Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Voiculescu se declară pregătit pentru puşcărie

Ziarul de Vrancea
4 aug 2014 517 vizualizări
"Dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu-i nicio problemă", a spus, ieri, fostul securist, după un nou termen în dosarul ICA n în încercarea de a prelungi procesul, avocaţii inculpaţilor au înaintat instanţei circa 40 de cereri privind noi expertize şi audieri

Dan Voiculescu a declarat, ieri, că dacă va fi condamnat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), îşi va lua hainele şi se va duce la închisoare. El a plecat, în jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat recursul în dosarul de corupţie. "Eu, să ştiţi, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu-i nicio problemă", a replicat Dan Voiculescu.
Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au reluat, ieri, dezbaterile în dosarul privatizării ICA. Avocaţii inclupaţilor au înaintat instanţei aproximativ 40 de cereri, în care solicită, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.
Acelaşi apărător a cerut trimiterea unor adrese către Curtea de Conturi, Agenţia Domeniile Statului (ADS) şi Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, Mateuţ doreşte să depună nişte fotografii şi materiale video revelatoare pentru modul în care arată Institutul de Cercetări Alimentare (ICA). Avocata Maria Vasii cere sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.

Testul cu poligraful şi vizionarea unei emisiuni TV

La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA. Avocatul lui Sandu Jean cere reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA. O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014. Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte.
Tot la termenul de ieri au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.
Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma privatizării ICA se ridică la peste 60 de milioane de euro.

BOR: Biserica dezaprobă confruntarea politică motivată religios

Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, menţionând că potrivit legilor României cultele religioase sunt factori ai păcii sociale, nu motive pentru învrăjbirea populaţiei. Potrivit unui comunicat transmis ieri de Biroul de Presă al Patriarhiei Române, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 au fost făcute, în ultimele zile, referiri nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale. "BOR cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi", precizează sursa citată.

Cum va fi împărţit viitorul an şcolar

Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei care a fost publicat în Monitorul Oficial. Calendarul anului şcolar următor este alcătuit similar celui din 2013-2014.
Conform calendarului, anul şcolar 2014-2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.
Anul şcolar 2014-2015 este structurat, ca şi cel în curs, pe două semestre. Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie - vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie - vineri, 30 ianuarie. În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie. Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.
Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 - 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!".

Diaconescu: Ponta să aleagă între calitatea de candidat şi cea de premier

Candidatul PMP la prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a declarat ieri că Victor Ponta trebuie să aleagă între calitatea de candidat şi cea de prim-ministru, considerând că "este inadmisibil să facă promisiuni profitând de ambiguitatea acestei calităţi". "Îi cer să aleagă între calitatea de candidat şi cea de prim-ministru. Este inadmisibil ca pe banii noştri să facă excursii în teritoriu cu nuanţă electorală, dar şi mai grav, este inadmisibil să facă promisiuni profitând de ambiguitatea acestei calităţi. Pe scurt, dacă doreşte să fie candidat la Preşedinţie, să demisioneze din funcţia de prim-ministru acum", a afirmat Diaconescu după şedinţa Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară (PMP). El a susţinut că premierul Victor Ponta a participat duminică la manifestările din judeţul Harghita "în speranţa obţinerii voturilor secuilor". "Printr-o prezenţă de la cel mai înalt nivel administrativ al statului român, în încercarea stângace de a obţine voturi, dânsul (n.r. — Victor Ponta) a făcut o gafă extraordinară. (...) Sunt convins că cei care au participat la acest eveniment nu se lasă păcăliţi, deoarece, dacă raţiunile electorale îi vor cere, domnul Ponta va nega şi acest semnal pe care îl doreşte a fi, de conciliere către minoritatea maghiară", a spus Diaconescu. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu a spus că aceia care se referă la separarea credinţelor în România, să lase la o parte aspiraţiile politice şi "să nu se amestece în zona credinţei fiecăruia". "Să fie deosebit de atenţi în a nu jigni şi a nu insulta credinţa fiecăruia, pentru că şi protestanţii, şi ortodocşii, şi catolicii sunt toţi creştini", a mai precizat Diaconescu.

Vreme călduroasă în următoarele două săptămani

Meteorologii estimează, pentru intervalul 4 - 17 august, o vreme, în general, călduroasă, cu temperaturi ce pot atinge valori maxime medii de 34 de grade Celsius, mai ales în sudul ţării.
În prima zi a intervalului va fi caniculă, în Moldova, în special în sudul şi estul regiunii, apoi temperatura va marca o uşoară scădere, vremea continuând însă să fie călduroasă până în jurul datei de 14 august, cu valori medii ale maximelor între 30 şi 32 de grade. Spre finalul intervalului, atât maximele, cât şi minimele termice vor înregistra o scădere de aproximativ 2 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în zilele de 8 şi 12 august, în timp ce, în restul intervalului, acestea vor fi posibile pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal.

Se strang semnături pentru demiterea primarului Iaşului

Liderul PDL Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii vor începe strângerea a 45.000 de semnături de la ieşeni, pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului municipiului, Gheorghe Nichita. "PDL iniţiază procedura de demitere prin referendum a primarului. Timp de zece ani, Nichita şi-a arătat incompetenţa. Amintim doar îndatorarea publică pe un sfert de secol cu 375 de milioane euro, ceea ce conduce la o datorie de 1.339 euro pentru fiecare ieşean până în anul 2031. Au fost falimentate societăţi municipale, precum RATP şi CET, de unde a rezultat prejudicierea bugetului de stat. De asemenea, asfaltările în oraş s-au făcut de mântuială, deşi a fost luat un împrumut extern de 50 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, au fost tăiaţi teii de pe bulevardul central al oraşului", a afirmat Dragomir Tomaşeschi. El a spus că referendumul poate fi organizat dacă vor fi strânse semnături de la 25 la sută din cetăţenii Iaşiului înscrişi în listele electorale. "Asta înseamnă că sunt necesare 45.000 de semnături", a spus Dragomir Tomaşeschi, adăugând că referendumul ar putea fi organizat la începutul anului viitor, când intră în vigoare prevederea cu scăderea pragului de prezenţă la referendum, de la 50 la sută la 30 la sută. "Vom miza şi pe sprijinul PNL în acest demers", a spus liderul filialei municipale a PDL Iaşi.
Gheorghe Nichita se află la cel de-al treilea mandat de primar, el fiind ales în această funcţie în anul 2004.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.