Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Traseişti, pe locuri, fiţi gata, start!

Ziarul de Vrancea
27 aug 2014 498 vizualizări
Aleşii locali care şi-au dat seama că au un alt crez politic decat cel fluturat în campanie vor avea la dispoziţie zece zile să se transfere la partidul preferat

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.
Potrivit ordonanţei de urgenţă publicate ieri de Guvern, primarii şi preşedinţii de CJ vor depune o declaraţie la partidul politic din care optează să facă parte şi la autoritatea deliberativă a administraţiei teritoriale pentru care a candidat. Secretarii administraţiilor locale la care vor fi depuse declaraţiile, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.
Intenţia de promovare a acestei OUG a fost anunţată în 22 asugust, la Suceava, de către vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propunea ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat că susţine un astfel de act normativ. Opoziţia a criticat proiectul, ameninţând inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Veneţia. Cristian Diaconescu i-a scris preşedintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE şi pe cea a SUA.
Guvernul se va intruni astăzi în şedinţă pentru a adopta proiectul de ordonanţă, care va intra în vigoare odată cu depunerea la Parlament.

Avocatul Poporului acţionează numai în "cazuri grave"

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost întrebat, ieri, cum va reacţiona instituţia în ceea ce priveşte OUG referitoare la migraţia aleşilor locali, el arătând că deocamdată discuţia e despre lucruri care "nu există" şi că nu doreşte să se antepronunţe. Întrebat dacă va exista un demers al Avocatului Poporului sau instituţia va aştepta ca partidele să facă o contestaţie a Ordonanţei, pentru a analiza dacă o va ataca, Ciorbea a răspuns: "În principal reacţionăm. Numai în cazuri deosebit de grave acţionăm. În rest, reacţionăm. Însă nu-mi cereţi să fac declaraţii şi să mă antepronunţ, că nu e cazul, sincer". El a spus că instituţia Avocatul Poporului va studia OUG dacă aceasta va fi adoptată de Guvern şi va aştepta şi argumentele partidelor.

Tergiversează Ministerul Justiţiei arestarea baronului PSD de Constanţa?

Ministerul condus de social-democratul Robert Cazanciuc întarzie trimiterea documentelor necesare reţinerii lui Constantinescu, invocand vicii de procedură

Autorităţile americane nu au primit de la Bucureşti documentele necesare pentru arestarea preventivă a lui Nicusor Constantinescu, deşi instanţa a dispus această măsura în urmă cu mai multe săptămani. Între timp, Nicusor Constantinescu a fost fotografiat în locuri publice din New York, la restaurant, fumand pe stradă sau la cumpărături, potrivit B1TV.
În data de 23 iulie, Tribunalul Bucureşti a emis un nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicusor Constantinescu, iar în data de 25 iulie Poliţia Romana l-a dat din nou în urmărire internaţională. Peste cateva zile, la 7 august, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia tribunalului, decizia fiind definitivă. În mass-media au apărut zilele acestea semne de întrebare cu privire la incapacitatea autorităţilor americane de a-l localiza pe Nicusor Constantinescu, în condiţiile în care Interpol a confirmat urmărirea internaţională a preşedintelui suspendat al CJ Constanţa încă din data de 1 august, după cum a precizat Poliţia Română.  Şi totuşi el nu a fost arestat şi adus în ţară, în condiţiile în care alţi urmăriţi internaţionali au fost prinşi foarte repede, cum ar fi soţii Nemeş, găsiţi într-un buncăr din SUA. Potrivit evz.ro, Poliţia s-a mişcat foarte repede, nu şi Ministerul Justiţiei. Astfel, pe 24 iulie, la o zi după ce Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de arestare preventivă pe numele lui Nicuşor Constantinescu, Inspectoratul General de Poliţie a cerut Interpol urmărirea internaţională şi a informat Ministerul Justiţiei, unde lucrurile par să se fi blocat timp de aproape o lună. Astfel, responsabilii cu trimiterea documentelor în străinătate au înapoiat Tribunalului Bucureşti notificarea primită, susţinand că nu este întocmită cum trebuie, fiind nevoie de o nouă notificare. Completarea şi expedierea noilor documente par să fi durat neobişnuit de mult, pentru o instituţie care nu se află la prima solicitare de acest gen. Ministerul Justiţiei a refuzat să dea explicaţii, precizand doar că "în acest moment, nu pot fi furnizate informaţii, procedurile de extrădare fiind confidenţiale".
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a înscris în urmă cu cateva luni în PSD, partid din care face parte şi Nicuşor Constantinescu, menţionează site-ul ziare.com.

Voiculescu a contestat raportul IJ privind numirea judecătorilor din dosarul ICA

Dan Voiculescu a contestat la Curtea de Apel Bucureşti raportul Inspecţiei Judiciare din CSM care a stabilit că cei doi judecători care au soluţionat dosarul în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare au fost repartizaţi corect în completul care a soluţionat cauza.
Contestaţia lui Dan Voiculescu a fost înregistrată marţi, urmând să fie repartizată aleatoriu unui complet de judecată şi stabilită data la care se va judeca procesul.
Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, în urma verificărilor, că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentre, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a fost repartizat în mod legal completului format din judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea. Avocaţii lui Dan Voiculescu au reclamat faptul că repartizarea dosarului la acest complet de judecată nu a fost făcută în mod corect.
Dosarul privind privatizarea ICA a fost judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Boc, cu carnetul PDL în buzunar şi cu sufletul în PMP

Fostul premier Emil Boc spune că nu pleacă din PDL şi că nu a avut nicio discuţie cu Vasile Blaga în acest sens. El a precizat, totodată, că Elena Udrea este un adversar redutabil pentru Victor Ponta şi că România este pregătită să aibă o femeie în funcţia de preşedinte. "Adversarul meu este USL, în forma rămasă, PSD, evident, nu în partea dreaptă sunt adversarii mei", a declarat, ieri, Emil Boc. Întrebat de ce crede că Vasile Blaga nu îi cere demisia şi Monicăi Macovei, care este membru PDL şi candidează independent la Preşedinţie, Boc a spus că nu este în măsură să răspundă în locul altcuiva. Întrebat, de asemenea, de ce şi-a schimbat opţiunea iniţială, care privea susţinerea lui Klaus Iohannis, Boc a răspuns că la acea vreme nu erau anunţaţi toţi candidaţii la Preşedinţie. "Elena Udrea a fost membru în Guvernul pe care l-am condus, o cunosc cel mai bine dintre toţi candidaţii, ştiu că are experienţă administrativă, proiectele pe care le-a realizat stau mărturie în acest sens, e un adversar redutabil la adresa lui Victor Ponta şi această campanie electorală are nevoie de un astfel de adversar redutabil la adresa lui Ponta. Ea poate fi unul dintre aceştia", a subliniat Emil Boc. "De ce în România să nu poată ajunge o femeie preşedinte? Să renunţăm la prejudecăţi şi la clişee şi să votăm omul, în funcţie de ceea ce spune, de ceea ce a făcut şi de proiectul pe care îl are. Dacă va reuşi acest lucru, va fi cu atât mai bine pentru fiecare", a menţionat fostul premier.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, referitor la faptul că Emil Boc o susţine pe Elena Udrea la Preşedinţie că, "dacă Emil Boc se simte atras de un alt partid, nu are decât să-şi dea demisia din PDL şi să se înscrie într-un alt partid" şi a arătat că nu este "deloc demn acest demers".

Se închide TVR?

Preşedintele director-general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, ieri, în Comisia pentru Cultură din Senat, că televiziunea publică nu va supravieţui financiar, dacă nu va găsi sprijin în sindicatele din Televiziunea Română, şi s-ar putea închide în primăvara anului viitor. "Dacă nu se întâmplă nimic şi rămânem doar aşa să ne acuzăm unii pe alţii, la primăvară se închide TVR. Nu va putea supravieţui financiar. Orice scamatorii sau îngăduinţă am avea de la un Guvern sau altul, se închide. Lucru cu care sunt de acord, dar să o deschidem după o lună, cu o nouă schemă, cum s-a întâmplat şi în Grecia şi în alte ţări. Dacă nu găsim cu sindicatele un mod de a dialoga şi de practica soluţii economice, nu văd nicio ieşire. Cred că ultima discuţie între liderii sindicali la care a participat şi domnul Dumitru Costin (preşedintele Blocului Naţional Sindical, n.r.) să fie de bun augur şi să trecem spre soluţii, nu înspre confruntare", a spus Stelian Tănase. El a precizat că se aşteaptă să aibă în liderii de sindicat "un partener", alături de care să rezolve problemele. "Cineva a spus în Consiliul de Administraţie, certându-se cu liderul de sindicat, că suntem în aceeaşi barcă. Nu prea văd aşa situaţia şi spun că treaba lor nu este să dea soluţii. Trebuie să dea şi ei soluţii, trebuie să ne aşezăm la masă şi în urma unui dialog - pentru că trebuie făcute sacrificii şi la nivelul companiei şi la nivelul sindicatului - să găsim împreună soluţii. Atitudinea lor este intratabilă în acest sens, ei spun 'Avem drepturi, avem contract colectiv de muncă'. Acum ne-au dat şi în judecată pentru indexarea unor drepturi salarile, 700.000, pentru tot sindicatul, ceea ce va împovăra şi mai mult sarcina noastră", a mai spus Stelian Tănase.

Năstase a plătit prejudiciul din "dosarul Zambaccian"

Adrian Năstase şi Daniela Năstase au achitat integral, pe 28 ianuarie 2014, suma de 1,824 milioane lei, reprezentând prejudiciul din "dosarul Zambaccian", a anunţat, ieri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în urma dezbaterilor apărute în mass media în ultimele zile.
ANAF a mai menţionat că, în conformitate cu articolul 100 din Codul Penal, una dintre "condiţiile eliberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii" este aceea ca persoana condamnată să fi îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.