescu, Kadas şi Poenaru au fost reţinuţi după audierile făcute marţi la DNA Braşov.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi Paltin Gheorghe Sturdza, care îşi atribuie calitatea de moştenitor al "Domeniilor Ghica" şi este beneficiarul celor peste 43.000 de hectare, acesta fiind suspectat de instigare la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă.
DNA a anunţat, miercuri seară, că în dosarul retrocedărilor sunt urmăriţi penal şi deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, senatorul PSD Ilie Sârbu şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.
Hrebenciuc, Adam şi Crăciunescu sunt inculpaţi, iar Sârbu are calitatea de suspect.

Percheziţii la Dorin Cocoş şi Cătălin Harnagea, în dosarul Microsoft

Procurorii DNA au efectat ieri percheziţii la fostul şef al SIE Cătălin Harnagea şi la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, în dosarul Microsoft.
În acest dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au primit "opt-nouă" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derulării contractelor.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.