Național

Romania, oaia neagra a Uniunii

Ziarul de Vrancea
28 apr 2005 650 vizualizări
Atitudinille antiromanesti au luat amplore in ultimul timp. Dupa hituri internationale si site-uri anti-romanesti, dupa analizele din mass-media care critica la singe Romania, acum Bucurestiul se confrunta cu o noua palma peste fata. O companie franceza a propus unor angajati, in locul demiterii, sa lucreze in Romania pentru 110 euro pe luna cu un program de 40 de ore pe saptamina. Si asta in conditiile in care salariul minim in Franta este de 1300 de euro pentru un program de 35 de ore.

Compania franceza Sem Suhner de Schirmeck a propus unui numar de noua angajati sa fie disponibilizati sau sa fie transferati in Romania pentru un salariu de 110 euro pe luna si un program de munca de 40 de ore pe saptamina, in conditiile in care salariul minim in Franta este de circa 1.300 de euro pentru o saptamina de lucru de 35 de ore. Cei noua angajati au primit la inceputul lunii aprilie o scrisoare din partea conducerii companiei franceze specializata in fabricarea de bobine electrice, prin care li se propunea sa fie transferati intr-o fabrica din Romania, insa ei au refuzat. "Lucram intr-un domeniu in care trebuie sa facem fata concurentei exercitate de tarile din Europa de Est si Asia. Sintem obligati sa fabricam la costuri reduse, altfel nu avem comenzi. De aceea, am fost nevoiti sa demitem noua angajati", a declarat presedintele companiei, Michel White. In fabrica Sem Suhner de Schirmeck lucreaza in total 38 de persoane. Propunerea facuta de angajator a fost caracterizata de reprezentantul regional al sindicatului metalurgic CFDT, Alain Brignonca, drept "scandaloasa", acesta afirmind ca cei 110 euro reprezinta cu 30 de euro mai mult decit salariul minim din Romania. Cotidianul L\'Humanite titra miercuri "Au indraznit sa propuna asa ceva", referindu-se la aceasta informatie, care survine intr-un moment in care in Franta se discuta mult pe marginea transferurilor din industrie, iar opinia publica se arata din ce in ce mai nefavorabila Constitutiei europene. Publicatia franceza se intreaba daca este vorba de "o provocare reala sau de un dispret total" si ironizeaza declaratiile recente ale presedintelui Jacques Chirac care pleda pentru "o Europa ambitioasa, care va alege hotarit o armonizare sociala, prin care sa se ajunga la o crestere a veniturilor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.