Național

Ce trebuie să ştiţi dacă vreţi să ucideţi un animal din curiozitate ştiinţifică?

Ziarul de Vrancea
18 mar 2014 583 vizualizări
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 327 de voturi "pentru" şi 3 abţineri, un proiect de lege privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, iniţiat de Guvern, care prevede că "uciderea animalelor trebuie realizată numai prin metode care provoacă cel mai mic nivel de durere".

Toate grupurile parlamentare au anunţat în plenul Camerei că susţin acest proiect de lege, care duce la armonizarea legislaţiei româneşti cu Directiva europeană pe această temă. "Guvernul ne-a servit acest proiect drept unul de urgenţă maximă. Nu avem decât să-l adoptăm, pentru că altfel ne trezim cu sancţiuni de la Comisia Europeană şi nu ne putem asuma, nu-i aşa, tot felul de consecinţe pentru că n-am tratat cum cere Uniunea Europeană cobaii, şoriceii, iepuraşii ori pisicile pe care se fac experienţe în scopuri ştiinţifice. Apoi aflăm că oamenii de ştiinţă români nu pot să-şi comunice rezultatele cercetărilor pentru că legislaţia românească nu este armonizată cu cea a Uniunii Europene. Aşa că avem parte de ceva vreme şi de un blocaj în toată regula", a spus un deputat PNL.
În expunerea de motive, Guvernul a arătat că utilizarea animalelor în proceduri, adică în experimente, nu trebuie să reprezinte un pericol pentru biodiversitate. "Întrucât folosirea unor metode neadecvate pentru uciderea animalului poate provoca durere, stres şi suferinţă semnificativă animalului, animalele trebuie să fie ucise numai de o persoană competentă, folosind o metodă adecvată speciei", a precizat iniţiatorul proiectului de lege.
Proiectul de lege instituie măsuri de protecţie animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale. Legea se aplică în cazul următoarelor animale: cefalopode vii şi "animale neumane vertebrate vii inclusiv forme larvare care se hrănesc autonom şi forme fetale de mamifere".
Proiectul de lege a fost adoptat în acest an şi de Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.