Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Udrea: Îl pot bate pe Ponta

Ziarul de Vrancea
18 aug 2014 317 vizualizări
Cristian Diaconescu şi-a anunţat ieri demisia din PMP şi candidatura ca independent la Preşedinţie n şefa partidului ar urma să-i ia locul acestuia în cursa pentru Cotroceni

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a declarat, ieri, că ea este pregătită să-şi asume candidatura din partea PMP la Preşedinţie. Imediat după ce Cristian Diaconescu a anunţat că va candida ca independent la Preşedinţie şi că pleacă din PMP, Udrea a spus că regretă decizia acestuia, mai ales înaintea şedinţei de marţi a Colegiului Director, care va decide candidatul partidului. "Sunt pregătită să-mi asum candidatura la Preşedinţie", a anunţat în acest context Udrea, susţinând că ea este candidatul care îl poate învinge pe Victor Ponta în competiţia pentru Cotroceni.
Şefa PMP a precizat că preşedintele Traian Băsescu "va spune el însuşi ce candidat va susţine în această campanie electorală", arătând că PMP îşi doreşte să aibă electoratul şefului statului.
În legătură cu criticile care i-au fost aduse în ultimul timp de Cristian Diaconescu, Udrea a arătat că ea l-a propus pe acesta candidat PMP, însă aproape toate partidele şi-au schimbat candidaţii pentru prezidenţiale în funcţie de contracandidaţi şi de evoluţiile pe scena politică.

Diaconescu rămane preşedinte la Fundaţia Mişcarea Populară

Cristian Diaconescu a declarat, ieri, că nu s-a consultat cu preşedintele Traian Băsescu atunci când a decis să candideze ca independent la alegerile prezidenţiale şi nu ştie dacă are sprijinul acestuia. "Preşedintele s-a exprimat, a spus ce a avut de spus, eu m-am exprimat, păstrez determinarea de a continua această candidatură independent, de acum încolo fiecare ştie ce are de făcut", a afirmat Diaconescu. De asemenea, el a declarat că nu a informat-o pe Elena Udrea despre decizia sa de a candida ca independent la prezidenţiale şi de a demisiona din PMP.
Diaconescu a mai arătat că decizia sa de a candida independent a fost luată după ce unii colegi din PMP au iniţiat demersul de a schimba candidatul fără să-l informeze şi fără să aibă o discuţie preliminară cu el.
El a mai spus că va rămâne preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară şi că face apel la cei care au plecat din fundaţie să se întoarcă. Diaconescu a mai spus că va strânge semnăturile pentru candidatura sa ca independent, iar când le va pune pe masă va fi o surpriză.

Preda: Udrea face o eroare fatală

Vicepreşedintele PMP Cristian Preda susţine că ofensiva Elenei Udrea împotriva candidaturii lui Cristian Diaconescu la prezidenţiale, care ar putea fi urmată de o intrare a acesteia în cursa pentru Cotroceni, e o eroare ce se poate dovedi fatală şi pentru PMP, şi pentru Udrea, şi pentru Băsescu. Vicepreşedinte al PMP şi directorul politic al campaniei lui Cristian Diaconescu, Preda susţine că va plăti, mai întâi de toate, partidul fondat de Tomac, Papahagi, Ciuparu, Petrescu şi Baconschi. ”După 6 la sută la europene (în loc de un scor cu două cifre) şi un congres care, în loc să sudeze energiile, a îndepărtat sau marginalizat voci credibile, schimbarea lui Diaconescu va produce o divizare a sprijinului acordat de simpatizanţii PMP şi ai lui Băsescu pe 2 noiembrie. Într-adevăr, dacă e probabil ca militanţii să urmeze decizia dictată de preşedinta PMP, comportamentul simpatizanţilor nu va fi unitar. Ei vor vota pentru alţi doi candidaţi identificaţi cu Băsescu – Macovei, aliată de lungă durată, şi Diaconescu, care a primit sprijinul explicit al şefului statului pentru candidatură. Militanţii nu sunt mai mult de 30 de mii, simpatizanţii erau de zece ori mai mulţi la scrutinul pentru PE (când lista pe care am condus-o a obţinut 345 de mii de voturi)”, arată Cristian Preda. În opinia sa, va plăti, apoi, Elena Udrea, care ”nu are un profil de prezidenţiabil şi a cărei candidatură ar putea avea un efect pervers”. ”Ea speră ca duelul său verbal cu Victor Ponta să acopere vocile celorlalţi şi s-o califice în turul al doilea. Speranţa stângii e alta, şi anume ca fărâmiţarea voturilor de centru-dreapta să-l ajute pe Tăriceanu să intre în turul al doilea şi să joace rolul jucat de Vadim Tudor în 2000. Nu e exclus ca Udrea să fi picat în capcana întinsă de strategii stângii. Eu ştiu cel puţin unul care a jucat un rol important acum 14 ani şi care e la fel de activ (şi de deştept) şi acum", avertizează Preda.

Ioan Ficior îi lega pe deţinuţi de copac cu cătuşe, timp de mai multe ore

torţionarul a fost trimis, ieri, în judecată

Ioan Ficior va fi judecat pentru abuzurile "anarhice" pe care le-a comis la Colonia de muncă de la Periprava, el pedepsindu-i pe deţinuţi fie prin bătăi, fie legându-i de copac cu cătuşe timp de mai multe ore, potrivit Parchetului instanţei supreme. Procurorii au anunţat ieri că Ioan Ficior a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect denunţul formulat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Potrivit unor documente care au stat la baza rechizitoriului în cazul lui Ioan Ficior, care a condus Colonia de muncă de la Periprava în perioada 1958-1963, exista o tendinţă abuzivă de pedepsire a deţinuţilor cu maximul de pedeapsă, fără a se ţine cont de gravitatea faptelor. "Astfel de pedepse erau: bătăile, legarea de copac cu cătuşe timp de mai multe ore, la temperaturi de 20 de grade. Aceste documente sunt completate cu mărturiile foştilor deţinuţi, care amintesc de abuzurile la care au fost supuşi de către comandantul formaţiunii şi personalul din subordine", au scris procurorii în rechizitoriu.
Practic, organizarea şi funcţionarea regimului de exterminare, neputând fi reglementate prin acte oficiale, "depindeau de eficacitatea şi inventivitatea comandanţilor de penitenciare, dar şi de obedienţa acestora şi fidelitatea arătată faţă de partid", susţin procurorii.
Potrivit anchetatorilor, până în prezent, din documentele studiate a reieşit faptul că, între 1 august 1958 şi 1 noiembrie 1963, perioadă în care la conducerea coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior, au decedat 103 deţinuţi, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor.
Ioan Ficior este al doilea torţionar trimis în judecată, după ce în luna iunie a fost deferit justiţiei Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat.

Macovei: M-am gândit că semăn cu Nelson Mandela

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, care şi-a anunţat intenţia de a candida independent la prezidenţiale, crede că seamănă, "în multe feluri," cu liderul istoric sud-african Nelson Mandela, mai ales în privinţa respectării principiilor şi a sacrificiului intereselor personale "pentru ţară".
"M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu şi-a sacrificat principiile niciodată, care şi-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil şi care a făcut foarte mulţi ani de închisoare, s-a sacrificat, şi-a sacrificat interesele personale pentru ţară. Şi mă identific cu toate aceste lucruri", a spus Macovei, într-o emisiune a Digi 24. De asemenea, conform postului TV, Macovei a spus că a luat decizia de a candida la prezidenţiale pentru că niciun candiat de dreapta nu o convinge să-l voteze şi că vrea ca "toţi hoţii şi corupţii care fură din banul public să meargă la închisoare".

ANM: Ploile revin din 21 august

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (18 - 31 august) o vreme în general normală pentru această perioadă, ce va debuta cu temperaturi maxime în jurul valorii de 30 de grade Celsius. Ulterior, începând din 21 august, ploile revin la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi pe arii mai extinse în Banat, Crişana şi Maramureş, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În Moldova, media maximelor termice va creşte cu aproximativ 6 grade în primele zile ale perioadei de prognoză, atingând aproximativ 31 de grade pe 21 august, când vremea va fi călduroasă, după care temperaturile vor scădea, spre 24-25 de grade, în intervalul 22-25 august. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere de la 17 grade pe 22 august, spre 13 grade pe 25 august. O nouă încălzire va avea loc la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, după care, până la sfârşitul lunii, se va menţine un regim termic apropiat de cel normal pentru ultima decadă de august, cu medii ale temperaturilor maxime de 27-28 de grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa, în medie, în jurul valorii de 15 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine scăzută pe tot parcursul intervalului şi doar în jurul datei de 21 şi 26 august vor fi averse slabe, pe arii restrânse, cel mai probabil în nordul regiunii.

Primarul Timişoarei: Ţiganii să îşi manifeste tradiţiile în afara oraşului

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a făcut un apel către cetăţenii de etnie romă "să îşi manifeste tradiţiile în afara oraşului", referindu-se la nunţile organizate în fiecare vară, la care se blochează străzi, el afirmând totodată că amenzile pentru astfel de petreceri sunt "ridicole"."Eu nu am nimic cu nicio etnie, dar şi cetăţenii romi trebuie să înţeleagă că nu pot fi mai presus de lege. Pretenţiile lor, să facă o dată pe an ce îi taie capul, eu nu le pot tolera. Am cerut Poliţiei Locale, celei naţionale şi Jandarmeriei să îşi facă datoria. Nu au decât să facă orice evenimente doresc (romii - n.r.), de orice anvergură, nu au decât să îşi manifeste tradiţiile, dar să şi le manifeste în afara oraşului. Există locaţii în afara oraşului, nu au decât să le identifice", a declarat Nicolae Robu. Primarul a spus că amenzile pentru tulburarea liniştii publice în astfel de cazuri sunt derizorii. "Amenzile sunt derizorii, ridicole, numai că legea stabileşte până la ce nivel pot fi aceste amenzi. Nu poţi să fii dincolo de prevederile legale. Eu presupun că Poliţia s-a dus la limita superioară. Dacă nu a făcut aşa, e cazul să o facă. Mesajul meu e unul categoric: Stop parangheliilor care deranjează oraşul şi deranjează cetăţenii", a afirmat Robu.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Timiş, Mirela Drăghicioiu, a declarat că Poliţia a dat, în această vară, două amenzi pentru nerespectarea liniştii publice, în cazul a două nunţi de romi, de 200, respectiv, 500 de lei, şi a aplicat sancţiuni rutiere în cazul unor participanţi.

Sesiunea extraordinară a Senatului pe reducerea CAS, amânată

Conducerea Senatului a decis, ieri, să amâne cu o săptămână sesiunea extraordinară a acestui for pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie, a anunţat liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.
Sârbu a precizat că, în urma discuţiilor din Biroul permanent, ”era aproape imposibil ca şedinţa să fie convocată astăzi”, pentru că trebuiau trimise materialele la comisia de buget-finanţe şi convocat Ministerul de Finanţe.
În plus, liderul senatorilor PSD a mai declarat că s-a făcut o înţelegere şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, astfel că deputaţii vor avea sesiunea extraordinară marţea viitoare.
Parlamentarii ACL împreună cu parlamentari de la alte formaţiuni politice au depus semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, pe data de 18 august, respectiv pe 19 august pentru a se dezbate legea privind reducerea CAS.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii" şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL "îi mint pe români pentru a le lua voturile".

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
celmare, acum 1549 zile, 18 ore, 38 minute
Poate sa-l bata pe umerii,s-au in alta pate nde-i place!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.