Național

Agricultorii romani au nevoie de reforme

Ziarul de Vrancea
28 apr 2005 635 vizualizări
Romania are nevoie de reforme in agricultura pentru a putea face fata mediului competitiv de pe piata europeana, considera o serie de analisti din domeniu.

Romania are nevoie de reforme in agricultura pentru a putea face fata mediului competitiv de pe

piata europeana, considera o serie de analisti din domeniu. Analiza arata ca autoritatile de la

Bucuresti trebuie sa duca o campanie sustinuta pentru a unifica terenurile agricole farimitate si

pentru a sprijini milioane de agricultori sa se califice pentru subventiile acordate de Bruxelles. Oficialii de la Bruxelles descurajeaza acordarea subventiilor pentru agricultura de subzistenta deoarece are in vedere sprijinirea fermelor de dimensiuni medii - un model care a facut UE competitiva pe pietele internationale. Agricultura romaneasca, care are o contributie de 15% la produsul intern brut, include 40% din populatia de 22 de milioane de persoane a tarii si produce anual circa 15 milioane de tone de cereale. Pina acum, autoritatile au recurs la subventii de stat pentru a atrage electoratul sarac din zonele rurale. In opinia presedintelui asociatiei ANCER a comerciantilor en-gros de cereale, Ion Scurteli, aceasta este o "gindire anti-reformista si situatia trebuie schimbata". Schimbarea mentalitatilor pare sa fie insa o problema dificila. Dupa 15 ani de la inlaturarea comunismului, agricultura este afectata de ineficienta cronica, iar majoritatea taranilor isi lucreaza pamintul cu pluguri trase de cai. UE a alocat Romaniei pentru sectorul agricol 4,7 miliarde de euro (6,14 miliarde de dolari) pentru perioada 2007-2009, in cazul in care aderarea va avea loc, dar agricultorii trebuie sa inteleaga cum functioneaza procesul de finantare. "Nimeni nu ne-a spus ce este politica agricola comuna. Tot ce stiu este ca vom primi mai multe fonduri din partea UE", a spus Sabina Sarca, director al unei asociatii agricole cu o suprafata de 900 de hectare la granita cu Ungaria, care reuneste 400 de fermieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.