Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: S-a enervat Băsescu: Firea, o şantajistă, Ponta, un procuror ratat

Ziarul de Vrancea
15 apr 2014 511 vizualizări
şeful statului se apără de acuzaţiile formulate de cei doi în dosarul Nana

Preşedintele Traian Băsescu a declanşat, ieri, un atac extrem de dur împotriva senatorului PSD Gabriela Firea. "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a spus Băsescu. El a spus că Firea a lansat minciuna legată de faptul că firma care a vândut terenul în Nana este inactivă şi nu putea emite chitanţă. "Doamna senator Firea, altfel o şantajistă de profesie, lansează o altă minciună, că firma ar fi fost inactivă şi nu se putea face chitanţă. Sigur că pentru un şantajist nu e nevoie să ştii prea multă carte, dar pământul şi la Comisie au toate documentele de achizţie, nu s-a vândut pe chitanţă, ci pe baza unui contract de vânzare-cumpărare, nu era nevoie, pentru că sunt scutite de plata TVA-ului. Deci minciunile senatoarei şantajiste Firea au fost doar de natură să creeze nişte bule de dezinfoareme", a spus Băsescu.
Şeful statului l-a luat apoi în colimator pe premierul Victor Ponta, despre care a spus că este un procuror "ratat". "O altă inovaţie a lui Ponta este legată de spălare de bani, după mintea lui de procuror ratat, că nu a făcut nicio ispravă ca procuror, doar o mai fi ascuns vreo reclamaţie, pe ici pe colo, că nu am auzit de vreun dosar important făcut de procurorul Victor Viorel Ponta la Parchetul General. Singurul element de care îmi aduc aminte legat de procurorul Ponta a fost declaraţia mamei procurorului Panait, că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viaţă, în rest, nu îmi aduc aminte de nimic remarcabil legat de Ponta", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că este un abuz formarea Comisiei parlamentare pentru anchetarea achiziţiei de teren a familiei şefului statului. El a precizat că o tranzacţie între doi privaţi poate fi sesizată la Parchet, şi nu poate face obiectul unei anchete a unei comisii parlamentare. Preşedintele a spus că această Comisie ar trebui să ancheteze situaţia terenurilor statului.

Bărbat reţinut pentru că ar fi ucis trei surori şi le-a îngropat în curtea casei

Cele trei femei sunt date dispărute de peste nouă ani

Un bărbat din Rădăuţi a fost reţinut de procurorii Parchetului instanţei supreme, după ce, în perioada 1995-2005, şi-ar fi ucis soţia şi pe cele două surori ale acesteia, după care ar fi ascuns cadavrele, cele trei femei figurând ca dispărute, potrivit unor surse judiciare.
Vasile Lavric are 57 de ani şi a fost căsătorit sau a trăit în concubinaj cu trei surori din Rădăuţi. Prima dintre ele, Iuliana, i-a fost iubită şi a dispărut în 1995, când avea 16 ani. A doua, Nicoleta Iordache, i-a devenit soţie în 1993 şi a dispărut în 2005, la 31 de ani, iar câteva luni mai târziu a dispărut şi cea de-a treia femeie, Ramona, în vârstă de 19 ani, cu care bărbatul are şi un copil. Părinţii fetelor l-au acuzat încă de atunci de crimă, dar în lipsa probelor toate dosarele au fost închise. Recent, Parchetul instanţei supreme a dispus reînceperea anchetei.
Anchetatorii au percheziţionat luni locuinţa lui Vasile Lavric, din Rădăuţi.
Aceştia au găsit, într-un garaj, fragmente osoase care au fost trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru expertiză, iar anchetatorii au luat probe ADN de la rudele femeilor dispărute. În timpul audierilor, lui Vasile Lavric i s-a făcut rău şi a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Bărbatul, care acum are 57 şi şase copii, din mai multe relaţii, a fost căsătorit sau a trăit în concubinaj cu toate cele trei femei date dispărute. El a fost condamnat la trei ani de închisoare, în 1976, când avea 18 ani, pentru viol.
Procurorii au probe din care rezultă că a treia soţie a lui Vasile Lavric a fost lovită în cap cu un obiect contondent, în 2000, femeia fiind internată în spital.

Senatorul PSD Sorin Lazăr, condamnat la şase luni de închisoare

Senatorul PSD Sorin Lazăr a fost condamnat de instanţa supremă la şase luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, pentru că şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. Decizia a fost luată de instanţa supremă după ce senatorul PSD de Iaşi Sorin Lazăr a recunoscut integral acuzaţiile şi probele procurorilor, astfel că a beneficiat de o reducere substanţială a pedepsei.
Instanţa l-a condamnat pe Sorin Lazăr la şase luni de închisoare pentru conflict de interese şi a dispus totodată amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a acestei decizii. Conform hotărârii instanţei, pe durata celor doi ani, Lazăr va trebui să se prezinte la serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi la datele fixate de instanţă, să primească vizitele consilierului de probaţiune care va fi însărcinat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei, orice deplasare ce depăşeşte cinci zile şi schimbarea locului de muncă, precum şi să comunice informaţii şi documente privind mijloacele sale de existenţă.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată cu apel la un alt complet de la instanţa supremă.
Potrivit ANI, senatorul Sorin Lazăr a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Mihai Eduard Lazăr, în perioada 1 septembrie 2010 - 1 octombrie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi. Fiul lui Sorin Lazăr ar fi obţinut, în baza acestui contract, 6.434 de lei.

Voiculescu sărbătoreşte Paştele în libertate

Dan Voiculescu a declarat ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, că ar prefera să fie anulată privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru care este judecat şi să îşi recupereze toţi banii pe care i-a investit în institut.
"A apărut o idee care mi se pare foarte bună. Un avocat, nu ştiu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-şi ia terenul şi clădirile alea superbe şi să le vândă cu 60 de milioane, cât cred că valorează, iar eu să-mi recuperez toţi banii pe care i-am băgat în ICA. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aş prefera să se ia această decizie", a spus fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat ieri un nou termen de judecată în acest dosar, pentru 29 aprilie.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Decizia a fost contestată la instanţa superioară.
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma privatizării ICA se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului

Fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votului dat ieri în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului. Candidatura acestuia a întrunit 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă", în condiţiile în care Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului prevede că e numit ca Avocat al Poporului candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi ale deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Ciorbea a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament. Mandatul său va fi de cinci ani de la data numirii, putând fi reînnoit o singură dată.

ANI a constatat averi nejustificate de peste 1,5 milioane de euro, în martie şi aprilie

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au identificat, în martie şi aprilie, 10 situaţii în care există diferenţe nejustificate între avere şi venituri, diferenţa totală dintre acestea fiind de peste 1,5 milioane de euro, potrivit ANI. Conform unei sinteze a cauzelor finalizate de ANI în lunile martie şi aprilie, au fost identificate 138 de incidente de integritate. În 87 dintre acestea a fost vorba despre incompatibilităţi, în 30 de conflicte de interese de natură administrativă şi penală, iar în 10 situaţii s-au identificat diferenţe nejustificate între avere şi venituri. De asemenea, în alte 10 cazuri există suspiciuni cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaratii şi într-un caz privind posibila săvârşire a infracţiunii de evaziune fiscală.
"Prejudiciul constatat în perioada martie - aprilie 2014, în cele 30 cazuri de conflicte de interese administrative şi penale, este de 29.383.814 lei - 6.678.139 euro", precizează ANI. Cele 138 incidente de integritate au vizat un număr de 121 persoane evaluate, între acestea aflându-se 23 de deputaţi, 10 senatori, un preşedinte de Consiliu Judeţean, 33 primari sau viceprimari, precum şi trei magistraţi. "Rata de confirmare a investigaţiilor ANI, rămase definitive prin decizii irevocabile ale instanţelor sau prin necontestarea raportului de evaluare, este 94% pe cauzele de incompatibilitate, 92% pe cazurile de conflicte de interese şi 72% în cazurile de averi nejustificate", arată reprezentanţii Agenţiei.

Liderul PSD, împins de tata socru să candideze la preşedinţie

Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat ieri că premierul Victor Ponta va trebui să candideze la preşedinţie anul acesta dacă PSD nu găseşte "o altă formulă". "Premierul a spus-o că nu şi-a dorit lucrul ăsta şi nu şi-l doreşte (să candideze la prezidenţiale-n.r.). Însă sigur, dacă nu ajungem în situaţia în care să găsim o altă formulă, până la urmă va trebui să facă acest pas, e preşedintele partidului, aşa s-a întâmplat de fiecare dată, şi îşi asumă acest rol. Dar nici ceea ce spunea domnul Antonescu şi alţi domni că abia a aşteptat premierul, preşedintele partidului nostru, să se rupă această alianţă a noastră, ca să poată candida. Nu şi-a dorit lucrul ăsta şi eu ştiu mai bine ca oricare alt membru al partidului, nu şi-a dorit şi nu-şi doreşte. A vrut să continue activitatea de premier, lucrurile merg bine, în ciuda faptului că Traian Băsescu face acuzaţii de toate felurile", a declarat Sârbu, socrul premierului.  În opinia sa, PSD va decide candidatul după alegerile europarlamentare din 25 mai.

Antonescu îl compară pe Ponta cu Ceauşescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat ieri în termeni duri schimbul de replici dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, afirmand că primul ministru "şi-a pierdut controlul", după ce a anunţat că îşi mută biroul la Ministerul Apărării Naţionale. "Domnul Ponta şi-a pierdut controlul, ne anunţă că se refugiază în sediul unei unităţi militare, Ministerul Apărării, fapt fără precedent. Nici Nicolae Ceauşescu în faţa unei revolte naţionale nu s-a mutat cu biroul într-o altă clădire. La Mineriada care a doborat guvernul Roman, Petre Roman nu a fugit cu biroul şi cu secretara", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă în care s-a întrebat ce l-a determinat pe primul ministru să anunţe "mandru că fuge cu biroul la MApN".
Liderul PNL s-a întrebat dacă lui Victor Ponta îi este teamă că preşedintele Traian Băsescu "se deghizează noaptea, se travesteşte şi pătrunde în sediul guvernului să îi propune lucruri necuviincoase", sau "foloseşte instituţii ale statului ca să-i însceneze ceva premierului". "Ce este această poveste de prost gust, cu ce drept Ponta, dacă e în toate facultăţile, îşi permite să facă acest circ cu guvernul României, care nu e al domniei sale, nu este al PSD", a continuat Crin Antonescu, înainte de a adăuga: "Nu cred că e ochestiune de tupeu, de neruşinare, şi-a pierdut controlul, de frică, de nervi, de supărare, nu mai are măsură". "Cineva trebuie să facă ceva, ceilalţi membri ai guvernului, membrii PSD, preşedinţii celor două camere, al putea să-l însoţească pe Ponta la un control sau să-i atragă atenţia că nu ne putem bate joc de instituţii fundamentale ale ţării", a acuzat preşedintele liberalilor.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.