Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ponta: "Ne paşte un război". Băsescu: "România nu va fi atacată"

Ziarul de Vrancea
4 mai 2014 665 vizualizări
Seful statului şi şeful Guvernului au ajuns să se contrazică pe subiecte sensibile pentru opinia publică n între timp, la 160 de kilometri de granţia Romaniei, criza ucraineană tinde să se transforme într-un război civil

România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă, a declarat ieri, preşedintele Traian Băsescu, dorind să corecteze afirmaţia de sâmbătă a premierului Victor Ponta, care a susţinut că "ne paşte un război".
Şeful statului a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vrea să corecteze câteva afirmaţii ale premierului Ponta, "făcute cu lejeritate", una dintre aceste declaraţii fiind cea potrivit căreia "ne paşte un război". "Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri: România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte către o astfel de întâmplare, către un astfel de risc. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul, ieri, la Craiova", a spus Băsescu. Pe de altă parte, preşedintele a explicat că România participă la "efortul de descurajare" a instabilităţii din regiune.
"România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate", a precizat preşedintele.

De ce nu poate fi apărată militar Republica Moldova

De asemenea, Băsescu a precizat că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constituţiei sale, Moldova este un stat neutru. "Atâta timp cât suntem o ţară democrată trebuie să respectăm statutul constituţional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova", a spus Băsescu. El a făcut această precizare după ce Ponta a afirmat, sâmbătă, va propune ca în următoarea şedinţă a CSAT "o analiză foarte clară" a instituţiilor statului privind ceea ce poate face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina. Şeful statului a spus că premierul trebuie să ajute R. Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetică.

Bloomberg: Ucraina se apropie de război civil

Ucraina se apropie de "război civil", iar confruntările au ajuns la 160 de kilometri de frontierele României şi ale Uniunii Europene, comentează agenţia americană Bloomberg, prezentând incidentele armate de la Doneţk şi Odesa, soldate cu zeci de morţi. "Există indicii că zonele industriale şi regiunile de coastă scapă de sub controlul Guvernului de la Kiev", adaugă agenţia de presă americană, subliniind că provinciile estice sunt "practic în stare de război". "Nu suntem departe de război civil", constată analistul economic Timothy Ash. "Există puţine indicii că situaţia s-ar detensiona şi nu prea pare că sunt eforturi de culise pentru găsirea unei soluţii", a subliniat expertul.
Operaţiunile "antiteroriste" din regiunea Doneţk s-au soldat cu cinci morţi şi 12 răniţi, iar oraşul Slaviansk pare să nu mai fie sub controlul rebelilor. Observatorii OSCE care erau deţinuţi de insurgenţi proruşi în Slaviansk au fost eliberaţi sâmbătă. În schimb, violenţele s-au extins spre sud, unde 42 de persoane au murit, iar 125 au fost rănite la Odesa. Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiaţi ai fostului preşedinte Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa. În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, precizează SBU. Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numără printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Poliţia regională. Conform unor surse ruse, incendiul a fost declanşat de activişti naţionalişti ucraineni, majoritatea membri ai organizaţiilor extremiste Sectorul Dreapta şi Autoapărare. Incendiul a izbucnit după ce sute de militanţi proruşi au atacat cu pietre, bâte şi lanţuri un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa. Activiştii proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de naţionalişti.

CIA şi FBI oferă consultanţă Kievului

Zeci de specialişti ai Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA) şi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) oferă consultanţă Administraţiei proeuropene de la Kiev în operaţiunile împotriva grupurilor proruse, afirmă surse citate de Bild am Sonntag. Conform unor surse din cadrul serviciilor de spionaj germane, agenţi CIA şi FBI ajută Kievul să implementeze un dispozitiv de securitate eficient şi să combată grupurile insurgente proruse care ocupă zone din estul Ucrainei. Agenţii serviciilor americane nu sunt implicaţi direct în confruntări. "Activitatea lor se limitează doar în Kiev", precizează Bild.
Statele Unite au confirmat că directorul CIA, John Brennan, a efectuat în aprilie o vizită la Kiev, o iniţiativă condamnată în termeni duri de Rusia.

Lider politic britanic: Admiterea României în UE a facilitat extinderea infracţionalităţii organizate

Extinderea Uniunii Europene prin admiterea unor ţări precum România a creat "o breşă pentru infracţionalitatea organizată", afirmă, în campania electorală pentru europarlamentare, politicianul ultranaţionalist Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP). Potrivit lui Nigel Farage, prezenţa imigranţilor români reprezintă o ameninţare la adresa Marii Britanii, provocând o explozie a criminalităţii organizate, conform ziarului The Guardian. "Am deschis porţile unor state care nu şi-au revenit după comunism şi mi-e teamă că am creat o breşă pentru infracţionalitatea organizată. Toată lumea este conştientă de acest lucru. Dar nimeni nu îndrăzneşte să o spună", a declarat Farage la BBC1.
Conform ziarului The Guardian, Farage pare să se refere la România şi Bulgaria, două state foste membre ale Pactului de la Varşovia care au aderat la UE în 2007. Alte opt foste state comuniste au devenit membre UE în 2004. Farage a insistat că nu are accente rasiste. "Am făcut unele erori (prin alegerea unor candidaţi - n.red.). Dar aceşti oameni nu sunt reprezentativi pentru UKIP. Nu doar că insist că nu suntem un partid rasist, ci chiar vom încerca să contracarăm aceste acuzaţii săptămâna aceasta", a spus Farage.

Fenechiu ameninţă din puşcărie: Lucrurile nu vor rămâne aşa!

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul şi încarcerat în Penitenciarul Iaşi, susţine, într-o scrisoare transmisă opiniei publice prin intermediul unui fost consilier de la cabinetul său parlamentar, că viaţa lui s-a schimbat "fundamental” şi că "nimic nu mai este ca înainte”, atât în plan familial, cât şi în plan uman, sentimental sau politic. "Tot acest timp nu va mai putea fi recuperat sau recâştigat niciodată. Nici măcar în momentul în care se va face cu adevărat dreptate clipele chinuitoare, greu de descris, în care copilul tău întreabă la telefon când vii acasă şi tu îi răspunzi că mai ai treabă şi nu poţi, nu vor putea fi şterse niciodată. Sunt convins că timpul îmi va da dreptate, că îmi voi dovedi până la urmă nevinovăţia, dar multe din proiectele, visele şi speranţele mele nu se vor mai întoarce vreodată”, afirmă Fenechiu. El spune că nu s-a războit cu procurorii, însă a crezut că, indiferent ce spun aceştia, judecătorii îi vor da dreptate. "Magistraţii care m-au judecat nu au fost judecători, ci acuzatori şi acesta cred că reprezintă cel mai mare pericol în România, faptul că unii judecători, de frică sau din obedienţă, dau dreptate procurorilor, condamnând oameni nevinovaţi, fără a cântări faptele sau a analiza probele existente. Pentru ei, poate, aşa este mai comod. În acest fel, nu mai au grija sancţiunilor disciplinare sau, de ce nu, a dosarelor penale pe care le au sau le pot avea şi, mai mult, pentru aceste acte de curaj sunt promovaţi sau recompensaţi", adaugă Fenechiu. "Vreau să le spun, lor şi celor care au crezut mereu în onoarea, principiile şi rolul meu, inclusiv cel politic, că lucrurile nu vor rămâne aşa! Sunt hotărât să fac tot ce este omeneşte posibil pentru a repara această decizie nedreaptă! În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vă asigur că nimeni şi nimic nu va putea sta în calea luptei pe care o voi duce cu acest sistem pentru ca nimeni din ţara asta să nu mai plătească decât dacă există certitudinea faptului că a greşit!”, spune Fenechiu în finalul scrisorii sale.

Băsescu face campanie pentru PMP de la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP şi alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea, şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze. "Vă spun din nou, păcat că sunt cu steagurile în spate, că aş fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul să mă îmbrac cum vreau", a spus Băsescu. Şeful statului a răspuns şi la ideea unui partizanat politic, venit din partea preşedintelui ţării, prin purtarea acelui tricou. "Voi vota Partidul Mişcarea Populară. M-aţi întrebat. Dacă nu m-aţi fi întrebat, nu v-aş fi răspuns. Eu voi vota Partidul Mişcarea Populară", a spus Băsescu. Întrebat dacă nu consideră că încalcă Constituţia, prin aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: "Nu, prin Constituţie, nu mi se interzice să votez".
Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripţia "Vote for PMP" şi cu sigla acestei formaţiuni, apare într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.