Național

352 de miliarde de euro, pe mana unei blonde

Ziarul de Vrancea
10 sep 2014 487 vizualizări
Unul dintre cele mai importante portofolii ale Comisiei Europene, Politica Regională, va fi condus de o romancă, actualul eurodeputat, Corina Creţu n ea va răspunde de aproximativ o treime din banii alocaţi prin Cadrul Financiar Multianual al UE în perioada 2014 – 2020

Comisia Europeană a prezentat oficial, ieri, componenţa Executivului european propus de Jean Claude Juncker, în care Corina Creţu este comisar european pentru Politica Regională. Noua echipă include şapte vicepreşedinţi şi, pentru prima oară, un prim-vicepreşedinte care va fi "mâna dreaptă" a preşedintelui Executivului european, luxemburghezul Jean Claude-Juncker. Nouă dintre cei 28 de membri ai Comisiei sunt femei, iar dintre acestea trei sunt vicepreşedinţi. După anunţul făcut de Juncker urmează audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul facultativ, astfel că o persoană avizată negativ se poate prezenta la votul din plen, care se dă pentru întreaga Comisie, nu pe fiecare comisar în parte.
Noua Comisie Europeană urmează să fie votată de Parlamentul European în sesiunea plenară din octombrie, pentru a prelua din 1 noiembrie mandatul de la actuala echipă, în care Dacian Cioloş a fost comisar pe Agricultură.

Teoretic, e de bine

Portofoliul care revine României, prin comisarul european desemnat Corina Creţu, este unul dintre cele mai importante, prin prisma alocărilor de fonduri europene. Politica regională a Uniunii Europene, aflată în gestiunea directă a acestui portofoliu, are alocaţi 351,8 miliarde de euro, care să fie investiţi în regiunile statelor membre în perioada 2014-2020, însumand peste o treime din Cadrul Financiar Multianual al UE. România are alocaţi din fondurile structurale şi de coeziune 21,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020, cea mai mare parte din aceşti bani depinzand de portofoliul pentru care a fost desemnată Corina Creţu. Astfel, după cum notează hotnews.ro, colegul Corinei Creţu de partid, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precum şi şeful ei pe linie politică, ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, vor merge la Bruxelles să primească diferite aprobări, sfaturi sau indicaţii de la ea, în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene.

"Bărbatul va rămâne cu femeia care înghite mai mult"

Corina Creţu şi-a construit cariera politică în proximitatea fostului şef de stat Ion Iliescu, fapt pe care nu l-a negat niciodată. Ea a fost alături de Iliescu în cele două mandate la Cotroceni, ceea ce a dus la apariţia, în presa vremii, a unor zvonuri privind existenţa unor relaţii extraprofesionale.
Creţu a precizat, ulterior, în 2009, într-un interviu pentru Revista Tango, că a fost marcată de aceste zvonuri. "Zvonul că între mine şi domnul preşedinte (Ion Iliescu - n.r.) ar fi o relaţie mai mult decât profesională m-a afectat şi cred că a ţinut foarte mulţi bărbaţi departe de mine", a menţionat ea. Pe de altă parte, numele Corinei Creţu a fost implicat într-un scandal cu tentă sexuală după ce hackerul “Guccifer” a făcut public schimbul de email-uri dintre aceasta şi fostul secretar de stat american Collin Powell, din perioada 2010-2011. În aceste email-uri, Creţu îl numea pe Powell “dragostea vieţii mele”. Powell a precizat, ulterior, că nu şi-a înşelat soţia cu Corina Creţu, cu care e căsătorit de 50 de ani. Presa a speculat că miza acestei relaţii a Corinei Creţu cu Colin Powell ar fi tocmai obţinerea unui post de comisar european. Tot în Revista Tango, în interviul acordat în 2009, Corina Creţu a făcut o afirmaţie care a devenit virală pe internet imediat după ce s-a aflat despre nominalizarea sa pentru postul de comisar. "Dacă pui un bărbat să aleagă între două femei, rămâne cu aceea care înghite mai mult", explica ea.

Prietenă cu soţia premierului

Corina Creţu a absolvit, în 1989, Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, din cadrul ASE Bucureşti, şi a urmat ulterior cursuri de specializare ca analist programator. În vara lui 1990, Corina Creţu s-a îndreptat spre o carieră în presă. A început ca reporter politic, apoi a devenit publicist comentator la cotidianele „Azi”, „Cronica Română” şi „Curierul Naţional”. Ca jurnalist, s-a remarcat prin faptul că a reuşit să-i ia o declaraţie în exclusivitate preşedintelui american de atunci Bill Clinton. Apoi a făcut saltul în cabinetul lui Ion Iliescu.  Ea şi-a început efectiv cariera politică în 1997, când a devenit secretar executiv al PDSR.
La primele alegeri europarlamentare, organizate în România în anul 2007, Corina Creţu este aleasă eurodeputat. Ea candidează şi în 2009, când este aleasă din nou, pentru un mandat întreg de această dată. La alegerile europarlamentare din 2014, Corina Creţu candidează pentru Parlamentul European din poziţia de lider al listei de candidaţi ai Alianţei PSD-UNPR-PC, obţinând al treilea mandat consecutiv de europarlamentar.
Corina Creţu s-a căsătorit, în 2012, cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz. La cununia religioasă a fost prezent şi fostul preşedinte Ion Iliescu, care a declarat că aceasta avea nevoie să se căsătorească, pentru că "era puţin cam stingheră". Printre invitaţi s-a numărat şi soţia premierului Victor Ponta, europarlamentarul Daciana Sârbu, cele două fiind prietene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.