MOZAIC STIRI NATIONALE: Primar ridicat de DNA fiindcă a şantajat un consilier
Potrivit surselor citate, primarul din Rădăuţi l-ar fi şantajat pe consilierul local pentru ca acesta să voteze o hotărare în interesul edilului. Sursele judiciare citate au precizat că Olărean va fi adus la DNA central pentru a fi audiat. Aurel Olărean, aflat la al doilea mandat de primar, are 54 de ani. El este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PDL. În perioada 1996-2004 a fost consilier local PD la Rădăuţi, iar între 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a încheiat cu cateva luni înainte de termen, el demisionand din Parlament în 23 iunie 2008 întrucat a fost ales primar. Potrivit CV-ului său, din 1982 şi pană în 1991 a fost ajutor ofiţer mecanic, din 1992 şi pană în 2001 admninistrator la SC Apollo SRL Rădăuţi, iar în 1999-2001 administrator la SC Bucovina Tex Sa Rădăuţi şi apoi, în 2001-2004, director general la aceeaşi societate comercială. Conform CV-ului, în 2004 Olărean a absolvit Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi. În ianuarie 2014, Aurel Olărean a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Suceava, pentru abuz în serviciu pe motiv că a refuzat să constate încetarea mandatului unui consilier local şi să vacanteze postul. Potrivit procurorilor, din luna iulie 2012 primarul nu şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu prevăzute în Statutul aleşilor locali şi nu a propus Consiliului Local Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tătar, membru PSD, care a fost ales şi consilier judeţean şi care a optat pentru funcţia de consilier judeţean. Parchetul Curţii de Apel Suceava arăta că primarul nu a propus Consiliului Local Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul municipiului Rădăuţi şi nu a iniţiat un proiect de hotărare prin care să se ia act de situaţia apărută şi să se declare vacant locul consilierului care şi-a dat demisia, deşi avea obligaţia să-l includă pe ordinea de zi supusă dezbaterilor pentru prima şedinţă ordinară.
Copiii romani au cei mai puţini bani de buzunar din Europa
Copiii romani au printre cei mai puţini bani de cheltuială pe săptămană din Europa, sumele variind, în medie, între 2,25 euro şi 11 euro, potrivit unui studiu ING, care arată că banii de buzunar ajută la formarea unor mai bune abilităţi de gestionare a finanţelor proprii la maturitate. Mai mult de jumătate din adulţii care au primit bani de cheltuială în copilărie fac economii la maturitate, ceea ce sugerează că banii de buzunar pot ajuta la dezvoltarea abilităţilor de planificare financiară pe termen lung, se arată în studiul ING. "Dacă li se oferă un oarecare control asupra baniilor, copiii pot fi ajutaţi să conştientizeze valoarea banilor şi să dezvolte un set de abilităţi de bază, care să îi pregătească în obţinerea independenţei financiare atunci cand devin adulţi", a declarat Ian Bright, economist senior la ING Group. Studiul analizează comportamentul financiar a 12.000 de persoane din 12 ţări europene. Părinţii italieni sunt cei mai generoşi de pe continent, alocand, în medie, 5 euro pe săptămană pentru copiii mai mici de 5 ani şi 30 de euro pentru adolescenţii de peste 15 ani. Copiii cu varste între 5 şi 10 ani primesc 5 euro pe săptămană, iar cei între 10 şi 15 ani, 10 euro. Copiii francezi mai mici de 5 ani primesc de la părinţi 2 euro pe săptămană, iar cei mai mari de 10 ani între 10 şi 20 de euro. Copiii şi adolescenţii din Spania au între 1 şi 20 de euro bani de cheltuială săptămanal, potrivit studiului. Deşi adolescenţii austrieci primesc cei mai mulţi bani de buzunar pe săptămană, şi anume 35,25 de euro, sumele pentru copiii sub 15 ani sunt mai mici decat cele alocate de italieni, francezi şi spanioli. Clasamentul este completat, in ordine, de Belgia, Germania (ambele pe locul cinci), Marea Britanie, Turcia, Polonia, Romania, Olanda şi Republica Cehă. În Romania, copiii mai mici de 10 ani primesc în medie 2,25 de euro de cheltuială săptămanal, cei cu varste între 10 şi 15 ani echivalentul a 3 euro, iar cei mai mari de 15 ani echivalentul a 11 euro.
Infractorul Gigi Becali vrea telefon mobil
Omul de afaceri Gigi Becali, încercerat la Penitenciarul Poarta Albă, a fost adus, ieri, la Judecătoria Medgidia, care a luat în discuţie o solicitare depusă de acesta de a putea merge la muncă şi la biserică fără supraveghetor şi de a avea telefon mobil, instanţa rămanand în pronunţare. Potrivit avocatului lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, omul de afaceri a solicitat să poată merge la muncă, la Academia "Gheorghe Hagi", şi la slujbele de la o biserică din afara unităţii de detenţie fără însoţitor, precum şi să poată avea telefon mobil. "Domnul Becali a depus o contestaţie în legătură cu unele drepturi ce îi sunt conferite prin lege şi care derivă din regimul deschis de executare a pedepsei, respectiv dreptul de a se deplasa la muncă în exteriorul penitenciarului, fără supraveghere, în mod individual, dreptul de a deţine şi folosi telefonul mobil şi dreptul de a participa la activităţi cu caracter religios, în mod individual, fără supraveghere, în afara penitenciarului. (...) La Secţia exterioară de la Valu lui Traian nu există biserică şi chiar dacă ar exista, pentru cei care execută în regim deschis legea conferă dreptul de a merge la slujbe în exteriorul penitenciarului", a declarat Bogdan Vlad, care a precizat că Gigi Becali merge la muncă la Academia lui Gheorghe Hagi de la Ovidiu, dar însoţit de un agent de pază, "deşi se poate deplasa singur". Avocatul Bogdan Vlad a mai spus că Becali a făcut iniţial o solicitare în acest sens către conducerea unităţii de detenţie, care i-a fost însă respinsă, apoi a făcut o plangere la judecătorul delegat din penitenciar, care a fost de asemenea respinsă, iar ulterior a depus o plangere în instanţă. Becali a declarat, joi, în faţa magistraţilor, că Arhiepiscopia Tomisului poate să-i pună la dispoziţie o maşină care duminica să-l ducă la slujbe şi apoi să îl aducă înapoi la Penitenciatul Poarta Albă.
Baronul Nicuşor Constantinescu se acoperă cu hartii
Avocaţii preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, au depus, ieri, la Curtea de Apel Constanţa, noi documente medicale privind starea de sănătate a acestuia, dar şi înscrisuri despre reşedinţa acestuia din SUA, procurorul cerand timp pentru studierea actelor. Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu, Cătălin Dancu şi Marius Mocanu, au depus, joi, la Curtea de Apel Constanţa, noi documente medicale privind starea de sănătate a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. "Am depus probe suplimentare în cadrul contestaţiei pe care am formulat-o şi în acest sens am reuşit să obţinem înscrisuri medicale care reprezintă practic fişele medicale ale domnului Constantinescu de la momentul deplasării sale în Statele Unite şi efectuării intervenţiei chirurgicale şi pană în prezent. Este vorba de un dosar care conţine aproape 800 de file şi care cuprinde tot istoricul medical al domnului Constantinescu, toate tratamentele pe care le-a suferit, intervenţiile începand cu 12 aprilie cand a suferit intervenţia chirurgicală şi pană în momentul de faţă", a declarat avocatul Marius Mocanu, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Constanţa.
Campania pentru prezidenţiale începe oficial pe 3 octombrie
Campania electorală în audiovizual se va desfăşura între 3 octombrie şi 1 noiembrie, televiziunile şi radiourile, publice şi private, fiind obligate să ofere gratuit spaţii în emisiunile lor candidaţilor la preşedinţie şi să respecte reguli stricte, potrivit unei decizii adoptate ieri de CNA. Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au adoptat, în şedinţa de joi, Decizia privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui Romaniei. Înainte de votul final, a fost adoptat un amendament, propus de membrul CNA Radu Călin Cristea, constand în includerea categoriei de "comentator politic" între participanţii la emisiunile electorale. Astfel, în urma modificării articolului 5, alineatul 4 din decizie prevede că radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi: candidat, reprezentant al candidatului sau al unui partid politic, alianţă politică sau electorală care susţine candidaţi, jurnalist, analist, consultant sau comentator politic. Potrivit deciziei CNA, campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune publice şi private începe pe 3 octombrie, ora 00.00, şi se încheie pe 1 noiembrie, ora 7.00.
Mircea Sandu: Există tatonări cu unele partide politice
Fostul preşedinte al Federaţiei Romane de Fotbal şi membru în Comitetul Executiv al UEFA, Mircea Sandu, a declarat, ieri, că există tatonări din partea mai multor formaţiuni politice pentru cooptarea sa, precizand că va adera doar după ce cunoaşte platformele program ale acestora. "Nu neg faptul că există discuţii cu cateva partide, dar le-am spus să-mi dea statutul partidului, programul partidului, să ştiu şi eu ce urmăresc să facă pe lumea asta. Nu mă duc la unii care vor să dea în cap oamenilor. Sunt tatonări deocamdată, nu m-am înscris încă în niciun partid. Nu am nicio platformă, niciun statut, nimic. Eu pană nu văd de la cineva din zona asta o platformă sau statut, nu ader", a declarat Sandu. La începutul lunii august, Sandu afirmase, într-o conferinţă de presă, că este posibil ca în viitor să fie tentat de o carieră politică, dar a precizat că nu ştie în ce măsură poate ajuta fotbalul din această postură: "Nu pot să stau deoparte de fotbal. Fotbalul e în mine de atata timp, face parte din viaţa mea. Dar e posibil să mă teneteze şi politica. Au fost nişte tatonări, mă gandesc dacă pot ajuta fotbalul din această postură. Am cerut şi eu cateva statute, cateva platforme, să vedem. Nu m-am hotărat dacă în stanga sau dreapta, eu am jucat pe centru, în atac".