Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Baconschi: "Mi s-au cerut 100.000 de euro pentru locul trei pe lista PMP"

Ziarul de Vrancea
8 iul 2014 739 vizualizări
Fostul membru fondator al Mişcării Populare şi-a povestit, ieri, umilinţele prin care a trecut în scurta sa cariera politică n Adrian Papahagi şi-a anunţat şi el demisia din PMP, partid "confiscat" de Elena Udrea

Teodor Baconschi susţine că i s-au cerut, "cu scandaluri şi insulte", 100.000 de euro pentru a fi "tolerat" pe locul trei, considerat eligibil, pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare, el spunând că nu avea de unde să dea aceşti bani. El şi-a povestit, ieri, pe pagina de Facebook, aventura politică din PDL şi PMP. "În 2012, am dorit să candidez la Bucureşti (de unde sunt) sau într-un colegiu de diaspora (unde mă ştiau bine românii, după ani de lucru în favoarea comunităţilor noastre din Italia, Portugalia şi Franţa). Am fost însă refuzat şi trimis să candidez la Iaşi. Am intrat în bătălie în ultima clipă, într-un oraş necunoscut mie, dar dominat 100% de PSD şi PNL. După o lună de campanie grea, fără bani, dar activă mediatic şi pe toate străzile cartierelor muncitoreşti din colegiu, unde am discutat cu mii de oameni (furioşi pe PDL şi fani Antena 3) am primit aproape 10.000 de voturi, adică 21%, cu 5 procente peste media naţională a ARD. Mi-au lipsit circa 1000 de voturi pentru a intra în Senat", scrie Baconschi.
El menţionează că următoarea bătălie a fost tot în PDL, unde a susţinut moţiunea Monicăi Macovei, la congresul respectiv ”reformiştii” pierzând după ce au obţinut doar 5% din voturi. ”În preziua analizării în BPN al PDL a propunerii de excludere a mea din partid, am socotit că e normal să demisionez”, precizează Baconschi.

"Lovituri interne, nedreptăţi, abuzuri, umilinţe"

Teodor Baconschi arată că a continuat însă lupta politică, în calitate de membru fondator al PMP: un "partid altfel", partidul aşteptat de cel puţin 15% din români. ”Am alergat cu Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Marian Preda, Daniel Funeriu şi alţii prin toată ţara, făcând chetă pentru plinurile de benzină", îşi aminteşte el. Baconschi spune că şi-a dorit să câştige un mandat de eurodeputat, fiind convins că experienţa şi CV-ul său l-ar ajuta să reprezinte eficient şi onorabil România. "Nu a fost să fie: plasat pe locul trei (pentru că primele două locuri au fost practic rezervate prin dictat), am ratat şi acest obiectiv", adaugă el. Teodor Baconschi continuă: ”În acest rezumat nu intră mii de detalii: lovituri interne, nedreptăţi, abuzuri, umilinţe. Nu intră nici tensiunile din PMP, după ce Florin Popescu ieşise - la un prim scrutin intern - cap de listă, sau pentru cei 100.000 de euro care mi-au fost ceruţi, cu scandaluri şi insulte, pentru a fi «tolerat» pe locul 3 (considerat eligibil): evident, nu aveam de unde să «scot» o asemenea sumă... Nu intră nici sutele de mii de înjurături primite de la cetăţenii care, pe bună dreptate iritaţi, m-au judecat «la pachet» cu toată «clasa politică», dominată, cum ştim, de figuri agramate şi/sau interlope”. El a precizat, ulterior, că li s-a cerut candidaţilor PMP la europarlamentare să obţină sponsorizări legale pentru a finanţa campania, "nu să vină cu geanta la cineva". În replică, europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a declarat ieri că locurile pe listele PMP pentru europarlamentare "nu au fost dictate" aşa cum susţine Baconschi şi că "nu a existat nicio condiţionare între vreo contribuţie financiară şi locul de europarlamentar".
Teodor Baconschi a demisionat recent din PMP. El a fost pe locul trei pe lista PMP pentru europarlamentare, însă partidul a obţinut doar două mandate de eurodeputaţi.

Papahagi a demisionat din PMP: Udrea, un produs politic periculos

Adrian Papahagi a demisionat şi el, ieri, din PMP, el susţinând că preşedintele partidului, Elena Udrea, este ”un produs periculos al noii generaţii de politicieni”. ”Îmi pare rău de fiecare clipă, fiecare efort, fiecare naivitate îngropate în proiectul PMP, confiscat de Elena Udrea. O consider pe Elena Udrea un produs periculos al noii generaţii de politicieni; nu văd nicio diferenţă morală, politică sau mediatică între ea şi Victor Ponta. Regret nesfârşit eşecul proiectului iniţial al PMP: am fost cinstit atunci când am bătut ţara şi televiziunile, spunându-le oamenilor că e un partid altfel. Când n-am mai crezut acest lucru, n-am minţit", a scris Papahagi pe pagina sa de Facebook. ”Adio, PMP!”, mai scrie Papahagi.
Imediat după congresul PMP în care Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al partidului, Teodor Baconschi a demisionat din formaţiune. Referindu-se la demisia lui Baconschi, Papahagi spunea atunci: "Eu, fiind mai tânăr, mai rabd o vreme. Mă întreb, arghezian: «dar, Doamne, până când?»".

Medic: Celulele stem, o afacere de miliarde, fără niciun vindecat

n concluzia îi aparţine academicianul Laurenţiu M. Popescu, directorul institutului "Victor Babeş"

Terapia cu celule stem este o afacere de peste şapte miliarde de dolari, din care 3,6 miliarde investiţi în cercetare şi 3,7 miliarde în terapie, dar în care, până acum, nu avem niciun singur pacient vindecat, a declarat ieri academicianul Laurenţiu M. Popescu, directorul institutului "Victor Babeş".
"Cum s-ar putea repara sau regenera asemenea organe, cum ar fi creierul, nervii, inima, ficatul, plămânii. Toată lumea ştie că este o excitaţie internaţională în legătura cu folosirea celulelor stem. Dar, ca să fiu foarte sincer, nimeni nu ştie destinaţia lor medicală. Mie îmi place să spun că avem de-a face cu o dogmă. Orice reparare se face cu celule stem. Numai că sute, ca să nu spun mii de studii, inclusiv trialuri clinice făcute de cele mai înalte foruri, cele mai prestigioase facultăţi, demonstrează că suntem departe de a face terapie cu celule stem. Suntem între speranţă şi incertitudine. S-au alocat 3,6 miliarde de dolari în cercetare şi 3,7 miliarde de dolari pentru terapia cu celule stem (la nivel mondial - n.r.). Este, deci, o afacere de peste şapte miliarde de dolari. Aş vrea să-mi arate şi mie cineva o persoană cu fractură de coloană sau infarct care a fost vindecată cu celule stem. Una singură", a spus academicianul. El susţine că injectarea de celule stem pure nu va rezolva niciodată nicio boală şi pledează pentru folosirea tandemului celule stem - telocite. "În problema restaurării, regenerării, indiferent despre ce tip de ţesut este vorba, trebuie renunţat la această dogmă - celule stem pure. Injectarea de celule stem pure, îmi iau răspunderea în faţa dumneavoastră să spun, nu va rezolva niciodată nicio boală. Pentru că celulele stem trăiesc în organismul uman sau animal în nişte spaţii, în nişte camere speciale, unde ele au un mediu ambiant extrem de complicat, sunt înconjurate, învăluite de telocite, de asemenea, de proteinele din spaţiul extracelular, au contact cu vasele sanguine şi primesc informaţii nervoase. Ce vrem noi să facem? Smulgem o celulă stem de undeva, o purificăm şi o injectăm şi cerem acelei celule să ştie unde să se ducă. Dar ea nu are nicio informaţie ca să găsească locul unde trebuie să se ducă. Apoi, ea trebuie să primească un semnal prin care să se dividă într-o celulă a organului respectiv şi o nouă celulă stem", a explicat Laurenţiu M. Popescu, precizând că celulele stem nu trebuie să mai fie considerate "actori de Hollywood" care rezolvă orice.

Mazăre are interzis la "păsăret"

Campania "Mamaia Style" are elemente cu conţinut sexist, misogin şi discriminatoriu ce trebuie eliminate, potrivit CNCD, care a sancţionat cu avertisment Asociaţia Litoral-Delta Dunării, ce a realizat materialele, şi pe primarul Constanţei Radu Mazăre. Membrii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au hotărât că sunt anumite elemente în campanie care au "un conţinut sexist, misogin şi discriminatoriu" şi care "creează o atmosferă degradantă şi umilitoare" în ceea ce priveşte femeile.
Totodată, ei au mai stabilit că declaraţiile făcute de primarul Radu Mazăre cu ocazia lansării campaniei depăşesc limitele libertăţii de exprimare şi sunt la rândul lor discriminatorii. Asociaţia trebuie totodată să elimine elementele discriminatorii din campanie, însă reprezentanţii acesteia au prezentat deja, la audierile de la CNCD, propuneri de modificări care sunt în limita legii.
Mai multe organizaţii nonguvernamentale asociate în cadrul Coaliţiei pentru Egalitate de Gen au depus, la începutul lunii iunie, o sesizare la CNCD în care au reclamat campania de promovare a staţiunii Mamaia - "Mamaia Style" - întrucât "conţine imagini cu caracter misogin şi incită la hărţuirea femeilor". "Campania «Mamaia Style» promovează sexismul şi un tratament injust şi degradant cu privire la femei, prin sexualizare excesivă şi obiectificare, iar unul din layout-urile campaniei, cel intitulat «Bird Wathcing», incită la hărţuire sexuală şi la alte comportamente agresive (verbale, psihice, fizice) din partea bărbaţilor faţă de femei", se arăta în sesizare. "Domnişoarele trebuiesc vânate, sunt nişte gazele care trebuiesc vânate. Avem «Bird watching», pot veni spre zona Vadu oameni mai în etate să se uite cu binoclul după păsăretul de acolo sau mai tinerei să se uite şi ei după păsările de pe plajă", a afirmat Radu Mazăre la lansarea campaniei.

Constantin Istrate, al patrulea torţionar dat pe mana procurorilor

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale în cazul lui Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla.
Potrivit IICCMER, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate în executarea pedepsei un regim de detenţie inuman care depăşea ca duritate limitele prevăzute de regulamentul penitenciarului. Regimul de detenţie aplicat de Istrate preuspunea lipsa hranei, a medicamentelor şi îngrijirii medicale şi abuzuri care au dus la un număr mare de decese.
Mai mulţi foşti deţinuţi de la Penitenciarul Gherla, condus la sfârşitul anilor '50 de torţionarul Istrate, au povestit despre chinurile îndurate atunci, amintind de bătăile cu ciocanul în tălpi şi de prizonieri care au fost omorâţi.
Potrivit IICMER, Istrate a fost descris de foştii deţinuţi politici drept unul dintre cei mai cruzi torţionari din penitenciarele comuniste, prin duritatea regimului de detenţie aplicat, făcându-se vinovat de decesul a 217 deţinuţi, din care 216 la Penitenciarul Gherla. Este cunoscut ca fiind torţionarul lui Paul Goma şi a lui Octav Bjoza.

S-a defectat cravata din dosarul Bercea

Avocatul lui Mircea Băsescu a declarat ieri, la ieşirea de la DNA, că expertiza în cazul înregistrărilor audio-video făcute de Florin Anghel este gata, dar cravata cu care s-ar fi făcut înregistrările nu a putut fi expertizată, pentru că nu funcţiona. Avocatul a arătat că din obiectele depuse de familia Anghel pentru expertiză, erau funcţionale doar ceasul şi două stickuri de memorie, dar cu acestea nu s-a făcut nicio înregistrare. Taşcă a precizat că, în opinia sa, la acest moment expertiza este neclară.
Nelu Taşcă a confirmat faptul că anchetatorii au pus sechestru pe averea lui Mircea Băsescu, precizând că este vorba de o casă şi un teren.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că procurorii anticorupţie fac noi acte de procedură în dosarul în care fratele preşedintelui Traian Băsescu este cercetat pentru trafic de influenţă.
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.
Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a dispus arestarea a arătat, în motivare, că înregistrările în care apar Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, puse la dispoziţie procurorilor de familia lui Bercea Mondial, sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, şi pot reprezenta mijloace de probă în dosar.

Cererea lui Voiculescu de strămutare a dosarului ICA,  judecată vineri

Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se judecă vineri, după ce instanţa supremă a admis cererea de preschimbare a termenului care fusese stabilit la 24 septembrie.
Avocaţii lui Dan Voiculescu au formulat cererea de strămutare a dosarului ICA după ce, la termenul din 1 iulie al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, au sesizat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial. Atunci, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea fostului securist.
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Trei angajaţi Tarom, reţinuţi pentru furt din bagaje

Trei angajaţi ai Tarom au fost reţinuţi pe motiv că ar fi furat haine, încălţăminte, aparatură IT, cosmetice şi mâncare din bagajele depuse la Biroul Bagaje Pierdute, potrivit unor surse din Poliţie. "La data de 7 iulie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti - Serviciul de Poliţie Transporturi Aeriene Henri Coandă au reţinut trei persoane, un bărbat şi două femei, bănuite de furt calificat", se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română. Potrivit anchetatorilor, în perioada 18 - 23 iunie, cei trei ar fi comis patru furturi după ce au deschis mai multe bagaje depuse la Biroul Bagaje Pierdute, de unde au furat haine, încălţăminte, aparatură IT, cosmetice, mâncare şi chiar detergenţi, după care au înfăşurat din nou bagajele în benzile transportoare.
Valoarea prejudiciului a fost stabilită la aproximativ 8.000 de lei.

Un "ferm" opozant al Guvernului a trecut la guvernare

Deputatul Aurel Niculae, care în martie trecea de la PNL la PMP, s-a înscris în UNPR. Anunţul trecerii deputatului Aurel Niculae la UNPR a fost făcut ieri de Uniune, într-un comunicat. Conform sursei citate, Niculae s-a înscris vineri în UNPR.
În 21 martie, PMP anunţa trecerea deputatului Aurel Niculae de la PNL la PMP, acesta declarând că a plecat "către partidul care se opune cu cea mai mare fermitate actualei guvernări".
Aurel Niculae a fost ales deputat într-un colegiu din judeţul Călăraşi şi este membru în Comisia pentru politică economică a Camerei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3572 zile, 5 ore, 6 minute, 16 secunde
Pentru a putea aprecia corect spusele domnului Baconschi dansul ar trebui sa publice si sumele pe care le-a incasat de cand este basist si numai pentru ca era basist.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.