Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Media exit-poll-urilor prezentate de televiziuni Alegeri europarlamentare: Stanga – 46%, Dreapta – 42%

Ziarul de Vrancea
25 mai 2014 502 vizualizări
Exit poll-urile comandate de 5 televiziuni arată că PSD şi aliaţii au caştigat alegerile europarlamentare (estimări între 41 % şi 43%). Pe locul doi se clasează liberalii (estimări între 13,3 % şi 15 %), urmaţi de PDL. PMP, partidul sprijinit de Traian Băsescu, are un rezultat estimat între 6% şi 7%. Rezultatele preliminare arată că UDMR şi Mircea Diaconu (independent) au trecut pragul electoral, iar Forţa Civică (partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu) a ratat intrarea în Parlamentul European.

Astfel, ca o medie a celor 5 exit-polluri, partidele de dreapta au obţinut în total circa 42% din sufragii: PNL – 14%, PDL – 11%, UDMR (la prezidenţiale maghiarii votează tradiţional împotriva candidatului PSD) – 7%, PMP – 7%, Forţa Civică - 3%. De partea cealaltă, voturile obţinute de Mircea Diaconu (circa 4%) pot fi adăugate la rezultatul obţinut de PSD, actorul fiind susţinut masiv de televiziunile majorităţii aflate la guvernare.
Reacţiile liderilor politici nu au întarziat să apară, fiecare privind "partea plină paharului". Liderul PSD Liviu Dragnea a salutat victoria obţinută de social-democraţi. "PSD a obţinut cel mai bun scor din istoria sa. Este o lecţie bună pentru PNL, e eşecul lui Crin, categoric", a spus Dragnea.
"Suntem cel mai important partid de Opoziţie. E nevoie stringentă să ne unim într-un proiect să caştigăm preşedinţia României. PMP a fost principala ţintă a PSD", a declarat Elena Udrea. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, cel care a anunţat în urmă cu două luni că va demisiona de la conducerea partidului în cazul în care liberalii vor obţine sub 20%, a evitat să se pronunţe pe marginea exit-poll-urilor. "Despre rezultate vom vorbi în curand, după ce vom face o analiză", a spus liberalul.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, aseară, că doreşte să mulţumească în primul rând militanţilor care au crezut în acest partid "lovit şi din interior şi din afară", care a dus în aceste luni bătălia pe mai multe fronturi. "Îi rog să aibă răbdare, să rămână în secţiile de votare, pentru a termina cat mai repede numărătoarea paralelă", a spus Blaga, precizând că declaraţii se vor face după finalizarea numărătorii paralele.

Coadă la urne în Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia română au stat la coadă, ieri, la Ambasada României de la Chişinău. De precizat că pe listele partidelor româneşti pentru europarlamentare s-au aflat şi 11 candidaţi moldoveni. Candidaţii născuţi în Republica Moldova sunt Veaceslav Şaramet (Alianţa PSD-UNPR-PC), Ana Guţu (PNL), Alexadru Leşco şi Mircea Lupan (PMP), Victor Ciumac (Noua Republică), Lucia Kurduza (PNŢCD), Gheorghe Triboi şi Alexandru Strâmbeanu (Forţa Civică), Alecu Reniţă, Andrei Dumbrăveanu (Partidul Verde). Faţă de alegerile europarlamentare din 2009, când în Republica Moldova au fost organizate 4 secţii de vot, toate la Chişinău, pentru scrutinul de ieri numărul a fost dublat.
O coadă ceva mai mică s-a format, după ora 12.00, şi la Ambasada de la Paris. "Nu este ceva exagerat. Românii au ieşit de la slujbă, de aceea s-au adunat câteva zeci de persoane. Probabil că aceasta e o perioadă de vârf. Până acum, lucrurile au decurs normal", au precizat surse diplomatice.
În schimb, în Spania, unde trăieşte una dintre cele mai importante comunităţi de români, interesul a fost ceva mai scăzut. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în Italia, unde mai mulţi români au ales să voteze candidaţi locali. "N-am văzut printre români o dorinţă atât de puternică de a participa", a precizat un român care trăieşte în Roma.
Un număr de 49.053 cetăţeni români au fost radiaţi din listele electorale permanente din România, întrucât şi-au exprimat dorinţa pentru a vota pentru formaţiuni din alte state membre ale UE.

Antonescu acuză "furturi" la urne

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, comentând o decizie a BEC privind listele suplimentare, că aceasta s-ar traduce în "liber la furat, băieţi", exprimându-şi nedumerirea de ce aceste documente nu pot fi copiate de reprezentanţii partidelor politice. "Totul decurge normal, cu excepţia listelor suplimentare, cu excepţia autobuzelor cu pasageri şi cu excepţia faptului, care nu mi se pare absolut deloc normal, că BEC a decis că nu se fac cunoscute listele suplimentare. Nu vreau să zic vorbă mare, dar asta mi se pare un fel de «liber la furat, băieţi». Nu am acuzat niciun partid că face asta, însă în momentul în care sunt atât de multe autobuze şi atât de multe liste suplimentare, nu văd de ce ele nu trebuie cunoscute, pentru ca eventual să se poată face o verificare", a declarat liderul PNL.

Băsescu şi Ponta, aplaudaţi şi fluieraţi

Preşedintele Traian Băsescu a fost aplaudat, ieri, de un grup de simpatizanţi, la ieşirea din secţia de votare, el fiind însă şi huiduit de un alt grup de persoane. În timp ce se îndrepta spre maşină, şeful statului a fost întrebat cum comentează aceste proteste, Traian Băsescu declarând că se aştepta să fie primit şi cu huiduieli şi că şi-a asumat acest lucru.
De un tratament similar, cu aplauze şi fluierături, s-a bucurat şi premierul Victor Ponta după ce a ieşit de la urne.

Ce spun exit-poll-urile

Exit poll TVR / CURS - Avangarde: Caştigător este PSD (41.01 %), urmat de PNL (14,92 %), PDL (11,82 %), UDMR (7,1 %), PMP (6,7 %) Mircea Diaconu (5,91 %)
Exit poll Digi 24 / IRES: Caştigător este PSD (41%), urmat de PNL (14%), PDL (10%), PMP (6%), UDMR (7%), Mircea Diaconu - 5%, PPDD (4%), Forţa Civică (3%)
Exit poll România TV / CSCI: Caştigător este PSD (43 %), urmat de PNL (14 %), PDL (12 %), PMP (7 %), UDMR (6 %), Mircea Diaconu (4 %)
Exit poll Antena 3 / Operations Research: Caştigător este PSD (42,4%), urmat de PNL (13,3%), PDL (11,5%), PMP (6,3%), UDMR (6,2%), Mircea Diaconu (4,3%), PP-DD (4,2%) şi Forţa Civică (3,3%)
Exit poll Realitatea TV / GeoPol: Caştigător este PSD (41.5 %), urmat de PNL (16 %), PDL (13 %), PMP (8 %), UDMR: 6%, Mircea Diaconu 4%

Pricopie: Profesorii universitari vor preda şi după vârsta de 65 de ani

Ministerul Educaţiei Naţionale ar urma să le permită profesorilor universitari să predea şi după împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani, în urma unor modificări legislative care vor fi adoptate "cât de curând posibil", potrivit ministrului Remus Pricopie. "A fost o mare greşeală să scoatem la pensie în 2011, cu ocazia adoptării Legii 1, 1.400 de persoane. Niciodată nu a fost dată public această cifră. Vă spun eu că 1.400 de persoane au fost pensionate într-o singură zi, la mijlocul anului universitar 2010/2011, pentru simplul fapt că împliniseră 65 de ani", a declarat Pricopie.
Ministrul spune că profesorii universitari "care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare profesională şi intelectuală trebuie rugaţi să rămână în universitate şi să predea mai departe". "Orice profesor universitar serios care poate să predea după 65 de ani trebuie să aibă această posibilitate. În SUA nu există vârstă de pensionare, în Marea Britanie se doreşte scoaterea vârstei de pensionare pentru profesorii universitari, iar în Franţa şi Germania, creşterea vârstei de la 65 la 70 de ani", a declarat ministrul.
El a adăugat că în SUA există un caz al unui profesor de 90 de ani căruia universitatea la care lucra i-a amenajat acasă o sală de cusuri doar pentru a nu renunţa la predat. Întrebat de când ar putea apărea modificările legislative amintite, Remus Pricopie a răspuns: "Cât de curând posibil".

Bărbatul care l-a scuipat pe preşedinte, pus în libertate

Bărbatul care l-a scuipat pe preşedintele Traian Băsescu, sâmbătă, în Portul Constanţa, şi care a fost reţinut de procurori în urma incidentului va fi cercetat în libertate. Surse din Poliţie spun că procurorii au decis ca bărbatul să nu mai fie dus în instanţă cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit surselor citate, acest este cercetat pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, după ce încadrarea juridică iniţială a fost de ultraj, loviri şi alte violenţe. Bărbatul, Adrian Zglobiu, în vârstă de 39 de ani, care este şomer şi este din Constanţa, l-a scuipat pe preşedintele Traian Băsescu în momentul în care acesta a coborât de pe nava şcoală "Mircea", la finalul vizitei făcute la bordul vasului după ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc sâmbătă în dana de pasageri a Portului Constanţa.
După incident, bărbatul a fost imobilizat de către ofiţerii SPP, în timp ce şeful statului s-a şters cu mâna pe faţă, apoi a continuat să stea de vorbă cu câţiva oameni din mulţimea adunată în terminalul de pasageri al Portului Constanţa. După ce a stat de vorbă cu oamenii preţ de aproximativ două minute, preşedintele s-a urcat în maşină şi a plecat din port.
Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu spune că acesta a susţinut în faţa anchetatorilor că gestul său, de a-l scuipa pe preşedinte, nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan. De asemenea, la ieşirea de la Parchet, Adrian Zglobiu le-a spus jurnaliştilor că a fost deranjat de cântecele patriotice de la ceremonie, "cântate pentru Băsescu". "După ce a vândut flota vrea cântece patriotice?", a spus constănţeanul. Întrebat apoi dacă regretă gestul făcut, bărbatul a răspuns: "Regret că nu am emigrat din România, că am fost fraier să rămân"

Ponta nu respinge ideea unei noi suspendări a lui Băsescu

Premierul Victor Ponta nu respinge varianta în care preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat sau acuzat de înaltă trădare. Întrebat, la Antena 3, dacă, realist, vede posibilă suspendarea sau acuzarea preşedintelui Băsescu de înaltă trădare, Ponta a răspuns: "La cum se comportă Traian Băsescu, e posibil, da. Nu o resping, mai ales că de multe ori mi se pare că provoacă sau nu se mai poate controla, are nişte gesturi şi decizii care oricum sunt extrem de inadecvate pentru un preşedinte de ţară".
Premierul a adăugat că relaţia sa cu şeful statului este "perfectă", deoarece nu vorbesc unul cu altul şi nu au niciun fel de relaţie.

Consilier local britanic: Imigranţii români sunt nişte "paraziţi"

Dave Small, care tocmai a fost ales conslier local în Redditch (regiunea britanică Worcestershire), riscă să fie exclus din UKIP după ce a descris homosexualii drept "perverşi" şi imigranţii o "pleavă care adună bani". Într-o serie de comentarii postate pe Facebook, Small a declarat că "imigranţii musulmani" au adus tuberculoza în Marea Britanie. Într-o postare intitulată "Musulmanii şi ameninţarea pe care o reprezintă pentru modul nostru de viaţă", Small a afirmat că imigranţii din Mali şi România sunt nişte "paraziţi".
"Ţara noastră, care era măreaţă pe vremuri, a devenit coşul de gunoi al tuturor oamenilor care vin aici pentru a primi bani", a comentat Small.
Referindu-se la cântăreţul Elton John, Dave Small l-a numit "pervers", spunând că astfel de oameni nu ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.