Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cu jumătate de gură, Ponta recunoaşte că a plagiat

Ziarul de Vrancea
24 iul 2014 510 vizualizări
Premierul Ponta a lăsat ieri de înţeles că îşi asumă plagiatul lucrării de doctorat, dar este o "greşeală veche", pentru care a plătit politic şi moral.

El a spus că, din punct de vedere instituţional, a fost absolvit, printr-o decizie a instanţei supreme, de acuzaţia de plagiat, iar din punct de vedere moral a plătit, inclusiv preţul politic, pentru o greşeală din urmă cu 16 ani. Ponta a arătat că în privinţa acuzaţiilor de plagiat poate vorbi despre două aspecte, respectiv instituţional şi personal. "Cea instituţională este următoarea: cei care mă acuză de acest lucru sunt în acelaşi timp cei care vorbesc despre statul de drept şi despre cât de importantă este decizia. Eu am o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care mă absolvă de această acuzaţie. Mai mult decât atât nu pot decât să mă duc, nu ştiu, la Tribunalul de la Haga. Deci, strict instituţional acesta este răspunsul meu", a spus Ponta la Adevărul Live. El a adăugat că, în plan personal, a plătit politic pentru o greşeală veche. "Al doilea răspuns, care e cu caracter personal: sunt acuzat de ceva ce am făcut rău, am greşit în urmă cu 16 ani. Dacă omoram pe cineva, după 16 ani cred că eram pus în libertate. Cred că am plătit preţul politic, moral. M-a afectat foarte tare, aş minţi să spun că nu m-a afectat tot acest scandal şi acuzaţia aceasta repetată. Am o întrebare: cam câte zeci de ani trebuie să plătesc pentru ceva ce, sigur, justiţia a zis că sunt nevinovat, dar o parte a opiniei publice mă consideră vinovat ?", a întrebat Ponta.
În luna martie, instanţa supremă a decis că Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, după o contestaţie formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru. Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

"Voi candida la Preşedinţie"

Pe de altă parte, premierul a anunţat, ieri, în premieră, că va candida la alegerile prezidenţiale din acest an. "Voi candida. Asta este ceea ce voi cere pe 29, marţi, în cadrul structurii PSD, pentru că am deja sprijinul oficializat al Partidului Conservator şi al UNPR, voi cere sprijinul pentru candidatură, după care în septembrie avem nevoie de un congres", a spus Ponta. El a precizat că cel mai dificil contracandidat al său ar fi fost Crin Antonescu, decizia PNL de nominalizare a lui Klaus Iohannis drept prezidenţiabil luându-i "o piatră de pe inimă".
La începutul lunii iulie, la Orăştie, unde a fost organizată o şedinţă informală a CExN al PSD, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii cu care a discutat doresc ca Victor Ponta să candideze la prezidenţiale, fără a mai organiza alegeri interne în partid pentru desemnarea candidatului.

Suspectul triplului asasinat din Constanţa, fusese eliberat condiţionat recent

Un tanăr de 21 de ani a fost reţinut ieri de poliţişti, el fiind suspectat că şi-a hăcuit bunica, mătuşa şi un văr n bărbatul a fost eliberat din închisoare săptămana trecută

Posibilul autor al triplului asasinat de la Constanţa fusese eliberat condiţionat din penitenciar în urmă cu unsprezece zile, iar victimele sunt bunica, mătuşa şi un văr al acestuia. Surse din rândul anchetatorilor spun că tânărul, în vârstă de 21 de ani, a fost eliberat condiţionat din penitenciarul de la Galaţi în 14 iulie, el fiind condamnat la trei ani de închisoare pentru o tâlhărie. Conform surselor citate, există informaţii că tânărul a fost consumator de droguri şi a fost tratat în trecut pentru afecţiuni psihice. Anchetatorii mai spun că la acest moment nu se cunoaşte cu exactitate mobilul crimelor, dar sunt luate în calcul mai multe variante. Tânărul ar fi mers acasă, unde locuia şi bunica lui, şi i-ar fi cerut acesteia bani, ştiind că bătrâna primise pensia. "Ştim că între suspect, mama şi bunica sa exista o stare tensionată, cu multe certuri. Se poate ca acesta să-i fi cerut bunicii bani, ştiind că primise pensia. Femeia nu a vrut să-i dea şi aşa a pornit totul. Primele indicii arată că bunica ar fi fost prima omorâtă, cu o lovitură în zona inimii, iar ultimul vărul suspectului. Cu acesta s-a luptat mai mult, date fiind rănile de pe corp. Suspectul locuia la adresa respectivă cu mama şi bunica sa. Cealaltă femeie omorâtă era soră cu mama suspectului, iar tânărul era un verişor", au declarat sursele citate, care au precizat că în casă a fost găsită o sumă de bani, care ar putea proveni din pensia femeii.

Bătut de mamă şi bunică în public

Anchetatorii mai afirmă că tânărul, Ştefan Alexandru Stoica, a avut o copilărie grea, cu bătăi repetate, iar crimele comise par a fi urmare a acestor tensiuni acumulate. "Trupurile victimelor au multiple urme de lovituri, erau practic hăcuite. Urmează ca necropsia să stabilească numărul exact de lovituri primite de fiecare victimă. Acest aspect indică un dezechilibru al autorului. Se pare că mama acestuia şi poate şi bunica îl băteau în copilărie, chiar în faţa amicilor şi colegilor de şcoală, şi de aici s-a acumulat frustrare. El a fost un tânăr izolat şi singuratic, care căuta să işte scandal, iar în timp a devenit foarte violent", mai spun anchetatorii. Ştefan Alexandru Stoica a dispărut după comiterea crimelor, fiind prins de poliţişti ieri dimineaţă, după aproximativ 12 ore de căutări. El a fost găsit în comuna Cumpăna, pe o bancă, în faţa casei în care locuieşte un fost coleg al acestuia din penitenciar. Până aseară, el nu şi-a recunoscut faptele.
Crimele au fost comise miercuri seară, într-o locuinţă situată în cartierului Km. 5 din Constanţa, victimele fiind descoperite de o rudă care a anunţat apoi Poliţia. Victimele erau pline de sânge şi se aflau pe o canapea, iar lângă acestea au fost găsite un cuţit de bucătărie şi un ciocan, cel mai probabil armele crimei.
Oamenii legii au identificat victimele ca fiiind o bătrână de 81 de ani, proprietara casei, fiica acesteia, de 57 de ani, şi un nepot al celor două, în vârstă de 19 ani. Iniţial, s-a crezut că este vorba despre un dublu asasinat comis de tânărul de 19 ani, care apoi s-a sinucis. Ulterior, după mai multe ore de cercetări, poliţiştii au stabilit că asasinul ar fi un alt nepot al femeilor, Ştefan Alexandru Stoica.

Miki Şpagă, audiat într-un dosar de corupţie

Senatorul Şerban Mihăilescu, fost şef al Secretariatului General al Guvernului, a venit ieri la DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul de corupţie privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro. Mai cunoscut sub porecla de Miki Şpagă, Mihăilescu nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.
În acest dosar au mai fost audiaţi ca martori actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, Eugen Bejinariu, fost şef al SGG, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, Ioan Cordoş, fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor, Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România, şi Corina Dumitrescu, membru CSM şi fostă angajată a Ministerului Justiţiei.
În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu.

Jurnalistul Andrei Bădin, urmărit penal pentru luare de mită

Prezentatorul Andrei Bădin, de la postul de televiziune B1, este urmărit penal pentru luare de mită, după ce, în august 2013, ar fi primit 5.000 de lei pentru a nu continua o campanie de presă care o viza pe Rovana Plumb, atunci ministru al Mediului. B1 TV a anunţat, ieri, că a decis să suspende atât apariţia acestuia în emisiunile televiziunii, cât şi implicarea sa în deciziile editoriale.
Andrei Bădin este urmărit penal pentru luare de mită în dosarul în care fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat că făcea trafic de influenţă de la biroul premierului Victor Ponta, au declarat surse judiciare pentru Gândul. Ajuns în arest preventiv pentru corupţie, Duicu a susţinut în faţa procurorilor DNA că i-ar fi dat bani prezentatorului TV Andrei Bădin pentru a nu face o emisiune despre ministrul Rovana Plumb. În dosar sunt interceptări în cauză. Andrei Bădin este prezentator la B1 Tv şi în trecut a activat şi în cadrul Antena 3, televiziune parte a trustului Intact fondat de Dan Voiculescu.


Italienii cer judecarea în ţară a militarilor americani acuzaţi de violarea unei românce

Mai mulţi politicieni italieni, inclusiv o eurodeputată, cer ca cei doi militari americani acuzaţi de violarea unei românce să fie judecaţi în Italia, considerând inacceptabilă solicitarea americană ca cei doi să fie transferaţi în Statele Unite. "Nu cred că este admisibilă solicitarea armatei americane de a-i judeca în ţara lor pe cei doi militari care au violat şi bătut o femeie însărcinată, mai ales că unul dintre suspecţi a fost anchetat şi pentru violarea unei minore", afirmă eurodeputata Alessandra Moretti. "Nu se poate înţelege argumentaţia pentru care un militar acuzat de o infracţiune gravă ar trebui să se sustragă justiţiei italiene", a adăugat Moretti.
La rândul său, deputata Daniela Sbrollini a adresat o interpelare ministrului italian al Justiţiei, Andrea Orlando. "În conformitate cu Tratatul de la Londra din 1951, dacă un militar american comite un delict pe teritoriul italian, procesul ar trebui să aibă loc în Italia, eventual la Vicenza", a precizat Daniela Sbrolini.
Doi militari americani staţionaţi la o bază din nordul Italiei sunt acuzaţi de violarea unei românce prezentată drept prostituată, cazul stârnind tensiuni diplomatice între Roma şi Washington, în contextul în care justiţia americană solicită repatrierea celor doi. Cei doi militari americani - Gray Gerelle Lamarcus şi Edil Mc Cough (amândoi în vârstă de 21 de ani) - sunt staţionaţi la baza militară Del Din, situată în apropierea oraşului Vicenza (regiunea Veneto, nordul Italiei). Conform Il Giornale di Vicenza, unul dintre cei doi militari a încercat să se sinucidă după comiterea agresiunii, fiind internat în prezent. De altfel, unul dintre cei doi militari este suspectat de violarea unei minore, tot în Italia, în toamna anului trecut.
Potrivit site-ului TGcom24.it, agresiunea a avut loc la jumătatea lunii iulie. Românca în vârstă de 24 de ani, care s-ar fi prostituat, a fost abordată de cei doi militari americani, a fost urcată într-o maşină, dusă pe un câmp, unde a fost bătută, violată şi abandonată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
r&r, acum 1575 zile, 16 ore, 8 minute, 21 secunde
Te poţi supăra pe cineva care nu-şi valorifică în mod inteligent calităţile, sau care nu-şi cunoaşte limitele, ori nu-şi domină slăbiciunile. Dar nu te poţi supăra pe un ins încă citeste integral
riff raff, acum 1575 zile, 16 ore, 22 minute, 8 secunde
Te poţi supăra pe cineva care nu-şi valorifică în mod inteligent calităţile, sau care nu-şi cunoaşte limitele, ori nu-şi domină slăbiciunile. Dar nu te poţi supăra pe un ins încă citeste integral
riff raff, acum 1575 zile, 16 ore, 24 minute, 34 secunde
Te poţi supăra pe cineva care nu-şi valorifică în mod inteligent calităţile, sau care nu-şi cunoaşte limitele, ori nu-şi domină slăbiciunile. Dar nu te poţi supăra pe un ins încă citeste integral
danb, acum 1575 zile, 17 ore, 49 minute, 4 secunde
Problema nu este Ponta si-a ispasit pedeapsa sau nu, ci daca orice hot reabilitat este numai bun de presedinte ? Sigur, sistemul juridc asta face , reeduca infractorii si ii reda societatii dupa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.